به نقل از رادیو بین المللی چین، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران ۵ شهریور در دیدار از چین با «شوی جیون یی» مجری معروف شبکه تلویزیونی سی سی تی وی چین مصاحبه اختصاصی کرد.
ظریف در مصاحبه با اشاره به احتمال ملاقات روسای جمهور ایران و آمریکا گفت: «پیشرفت آتی مساله بستگی به آمریکا دارد، چرا که ایران هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکرده است. ایران طبق برجام هر سه ماه گفت و گوهایی با طرفین برگزار کرده است. آمریکا نیز پیش از آوریل ۲۰۱۸ همیشه در این گفت و گوها شرکت می کرد اما ماه مه آن سال میز مذاکره را ترک کرد. آمریکا خود نیز می داند بازگشتش به میز مذاکره مشروط به عضویتش در برجام است.»
ظریف در پاسخ به سوالی مربوط به احتمال خروج ایران از برجام گفت: «نیازی به خروج از برجام نداریم. مذاکرات برای انعقاد برجام بر اساس اعتماد متقابل میان طرفین مخصوصا بین ایران و آمریکا بوده و بدین ترتیب در برجام تدابیر لازم در صورت بروز تخلف از سوی طرفین این توافق نامه مد نظر بوده است که از میان این تدابیر، می توان به کاهش اجرای تعهدات از سوی ایران اشاره کرد. پس از خروج آمریکا از برجام، به مدت پانزده ماه منتظر ماندیم. ما به اروپا دوازده ماه وقت دادیم و سپس تا پیش از فعال شدن مرحله اول، سه ماه دیگر به اروپا زمان دادیم و پس از آن، تدابیر لازم در پیش گرفتیم. اما این اقدامات ما به منزله خروج از برجام نیست، چرا که پیش تر در برجام قید شده است. مرحله بعدی نیز روز ششم سپتامبر فعال می شود.»
وزیر خارجه ایران با اشاره به روابط دوجانبه ایران و چین گفت: «ایران و چین دوستی هزاران ساله دارند و هر دو ملت جزیی از جاده ابریشم بودند. بدین ترتیب، روابط دو ملت تنها نوعی روابط مدرن نیست، بلکه نوعی روابط تاریخی هزاران ساله نیز بوده و در آینده نیز تداوم می یابد. پیوستن به ابتکار کمربند و جاده یکی از گزینه های راهبردی ایران است. این ابتکار به منظور شکل دادن نوعی روابط صلح آمیز و برد– برد میان کشورها مطرح شده است. ایران به دیپلماسی خود رویکرد باز دارد و مایل است تا با همه کشورهایی که امیدوار به حفظ روابط عادی با ایران هستند، روابط نزدیک ایجاد کند. از این لحاظ ایران و چین شباهت های زیادی دارند. هیچ کدام از این دو کشور استقلال و حق حاکمیت خود را به هر قیمتی که باشد، به فروش نمی گذارد. این نیز یکی از پایه های روابط بین دو کشور به شمار می آید.»
ظریف با اشاره به ابتکار یک کمربند یک جاده گفت: «می دانیم که این ابتکار اتصالات و ارتباطات میان کشورها را افزایش داده و به پیشرفت مناطق توسعه نیافته و کاهش جمعیت فقیر و کاهش خشونت ها و قاچاق مواد مخدر کمک خواهد کرد و به نوعی سرچشمه شکوفاییها به شمار می آید. ایران در اجرای این ابتکار نقش مهمی ایفا می کند چرا که نه تنها کریدور شمال- جنوب بلکه کریدور غرب- جنوب هم داریم. این کریدورها راه دریایی ابریشم را با قاره اوراسیا متصل می کند و فرصت های زیادی همراه می آورد. ابتکار کمربند و جاده همچنین به توسعه افغانستان و آسیای میانه کمک خواهد کرد. بدین ترتیب این ابتکار را عامل مهم صلح و ثبات جهان و منطقه می دانیم.»
ظریف به مناسبت هفتادمین سالگرد جمهوری خلق چین گفت: «نسبت به دستاوردهای چین در هفتاد سال گذشته دیدگاه هایی دارم. یک، چین قادر است تا سرنوشت خود را تعیین کند. این بسیار مبارک است و من در این جا نیز حصول چنین دستاوردها را به دولت و مردم چین تبریک می گویم. دو، چین با اجرای سیاست های دورنگرانه و مستقل خود معجزه ای اقتصادی خلق کرده است. این جزو دستاوردهای مهم مردم چین و حتی کل منطقه است.»
وزیر خارجه ایران با اشاره به اوضاع هنگ کنگ گفت: «متاسفانه بسیاری کشورهای غربی همیشه با مداخله در امور دیگر کشورها به اهداف سیاسی خود می رسند. هرگز باور ندارم که آن ها به سبب نگرانی از وضعیت حقوق بشر در امور هنگ کنگ مداخله می کنند. ما هر اقدام به منظور مداخله در امور داخلی چین و هنگ کنگ را محکوم می کنیم. اعتقاد داریم مردم چین از جمله مردم هنگ کنگ قادرند تا بدون مداخله خارجی، اوضاع را تحت کنترل قرار دهند. مداخله های خارجی به جز تشدید وخامت اوضاع هیچ نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت.