آفتابنیوز : آفتاب: سیستم کنترل مناطق فلسطینی ضربه مهلکی به اقتصاد فلسطین زده و از سوی دیگر اوضاع امنیتی در اسرائیل را نیز به شدت تخریب کرده است. این جمله نخستین عبارت ذکر شده در
گزارش بانک جهانی درخصوص اوضاع اقتصادی در نوار غزه و کرانه باختری است. در این میان دولت اسرائیل در حالی هر روز به شدت تدابیر امنیتی در کرانه باختری و نوار غزه می افزاید که عدم از سرگیری کمکهای بینالمللی به دولت وحدت ملی فلسطین نیز، اقتصاد این کشور را فلج کرده است.
به گزارش گاردین، در بخشی از این گزارش آمده است: آزادی حمل و نقل و رفت و آمد به جای آن که تبدیل به پدیدهای معمولی شده باشد تبدیل به شرایط استثنایی شده است. دیوید کریگ که مسئولیت حوزه نوار غزه و کرانه باختری در بانک جهانی را برعهده دارد دراینباره میگوید: محدودیتهای اعمال شده از سوی اسرائیل در این دو منطقه عملا اقتصاد فلسطین را فلج کرده است.
وی در ادامه این گزارش مکتوب آورده است: محدودیتهای اعمال شده، هزینه حمل و نقل را افزایش داده و کالاهای ساخت فلسطین را بیرقیب رها کرده است. بدین ترتیب سرمایهگذاری در این مناطق نیز کاملا از بین رفته است.
براساس این گزارش لغو این محدودیتها به کمک هر دوطرف خواهد بود. از سوی دیگر دیوید کریگ تاکید میکند که لغو این محدودیتها از میزان اعمال خشونت طرفین نیز خواهد کاست. براساس توافقنامه اسلو سال 1993 که به امضا طرف اسرائیلی نیز رسیده است، خودروهای متعلق به فلسطینیان و مردم این منطقه باید از آزادی در رفت و آمد برخوردار باشند. با وجود کاهش نسبی خشونت در چند ماه اخیر، محدودیتهای حمل و نقل در فلسطین افزایش چشمگیری یافته است. براساس گزارش بانک جهانی در سال 2006، تعداد ایستهای بازرسی تا 44 درصد افزایش یافته بود.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است تمامی فلسطینیها از این نوع محدودیت رنج میبرند. بسیاری از آنها حتی برای رسیدن به محل کار خود نیز با محدودیت مواجه هستند. در صورتی که فلسطینیها خواهان نقل مکان از منطقهای به منطقه دیگر باشند نیز باید اجازه رسمی از ایستهای بازرسی دریافت کنند. بانک جهانی در این گزارش خاطرنشان کرده است که بیش از نیمی از فضای کرانه باختری برروی فلسطینیان بسته شده است.
سخنگو دیدهبان نظارت بر ایستهای بازرسی اسرائیل در این خصوص میگوید: سیاستهای اسرائیل در کرانه باختری و نوار غزه، فلسطینیان را به سمت فقر و شرایط جهان سومی پیش برده است. تعداد بالای ایستهای بازرسی مانع از زندگی فلسطینیان در آرامش شده است.
در این میان سخنگو وزارت امور خارجه اسرائیل مدعی شد که بانک جهانی نمیتواند اسرائیل را مقصر اصلی تمامی نابسامانیهای اقتصادی فلسطین بداند.