آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان طی سفر خود با چالش مهم برقراری تعادل بین مطرح کردن نگرانیهای حقوق بشری به مقامهای چین و عمل به نفع مراودات اقتصادی با این کشور به عنوان یکی از بزرگترین شرکای تجاری آلمان مواجه است.
آنگلا مرکل در چین با "لی کچیانگ"، نخستوزیر چین دیدار کرده و قرار است عصر امروز نیز با شی جینپینگ، رئیسجمهوری این کشور دیدار و صرف شام داشته باشد.
چین، یکی از بزرگترین شرکای تجاری آلمان به شمار میرود و این رابطه تجاری برای آلمان که بزرگترین اقتصاد اروپا است، اهمیت بالایی دارد؛ به خصوص آنکه احتمال بروز یک دوره رکود در آلمان نیز مطرح شده است.
آلمان برای مدتها، روابط دوستانه خود با چین را حفظ کرده و برای کارخانجات چین، ادوات مختلف فراهم آورده است؛ با این حال، مراودات مذکور تحت الشعاع انتقادهای آلمان درخصوص دسترسی به بازار چین و سیاستهای تکنولوژیکی این کشور قرار دارد.
روابط تجاری این دو کشور، صدر اعظم آلمان را درخصوص راضی ساختن انتظارات آمریکا و فعالانی که از او خواستهاند مسائل حقوق بشر -از جمله رفتار چین با اقلیتهای قومی در مناطق سینکیانگ و تبت و نیز تظاهرات هنگکنگ- را با چین به بحث بگذارد، به دشواری انداخته است.
ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، روز پنجشنبه گفت "نادیده گرفتن عمدی تعهدات" توسط چین درخصوص مساله هنگکنگ و نقض حقوق بشر در سینکیانگ، نشان از آن دارد که "رهبری حزب کمونیست، علیه ارزشهایی موضع گرفته که آلمان آنها را گرامی میدارد".
این سفیر افزوده است: "ما امیدواریم صدر اعظم مرکل، در حفظ ارزشهایی که موجب اتحاد آلمان پس از سقوط کمونیسم شد، موضعی جدی داشته باشد: حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون".