بلومبرگ روز چهارشنبه گزارش داد، دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا به «استیون منوچین»، وزیر امور خزانهداری این کشور پیشنهاد کرد که تحریم ها علیه ایران را کاهش دهد.
بلومرگ افزود: منوچین نیز از این خواسته ترامپ که روز دوشنبه در کاخ سفید صورت گرفت، به عنوان روشی برای باز کردن باب مذاکره با ایران حمایت کرده است.
بر اساس این گزارش، پیشنهاد ترامپ با مخالفت «جان بولتون» مواجه شد که پس از چند ساعت موجب اخراج وی از کاخ سفید شد.
یک منبع آگاه به بلومرگ گفت که ترامپ به منظور فراهم کردن مقدمات گفتوگو با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران این پیشنهاد را ارئه کرده است.
بلومبرگ تصریح کرد، ترامپ اگرچه درباره افغانستان و یا کره شمالی با بولتون مخالف بود؛ اما مهمترین موضوع اختلاف میان آنها سیاست فشار حداکثری علیه ایران بود. از این رو استعفای بولتون که روز سهشنبه به درخواست دونالد ترامپ صورت گرفت، به دلیل مخالفتش با کاهش تحریمهای آمریکا علیه ایران بود.
سه منبع آگاه در کاخ سفید به بلومبرگ گفتهاند که پیشنهاد کاهش تحریم های ایران از سوی ترامپ، واکنش شدید بولتون را در پی داشته و او با عصبانیت علیه چنین اقدامی موضع گرفته است.
در نشست روز دوشنبه در دفتر رئیسجمهوری آمریکا، وزیر خزانهداری آمریکا از تصمیم ترامپ به عنوان راهکاری برای آغاز مذاکرات با ایران حمایت کرده است.
منابع مطلع به بلومبرگ گفته اند که کاخ سفید تدارک دیدار با روحانی در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک را آغاز کرده است.
بلومبرگ به نقل از ادعای دو منبع آگاه چند سناریو را برای دیدار روحانی و ترامپ محتمل می داند. یک سناریو این است که ترامپ به دیدار میان «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه و روحانی ملحق می شود. این منابع گفتهاند هنوز نشانهای درباره تحقق چنین سناریویی وجود ندارد.
برای تحقق این سناریو؛ جدا از موانع سیاسی بیشمار پیش رو بلومبرگ مدعی است که برکناری بولتون احتمال چنین دیداری را افزایش داده است.
از این رو مهمترین مسئله سیاست خارجی که خروج بولتون بیشترین تفاوت را در آن ایجاد می کند، موضوع ایران است. بولتون همیشه خواستار جنگ با ایران بود. اما ترامپ به مرور خواهان توافق با ایران شد.
به نوشته بلومبرگ هرچند سیاست فشار حداکثری علیه ایران که بولتون در آن نقش پررنگی ایفا کرد، شکست خورده و پمپئو هم در این سیاست شریک بولتون بوده اما به دلیل هماهنگی پمپئو با رئیس جمهوری، جایگاهش حفظ شده است و دور از انتظار نیست که با کنار گذاشتن بولتون، لحن پمپئو هم در قبال ایران تغییر کند.
اخراج بولتون مشاور تندروی امنیت ملی کاخ سفید از سوی ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بیش از هر موضوعی از اختلافات آن دو بر سر مسائل سیاست خارجی ناشی بود؛ حجم گسترده اختلافاتی که از مواجهه آمریکا با ونزوئلا، ایران، کره شمالی گرفته تا مذاکره با طالبان و خروج از سوریه را در بر می گرفت.
موضوع مهم و قابل توجه تر، روابط ایران و آمریکایی است که از زمان ورود بولتون ایران ستیز هر روز تیره تر شد و در روزهای نخست ورود وی به کاخ سفید، آمریکا رسما برجام را ترک کرد؛ فردی که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان نام او را به عنوان عضو برجسته «تیم بی» و در کنار «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، «محمد بن زائد» ولیعهد امارات و «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل می آورد.
حتی در هفته های اخیر که بازار بحث مذاکرات روسای جمهوری ایران و آمریکا داغ بوده و ایران هر گونه گفت وگویی را منوط به برداشتن تحریم ها کرده است، شدیدترین واکنش ها را از سوی بولتون شاهد بودیم.
بولتون به عنوان سومین مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ترامپ را شخصیتی معامله گر توصیف و تاکید کرده که پیشنهاد ترامپ برای دیدار با مقامات ایران به منزله چرخش در سیاست آمریکا علیه تهران نیست؛ صحبت هایی که گویا بیشتر با هدف خودداری مقامات ایران از هر گونه بحث و گفت وگویی با مقامات آمریکایی بیان شده بود.
در همین حال حسن روحانی رئیس جمهوری ایران با بیان اینکه آمریکا با خروج از برجام به عنوان یک توافق چندجانبه بین المللی، از انجام تعهداتش طفره رفته است، تاکید کرد: از دیدگاه دولت، مجلس و مردم ایران در شرایطی که تحریم ها باقی باشد، مذاکره با آمریکا معنا و مفهومی ندارد.
آیا فکر نمیکنید که اگر میخواستیم با مذاکره با آمریکا و نوکرای اروپایی اش نتیجه بگیریم و اقتصادمون ،وابسته به اونا ،شکوفا بشه، تا حالا با برجام شده بود و نتیجه گرفته بود؟
چرا ما باید زود جو گیر حرفهای یک کاسب مسلک و شیطان مثل ترامپ و نوکرای اروپایی و عربی اش بشویم؟
آیا فکر نمیکنید با همین پتانسیل موجود درداخل در شرایط تحریم میتوانیم عزت مندانه زندگی کنیم؟
ترامپ و قبل و بعدش نمیخواهند سر به تن هیچ ایرانی باشه. آیا فکر میکنید قیل از ترامپ که برجام رو درست کرد، زندگی خوبی برای ایرانیا درست کرد؟ ما یک قدم عقب بیام اونا ده قدم میان جلو.من کاری به حرف این نماینده و اون دولتی ذینفع در... ندارم من تاریخ رو مرور میکنم. در حمله طبس که آمریکا شکست خورد ، جمله رییس جمهور وقت آمریکاست که میگه: این کینه ما از ایرانیها تا ابد در ما(آمریکاییها) خواهد ماند. اونا دنبال نفوذ در ایران هستند که نفوذ هم کردند.
تو رو خدا کمی با تعقل بیشتر و مرور تاریخ به این موضوع فکر کنید.
الان آمریکا و ترامپ با کره شمالی مذاکره کرده استِ دستاورد چه بوده؟ آیا زندگی مردم کره بهتره شده؟خیر . تحریم جدید تری هم اعمال شده. ترامپ فقط دنبال عکس یادگاری است . زندگی داره به ما سخت میگذره ولی تحمل میکنیم تا از این بدتر نشه. دست دادن با آمریکا مطمین باشید اتلاف وقت و سوزاندن سرمایه های داخلی است.
شما بفرمایید کدام کشور در جوار آمریکا پیشرفت عزتمندانه کرده؟ احمق عربستان و امارات که نوکر حلقه به گوشش هستند دستشون به خون هزاران کودک و پیر و جوان یمن و عراق و افغانستان و لیبی و ... آلوده است.
تو رو خدا جو گیر نشید . مشکلات ما 90 درصدش داخلی است و ربطی به خارج نداره. فساد و بی عدالتی و دزدی ها بیداد میکنه. ترامپ و قبل و بعدش و نوکرای اروپایی و ژاپنی و عربی اش کاری برای ما نمیکنند