محمد جواد ظریف در این نشست که با خبرنگاران رسانه های بین المللی در مقر نمایندگی سازمان ملل در نیویورک برگزار شد، تنگه هرمز را تنها یک تنگه استراتژیک ندانست و گفت: ابتکار صلح هرمز یا ایده ائتلاف برای امید را رییس جمهوری ایران مطرح کرده که بسیار برای ما جدی است.
به گزارش آفتابنیوز؛ ظریف افزود: این ابتکار چرخشی از مفهوم خرید امنیت به سمت اتکا به خود مردم منطقه و همکاری میان آنهاست. اینها بنیان امنیت در منطقه هستند و بدون آنها امنیت، خیالی دست نیافتنی در منطقه خواهد بود.
گفتنی است که روحانی روز دوشنبه پیش از عزیمت به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: مجمع عمومی سازمان ملل سالیانه برگزار می شود و امسال در هفتاد و چهارمین اجلاس، فرصت مناسبی است که نظرات ملتها و از جمله ملت بزرگ ایران در آنجا بیان و توضیح داده شود. این اجلاس فرصت مناسبی است تا اقدامات غیرمنصفانه و ظالمانه ای که امروز نسبت به ملت ایران روا داشته می شود و همچنین مسایل سخت و پیچیده ای که امروز منطقه ما با آن مواجه است، برای مردم و کشورهای جهان توضیح داده شود. نام این طرح ابتکار صلح هرمز است چون حرف های اولش که اچ، او و پی و ای است با هم ترکیب می شود و نامش امید می شود از این رو این ائتلاف به نام ائتلاف امید نامگذاری شده است و همه کشورهای ساحلی خلیج فارس و منطقه هرمز در این ائتلاف دعوت میشوند تا امنیت منطقه را تضمین کنیم.
ظریف درباره این طرح توضیح داد: اعضای اولیه این ائتلاف را ایران، عراق، عربستان، کویت، قطر، عمان، بحرین و حتی یمن تشکیل خواهند بود. چتر سازمان ملل موضوعاتی همچون تفاوت قدرت و اندازه میان اعضای این ائتلاف را حل و فصل خواهد کرد.
وی خودداری برخی کشورهای منطقه از به کار بردن نام خلیج فارس را رفتاری بچهگانه خواند و خاطرنشان کرد: این در حالی است که تا ۵۰ سال پیش، سربرگهای دولت عربستان "الخلیج الفارسی" را درج میکرد.
وزیر امور خارجه ایران درباره اینکه چرا مقام های ایران با ترامپ دیدار نمیکنند، گفت: وضعیت اقتصادی کشور به گونهای است که توانسته بطور نسبی به ثبات دوران پیش از تحریمها بازگردد. در صورتی که دیداری انجام بگیرد، و موفق نباشد میتواند بر این ثبات تاثیر منفی بگذارد.
ظریف ادامه داد: از عمر دولت ترامپ یک سال و نیم مانده است. برجام، دو سال و نیم زمان برد تا به نتیجه برسد. بعد هم چه تضمینی است که نفر بعدی که رئیسجمهوری آمریکا میشود، زیر توافق نزند.
وی با اشاره به اینکه ترامپ از توافقهای مختلفی خارج شده، ادامه داد: ترامپ میگوید من با ایران توافق کرده و آن را به تصویب کنگره خواهم رساند. اما مگر نفتا، مصوب کنگره نبود؟ ترامپ مکزیک را تهدید به خروج از توافق مکزیک کرد. بعد که مکزیک عقبنشینی کرد و توافق تازهای امضا شد، ترامپ باز شرط گذاشت و گفت مکزیک باید حرکت پناهندگان را هم محدود کند. این یعنی اگر یک قدم در برابر قلدر عقبنشینی کنید، او یک قدم جلوتر خواهد گذاشت.
در ادامه این نشست خبری، یکی از خبرنگاران درباره عامل حمله به تاسیسات نفتی عربستان پرسید که ظریف پاسخ داد: اگر قرار به اتهامزنی بر اساس نظریه توطئه باشد، می توان گفت اسراییل و آمریکا این کار را کردند. با افزایش قیمت نفت، شرکت های نفتی آمریکایی سود بردند.
وی تصریح کرد: چگونه است که صرفا بشکلی دقیق، تنها قسمت هایی از تاسیسات نفت و گاز هدف قرار گرفته است که قابل تعمیر است؟ چگونه است که بخش هایی که ممکن بود به خاطر آسیب تا سال ها قابل تعمیر نباشد، هدف قرار نگرفته است! اگر ایران این حمله را انجام داده بود، کل این تاسیات نفتی عربستان نابود شده بود.
ظریف همچنین در جمع خبرنگاران افزود: وظیفه نخست من و پمپئو(وزیر امور خارجه آمریکا) بعنوان یک دیپلمات این است که تلاش کنیم از جنگ دوری ورزیم و نه به شروع جنگ دامن بزنیم.
منبع: خبرگزاری ایرنا و ایسنا