کد خبر: ۶۱۲۷۷
تاریخ انتشار : ۳۱ ارديبهشت ۱۳۸۶ - ۱۴:۰۲
تحلیلی از آمار اخیر پژوهشکده بانک مرکزی

فنر تورم کی رها می‌شود؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی میزان نرخ تورم برای سه ماهه اول سال 1386 را براساس تحقیقات انجام شده در این پژوهشکده حدود 17 درصد و نرخ رشد نقدینگی را 5/40 درصد پیش‌بینی کرد. 

دکتر «بهمن آرمان» اقتصاددان در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره علل این مساله و راهکارهای جلوگیری از آن گفت: در طول استقرار دولت نهم یک سیاست ضد توسعه‌ای در پیش گرفته شده و بیشتر عدالت اجتماعی از طریق ثابت نگه داشتن قیمت‌ها و یا از طریق به صفر رساندن تعرفه‌ها پیگیری شده است.

این اقتصاددان اضافه کرد: دولت نهم به برداشت‌های بسیار زیاد از حساب ذخیره‌ ارزی روی آورد که عمدتا برای هزینه‌های جاری و نه عمرانی و ایجاد اشتغال پایدار بوده است.

به اعتقاد وی، رشد نقدینگی سرنوشت محتوم چنین برداشت‌هایی بود زیرا رشد نقدینگی رابطه مستقیم با نرخ تورم دارد و به «تورم پنهان» می‌انجامد.

آرمان تاکید کرد: پس از اینکه دولت خود را از روی این فنر که با تمامی فشار آن را کنترل می‌کند بردارد، تورم شدیدی متوجه اقتصاد کشور خواهد بود زیرا دولت طرف عرضه را تقویت نکرد یعنی سرمایه‌گذاری عملا انجام نشده است.

وی تصریح کرد: به طور مثال مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مصاحبه‌ای اعلام کرد که در 7 ماه گذشته هیچ قراردادی برای مجتمع‌های جدید پتروشیمی امضا نکرده و به زودی در این بخش 20 درصد سرمایه‌گذاری می‌کنیم.

آرمان اضافه کرد: با این وجود روشن است که بخش خصوصی با بخش دولتی همکاری نمی‌کند و این به معنای آن است که طرح جدیدی به مرحله اجرا گذاشته نخواهد شد چنانکه طی یک سال و نیم اخیر نه تنها هیچ پروژه پتروشیمی جدیدی موفق به امضای قرارداد و گشایش اعتبار نشد، قرارداد 2/1 میلیارد دلاری با کشور آلمان به طور یک جانبه لغو شد.

وی تصریح کرد: به دلیل اینکه سیاست‌های اقتصادی دولت نهم ایجاد درآمد پایدار نیست، نرخ نقدینگی اثرات خود را بر اقتصاد کشور خواهد گذاشت. بر این اساس نسبت به آینده اقتصاد ایران بایستی احساس نگرانی داشته باشیم.

این اقتصاددان درخصوص راهکارهای جلوگیری از رشد نرخ نقدینگی گفت: یکی از راه‌های جلوگیری از رشد نقدینگی، جذب نقدینگی‌ مازاد در پروژه‌های صنعتی از طریق افزایش نرخ سود اوراق مشارکت است چنانکه در سال گذشته شاهد بودیم تنها 49 درصد اوراق مشارکت توسط مردم خریداری شد.

وی ادامه داد: اجازه دادن به بانک مرکزی در انتشار اوراق مشارکت در ابعاد گسترده برای کنترل نقدینگی و جلوگیری از افزایش فشارهای تورمی راهکار دیگری است که می‌تواند جلوی رشد نقدینگی را بگیرد.

آرمان در پایان خاطرنشان کرد: دولت نهم باید سیاست ضدتوسعه‌ای خود را تغییر دهد و سیاست توسعه‌ای در اقتصاد ایران به مرحله اجرا بگذارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین