کد خبر: ۶۱۳۶۷۲
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۱
در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا؛

روحانی: جامعه بین‌المللی با یکجانبه‌گرایانه آمریکا مقابله کند

رئیس جمهور گفت: جامعه بین‌المللی باید با اتخاذ تصمیمی قاطع و اقداماتی موثر با رویکرد خصمانه و یکجانبه گرایانه آمریکا مقابله نماید.
آفتاب‌‌نیوز :

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا اظهار داشت: بسیار خوشحالم که فرصت تاریخی حضور در اجلاس بزرگ سران اتحادیه اقتصادی اورآسیا در شهر زیبا و تاریخی ایروان، همزمان با مهیا شدن مقدمات اجرای موافقت‌نامه موقت ترتیبات تجاری جمهوری اسلامی ایران با این اتحادیه، فراهم گردید. لازم می‌دانم از جناب آقای پاشینیان، نخست‌وزیر محترم جمهوری ارمنستان برای برگزاری این نشست مهم و میهمان‌نوازی شایسته، صمیمانه سپاسگزاری نمایم.

رئیس جمهور اضافه کرد: نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا، فرصتی مغتنم برای ‌تبادل‌نظر و چاره‌اندیشی درخصوص پاره‌ای از موضوعات و مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای است و امیدوارم نتایج ارزشمندی از گفت‌وگوهای این نشست حاصل شود.

روحانی: جامعه بین‌المللی با یکجانبه‌گرایانه آمریکا مقابله کند

وی افزود: نظام جهانی بر پایه چندجانبه‌گرایی و همکاری‌های مشترک کلیه اعضای جامعه بین‌المللی استوار است و همه کشورها به حکم تعهد و مسئولیت بین‌المللی خود و در راستای حفظ صلح، امنیت، ثبات و نظم بین‌المللی، موظف به مقابله با یک جانبه گرایی هستند.

رئیس جمهوری با بیان اینکه مقاومت و تقابل برخی از کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران با اقدامات‌ خصمانه‌ و یکجانبه‌گرایانه ایالات متحده آمریکا، باعث مواجه شدن این کشور با تحریم‌های شدید و غیرانسانی شده است، افزود:‌ آمریکا در سال‌های اخیر با اعمال رویکرد یکجانبه و بی‌توجهی به تعهدات، و توافقات بین المللی و زیر پا گذاشتن موافقت‌نامه‌های دوجانبه، بسیاری از کشورهای دیگر از جمله؛ چین و روسیه، همچنین تعدادی از متحدین خود را هدف قرار داده است.

وی اضافه کرد: به اعتقاد ما، جامعه بین‌المللی باید با اتخاذ تصمیمی قاطع و اقداماتی موثر با رویکرد خصمانه و یکجانبه گرایانه آمریکا مقابله نماید. اقدامات قهری امریکا و استفاده از دلار به عنوان یک سلاح، به تروریسم اقتصادی منجر خواهد ‌شد و زندگی مردم عادی را هدف قرار خواهد داد.

اعضاء سازمان ملل متعهد به رعایت و حمایت از اجرای مفاد برجام می‌باشند

رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: اجرای برجام به عنوان الگوی کارآمدی از موفقیت دیپلماسی چندجانبه برای حل و فصل مسائل بین‌المللی، مستلزم اجرای کامل تعهدات متقابل از سوی همه امضاکنندگان آن می‌باشد و کلیه اعضاء سازمان ملل، متعهد به رعایت و نیز حمایت از اجرای مفاد آن هستند.

روحانی تاکید کرد: جمهوری اسلامی‌ از امضاءکنندگان توافق برجام انتظار دارد در راستای اجرایی شدن آن اقدام نمایند و در شرایط حساس کنونی علاوه بر نقش اعضای باقی‌مانده در برجام، حمایت سایر کشورها از این دستاورد چندجانبه جهت حفظ و ارتقای همکاری‌ها، امنیت و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی ضروری است.

رئیس جمهوری گفت: متأسفانه در نتیجه اقدامات مخرب آمریکا، امروزه شاهد ایجاد مشکلات فراوان در روابط اقتصادی کشورها، رشد روزافزون فقر، ناامنی، مهاجرت و کاهش رشد اقتصادی در جهان هستیم و استمرار این فضای تنش‌آلود، لطمات غیرقابل جبرانی را به‌دنبال خواهد داشت. در چنین فضای توام با بیم و ناامیدی در نظام بین‌الملل، لاجرم نیازمند همکاری‌های اقتصادی چندجانبه و منطقه‌ای به موازات چندجانبه‌گرایی در نظام بین‌الملل هستیم.

وی تاکید کرد: همکاری جمعی و منطقه‌ای در قالب اتحادیه‌های اقتصادی، تجاری و سیاسی ‌مانند اتحادیه ‌اقتصادی‌ اورآسیا، سازمان ‌همکاری‌های اقتصادی (اکو)، سازمان همکاری شانگهای و مجمع گفت و گوی آسیایی (ACD) به عنوان مهمترین ابزارها در همگرایی اقتصادی ـ سیاسی منطقه‌ای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است.

رئیس شورای عالی امنیت ملی با تشریح سیاست ایران در منطقه اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران حفظ صلح و ثبات در منطقه و از جمله خلیج‌فارس و تأمین آزادی و امنیت کشتی‌رانی بویژه در تنگه هرمز است.

روحانی با اشاره به تحولات رخ داده در منطقه خلیج فارس و دریای عمان تصریح کرد: حوادث اخیر، این امنیت را به شکل جدی در معرض خطر قرار داده است. امنیت و صلح در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز با مشارکت کشورهای این منطقه تأمین می‌شود و همان‌گونه که در نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کردم، همه کشورهایی را که از تحولات خلیج‌فارس و تنگه ‌هرمز متأثر می‌شوند به «ائتلاف امید» یعنی «ابتکار صلح هرمز Hormoz Peace Endeavor » دعوت می‌کنم.

وی در تشریح اهداف ائتلاف امید خاطرنشان کرد: هدف این ائتلاف ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه همه ساکنان تنگه هرمز و تفاهم متقابل و روابط صلح‌آمیز و دوستانه میان آنهاست. این ابتکار حوزه‌های مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتی‌رانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع نسبت به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در برمی‌گیرد.

رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه اراده جمهوری اسلامی ایران متنوع‌سازی روابط اقتصادی و تکیه بر اصول اقتصاد مقاومتی و همکاری‌های فعال‌تر منطقه‌ای و بین‌المللی است، ابراز داشت: امضای موافقتنامه تجاری جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا، بیانگر دیدگاه جامع و سازنده ایران، همراه با اراده سیاسی در کمک به توسعه روابط اقتصادی - تجاری چندجانبه و منطقه‌ای است. اجرایی شدن موافقتنامه فی‌مابین قدمی در مسیر تقویت ساختارهای تجاری چند جانبه تلقی می‌شود.

روحانی با بیان اینکه موقعیت جغرافیایی ایران امکان اتصال ترانزیتی قاره‌های اروپا و آسیا و کشورهای مختلف در غرب، شرق، شمال و جنوب را به همدیگر فراهم می‌سازد، عنوان کرد: ما علاقه‌مندیم از این موهبت برای کمک به توسعه پایدار و رشد کشورمان و همگرایی اقتصادی سایر کشورهای منطقه به بهترین وجه استفاده کنیم.

وی ادامه داد: در همین راستا با سرمایه‌گذاری‌های عظیم، کریدورهای مختلف جاده‌ای و ریلی برای تسهیل حمل و نقل ترانزیتی طراحی و اجرا شده‌اند که از آن جمله می‌توان به کریدور شمال – جنوب، کریدور خلیج فارس – دریای سیاه، کریدور پیش‌بینی شده در موافقتنامه عشق‌آباد، کریدورهای جاده‌ای و ریلی اکو و همچنین کریدورهای هوایی اشاره کرد.

رئیس دولت دوازدهم با اشاره به توانمندی‌های ترانزیتی تهران یادآور شد: بنادر متعدد جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر، خلیج‌فارس و حاشیه اقیانوس هند به ‌ویژه چابهار، شبکه‌های جاده‌ای و ریلی و آسمان امن ایران، امکان اتصال کشورهای همسایه به یکدیگر و به سایر قاره‌ها را امکانپذیر می‌کند.

روحانی با تاکید بر اینکه اتحادیه گمرکی اورآسیا زمانی می‌تواند ظرفیت‌های خود را تحقق بخشد که در حوزه راهبردی حمل و نقل نیز به سمت همگرایی حرکت کند، بیان کرد: پیشنهاد می‌شود کشورهای عضو این اتحادیه با تدوین راهبرد تسهیل ترانزیت اورآسیا، رویه‌ها و مقررات ترانزیتی، تردد متصدیان حمل و نقل و وسایل نقلیه باری و مسافری به قلمروهای یکدیگر را از طریق طراحی ‌و اجرای راه‌کارهای هوشمندانه تسهیل کنند و موانع را از پیش رو بردارند.

کارگروه ویژه ای برای اجرای ایده فرصت‌های سرمایه گذاری مشترک تشکیل شود

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های گسترده‌ای در مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی به ‌ویژه در جنوب شامل منطقه آزاد چابهار و شمال شامل امیرآباد در استان مازندران، انزلی در استان گیلان، منطقه آزاد تجاری ارس در آذربایجان شرقی ایجاد کرده و این مناطق برای گسترش همکاری‌های تجاری با اتحادیه اقتصادی اورآسیا آماده است. به همین مناسبت از سرمایه‌گذاران اتحادیه اقتصادی اورآسیا دعوت می‌کنم از توانمندی‌های مذکور برای توسعه مناسبات فی‌مابین استفاده کنند.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با تصویب و لازم‌الاجرا کردن یکی از جامع‌ترین قوانین تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی، آمادگی دارد میزبان سرمایه‌گذاران و کارآفرینان اتحادیه اقتصادی اورآسیا و برگزاری نشست‌های فرصت‌های سرمایه‌گذاری درآینده نزدیک باشد، گفت: از هرگونه ‌همکاری‌ با ‌کشورهای ‌عضو اتحادیه ‌اورآسیا در حوزه‌های مالی ‌و بانکی و سرمایه‌گذاری به ویژه از طریق مکانیزم‌های جدید و موثر استقبال کرده و پیشنهاد می‌کنم کارگروه ویژه‌ای جهت اجرایی‌ کردن ایده فرصت‌های سرمایه‌گذاری مشترک در حوزه اوراسیایی توسط نمایندگان‌ محترم دولت‌های عضو اتحادیه ‌و جمهوری‌ اسلامی ایران تشکیل شود.

روحانی افزود: امیدواریم ایران از مشارکت و همراهی روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس در گذشتن از مسیر ناهموار کنونی به ‌خوبی بهره‌مند شود و شاهد گسترش بیش از پیش مناسبات اقتصادی و تجاری فی‌مابین باشیم.بار دیگر دست یاری و همکاری به سوی شما دراز می‌کنم و بر این باورم که با کمک یکدیگر می توانیم تعاملات اقتصادی منطقه را در چارچوب اتحادیه اقتصادی اورآسیا، به ‌عنوان یک مدل کارآمد به سایر مناطق جهان معرفی کنیم.

وی در پایان ضمن قدردانی از تمامی مسئولان عالی‌رتبه و دست‌اندرکاران این اجلاس ابراز امیدواری کرد: حضور سران در این نشست، موجبات نقش‌آفرینی و ارتقای جایگاه اتحادیه اقتصادی اورآسیا را در منطقه و نظام بین‌الملل فراهم آورد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین