آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه فایننشیال تایمز در گزارشی اعلام کرد فقدان اطلاعات کافی در مورد برنامه هستهای ایران اظهارنظر در مورد میزان پیشرفت هستهای تهران را مشکل کرده و به طرح دیدگاههای مختلف در مورد نحوه برخورد با ایران منجر شده است.
روزنامه فایننشیال تایمز مینویسد همزمان با افزایش تنشها در خاورمیانه و بین واشنگتن و تهران طرح این موضوع که مساله هستهای ایران تا چه اندازه پیش رفته است میتواند مهم باشد. اما پاسخ این سوال بستگی به کسی دارد که از وی پرسیده میشود و اینکه دستورکار سیاسی آنها چیست. به نوشته این روزنامه گروهی تاکید دارند که ایران به سرعت در حال پیشروی است و از استراتژی کنونی تحریمهای بینالمللی در جهت متقاعد کردن تهران برای متوقف کردن برنامه هستهایاش راضی نیستند. گروهی دیگر توسعه برنامه هستهای ایران را جدی نگرفته و میگویند زمان کافی برای اینکه تحریمها بتواند باعث تغییر رفتار ایران شود، وجود دارد.
گروه اول از ترکیبی ناموزون تشکیل شده است. جان بولتون نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل از اعضاء گروه اول است و فکر میکند آمریکا باید از گزینه نظامی علیه ایران استفاده کند. محمد البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی فکر میکند غرب باید مصالحه بیشتری داشته باشد و محمود احمدینژاد رئیس جمهور ایران میگوید هیچ چیز مانع از پیشروی ایران نخواهد شد.
به نوشته FT هر سه دیدگاه بالا حاکی از آن است که تحریمهای سازمان ملل علیه ایران شکست خورده است. جان بولتن هفته گذشته گفت: ایران تکنولوژی غنیسازی اورانیوم را گسترش داده است. البرادعی به نیویورک تایمز گفت: ما معتقدیم آنها به دانش چگونگی غنیسازی دست یافتهاند. محمود احمدینژاد هم چندی پیش از ورود کشور عزیزش به باشگاه کشورهای هستهای و مرحله تولید صنعتی غنیسازی اورانیوم خبر داده بود.
از سوی دیگر طرفداران رهیافت سازمان ملل دیدگاه دیگری دارند. نیکلاس برنز معاون وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر پیچیده بودن فرایند غنیسازی، پیشرفتهای ایران را «ادعائی واهی» خوانده و میگوید: هنوز زمان برای دیپلماسی وجود دارد. FT میافزاید: دیپلماتهای اتحادیه اروپا نیز با این دیدگاه موافقند. آنها میگویند ایران به دلایل سیاسی برنامه هستهایاش را به پیش میبرد، در حالی که آنها هنوز در توسعه کامل تکنولوژی غنیسازی موفق نبودهاند. روزنامه فایننشیال تایمز بخشی از اختلاف دیدگاههای موجود در مورد برنامه هستهای ایران را فقدان اطلاعات کافی در این خصوص میداند.
گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز نشان میدهد که اطلاعات در مورد فعالیتهای ایران کافی نیست. بازرسان آژانس در 15 و 16 آوریل از نطنز بازدید کرده و گفتند ایران از 1300 سانتریفیوژ برای غنیسازی اورانیوم استفاده میکند. در بازرسی 15 می نیز بازرسان از وجود همین تعداد سانتریفیوژ در تاسیسات نطنز خبر داده و گفتند ایران دو آبشار 164 سانتریفیوژ را نصب کرده و دو آبشار دیگر را نیز در دست نصب دارد.
یک دیپلمات غربی میگوید: پیش از آن که در مورد چگونگی پیشرفت برنامه هستهای ایران به یقین برسید میخواهید بدانید آنها با چه اشکالاتی در سانتریفیوژها روبرو هستند، دستگاهها با چه سرعتی و در چه مدت زمانی کار میکنند، اما بازرسان پاسخی برای سوالهای شما ندارند.
FT میافزاید: کاهش همکاری بین ایران و آژانس همچنین به این معنی است که آژانس دقیقا در مورد تعداد سانتریفیوژها و میزان مواد تزریق شده به آنها اطلاعی ندارد. بنابراین آژانس نمیتواند بگوید ایران چه میزان اورانیوم غنیسازی کرده است.
به نوشته FT در مورد چشمانداز پیشرفتهای طولانی مدت ایران توافق بیشتری میان گروههای مختلف وجود دارد. آقای البرادعی دیروز اعلام کرد ایران ظرف سه تا هشت سال آینده میتواند به سلاح اتمی دست یابد، مسالهای که آژانسهای اطلاعاتی غرب نیز به آن اشاره دارند. اما در مورد پیشرفت کنونی برنامه هستهای ایران، سخن گفتن در مورد اطلاعات درست سخت است.