پژوهشگران استرالیایی که نتیجه تحقیق خود را در نشریه تنفس اروپا منتشر کردند نمونه بافت ریه ٥٢ نفر را بررسی کردند و متوجه شدند که به تناسب ضریب توده بدن، چربی بیشتری در بافت این ریهها دیده میشد. این نمونهها مربوط به افرادی بود که پیش از مرگ اعضایشان را برای تحقیقات، اهدا کرده بودند.
برای محاسبه ضریب توده بدنی (BMI) از این روش استفاده میشود: وزن بدن (به کیلوگرم)، تقسیم بر قد (به متر) به توان دو.
بر حسب جواب مشخص میشود آیا فرد اضافهوزن دارد یا نه. بین ١٨.٥ تا ٢٤.٩ طبیعی در نظر گرفته میشود، بین ٢٥ و ٢٩.٩ اضافه وزن و بین ٣٠ تا ٣٩.٩ چاقی.
رابطه اضافه وزن و چاقی با ابتلا به آسم یا تشدید علائم آن موضوعی شناختهشده است. در نمونههای بررسی شده در این تحقیق، پانزده نفر آسم نداشتند، بیست و یک نفر آسم داشتند اما به دلیل دیگری مرده بودند و شانزده نفر هم به دلیل آسم مرده بودند.
از این ریههای اهدا شده، پژوهشگران ١٤٠٠ نمونه برداشتند و پس از رنگآمیزی، آنها را زیر میکروسکوپ مشاهده کردند و دیدند که در راههای هوایی کسانی که ضریب توده بدنی بیشتری داشتند، چربی بیشتری وجود داشت.
آنها همچنین متوجه شدند که افزایش چربی باعث تغییر ساختار طبیعی راههای هوایی و التهاب ریهها میشود که ممکن است افزایش احتمال ابتلا به آسم در افراد دارای اضافه وزن یا چاق را توضیح دهد.
دکتر پیتر نوبل دانشیار دانشگاه وسترن استرالیا در شهر پرت که در این پژوهش شرکت داشت به بیبیسی گفت: "مدتها است که ابتلا به آسم یا آسم با شدیدترین به چاقی یا اضافه وزن مربوط خوانده شده پژوهشگران احتمال میدادند شاید این مسئله را بتوان با فشار اضافهوزن بر ریهها و افزایش کلی التهاب ناشی از اضافهوزن مرتبط دانست."
"اما تحقیق ما نشان داد یک سازوکار دیگر هم در کار است."
"ما فهمیدیم که تجمع چربی اضافه در دیواره راههای هوایی، هم فضا را اشغال میکند هم به نظر میرسد که التهاب ریهها را بیشتر میکند."
"ما فکر میکنیم که ضخیم شدن راههای هوایی، رفت و برگشت هوا در ریهها را محدود میکند و حداقل تا حدی میتواند شدید بودن علائم آسم در افراد چاق را توضیح دهد."
به گفته پروفسور تیری تروسترز، رئیس انجمن بیماریهای تنفسی اروپا، "این یافته مهمی در باره ارتباط وزن با بیماریهای تنفسی است چون نشان میدهد اضافه وزن یا چاقی ممکن است علائم آسم را بدتر کند."
این تحقیق نشان داد تغییر ساختار راههای هوایی با چاقی در ارتباط است و اکنون به تحقیقات بیشتری نیاز است تا روشن شود آیا با کاهش وزن، چربی جمع شده هم کم میشود یا نه. آنچه روشن است این است که مبتلایان به آسم باید توجه زیادی به وزنشان داشته باشند.
دکتر الیزابت سپی رئیس کمیسیون علمی انجمن توراکس (قفسه سینه) بریتانیا، گفت این نخستین بار است که که مشخص شده وزن بدن بر ساختار راههای هوایی تاثیر میگذارد:
"با توجه به افزایش چاقی در دنیا، این پژوهش میتواند اهمیت زیادی داشته باشد، برای اینکه بفهمیم چرا آسم همچنان یک مسئله است و راههای جدیدی در درمان آن پیدا کنیم."
"البته این تحقیق کوچکی بوده و باید آن را در ابعاد وسیعتر و در بیماریهای ریوی دیگر هم انجام داد."