آفتابنیوز : آفتاب: با آن که پیشتر برخی مقامات دولتی از جمله منوچهر متکی، علی لاریجانی و محمد جواد لاریجانی برای کنترل انتقادات شدید بینالمللی تاکید کرده بودند که احمدینژاد هیچگاه از محو و نابودی اسرائیل سخن نگفته است، با این حال رئیسجمهور ایران بار دیگر روز یکشنبه از «نابودی قریبالوقوع رژیم صهیونیستی» خبر داد. این سخنان احمدینژاد که تاکید داشت «شمارش معكوس نابودی رژیم صهیونیستی زده شده است و ما انشاالله در آیندهای نزدیك شاهد نابودی این رژیم خواهیم بود» بلافاصله با موج تازهای از انتقادات کشورهایی مواجه شد که پس از حدود یکسال اظهارات قبلی رئیسجمهور ایران را تقریباً به فراموشی سپرده بودند.
اظهارات جدید احمدینژاد در حالی بر زبان آمد که رژیم نامشروع اسرائیل در یک سال گذشته حداکثر بهرهبرداری را از سخنان پیشین وی به عمل آورده بود. تلآویو که به نوشته روزنامه افراطی «هاآرتص» اظهارات قبلی احمدینژاد را یا «موهبت الهی»! میدانست (چرا که میتوانست با استناد به آن مظلومنمایی کند) در یک سال گذشته تقریباً در تمام مجامع بینالمللی گفتههای احمدینژاد را مورد اشاره قرار داد و با استناد به آن خواهان اجماع جهانی برای مقابله با برنامههای اتمی ایران شد. این رویکرد رژیم صهیونیستی و البته حساسیت کشورهای پیشرفته به عرفهای بینالمللی باعث شد که نه تنها شورای امنیت سازمان ملل در بیانیهای گفتههای احمدینژاد را محکوم کند که تقریباً اغلب کشورهای غربی رسماً و در عالیترین سطوح از اظهارات احمدینژاد ابراز نگرانی کرده و این ادعا را تکرار کنند که «نکند ایران دنبال بمب اتم برای نابودی اسرائیل باشد»! استدلالی که همه بر نادرستی آن اذعان دارند اما در مجامع سیاسی توانست به شدت بر فشارهای جهانی علیه برنامههای صلحآمیز هستهای ایران بیفزاید.
در مقابل این فضای بینالمللی، حامیان محمود احمدینژاد البته تاکید داشتند که چنین اظهاراتی از سوی رئیسجمهور ایران منجر به افزایش محبوبیت او در میان شهروندان عرب خواهد شد که این «دستاورد» بر تمام هزینههای بینالمللی آن و انتقادات کشورهای خارجی حتی دولتهای عرب (نظیر مصر) میچربد.
به هر ترتیب تکرار موضع «نابودی اسرائیل» توسط احمدینژاد روز یکشنبه در حالی صورت گرفت که
اسپانیا، کشوری که دو روز قبل از آن میزبان مذاکرات عالیرتبه ایران، اروپا و آمریکا بود حدود 5 ساعت بعد سفیر جمهوری اسلامی در این کشور را احضار کرد و اظهارات احمدینژاد را شدیداً مورد انتقاد قرار داد.
در آمریکا، کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه در واکنش به اظهارات محمود احمدینژاد که گفته بود شمارش معکوس نابودی اسراییل آغاز شده است، مدعی شد «رییس جمهوری ایران برای کشورش چاه عمیقتری میکند»! خانم رایس در هواپیمایی سخن میگفت که او را به مقصد پاناما سیتی برای شرکت در مجمع عمومی سازمان کشورهای آمریکایی میبرد.
همزمان با اظهارات رایس،
رژیم صهیونیستی نیز در انتقادات شدیدالحنی به محکومیت این گفتهها پرداخت. اسرائیل با اشاره به سخنان احمدینژاد همچنین اعلام کرد هیاتی از این کشور در واشنگتن با مقامهای آمریکایی، از جمله رایس گفتگوهایی به ویژه درباره ایران و سوریه خواهد داشت. سرپرست این هیئت «شائول موفاز» وزیر راه و ترابری اسراییل و یکی از چهرههای موثر رژیم تلآویو در زمینه نوع تعامل با ایران خواهد بود. به گفته سخنگوی وزیر راه اسراییل، آقای موفاز پیش از مذاکرات راهبردی روز پنج شنبه، با کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا دیدار خواهد کرد و بررسی «تهدیدات احمدینژاد» یکی از موضوعات این مذاکره است.
در اروپا؛
«برنارد کوشننر» وزیر امور خارجه فرانسه سخنان اخیر دکتر احمدینژاد را «غیر قابل قبول» خواند و تصریح کرد این اظهارات با تلاش ایران برای تبدیل شدن به یک بازیگر مهم منطقهای همخوانی ندارد. کوشنر در بیانیه خود گفته است «این سخنان، اگر به راستی ابراز شده باشد، غیر قابل قبول است و من به شدیدترین وجهی آن را محکوم میکنم». به ادعای وی، حق موجودیت اسراییل را نمی توان زیر سوال برد.
«میگل آنخل موراتینوس» وزیر امور خارجه اسپانیا نیز گفت: «این مساله غیر قابل قبول است که رییس جمهوری یکی از کشورهای عضو جامعه جهانی اینگونه سخنانی را ابراز کند». او گفت هدف از احضار سفیر جمهوری اسلامی، رد کامل اینگونه اظهارات و مخالفت شدید با آن است.
به گفته موراتینوس، اسپانیا مناسبات خوبی با ایران دارد، اما واکنش کشوری مانند اسپانیا، اتحادیه اروپا و جامعه جهانی به چنین اظهاراتی باید به طور مطلق و صریح، قاطعانه باشد.
اظهارات این مقام اسپانیایی همزمان بود با گفته یک
مقام وزارت خارجه آلمان که به نوشته فرانکفورتر آلگماینه ادعا داشت «محمود احمدینژاد ظاهراً از خشمگین کردن جامعه جهانی لذت میبرد. وگرنه هیچ دلیلی برای گفتههای اخیر او پیدا نمیشود».
لندن نیز در بیانیه جداگانهای که توسط سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا منتشر شد تصریح کرد که اظهارات اخیر احمدینژاد را «غیرقابل قبول و تحریکآمیز» میداند.
سخنگوی وزارت خارجه کانادا هم که کشورش مواضع تند و انتقادآمیزی را علیه ایران مخصوصاً در زمینه پرونده هستهای و حقوق بشر اتخاذ میکند در واکنش به اظهارات احمدینژاد به تکرار انتقادات کشورهای غربی پرداخت و «تلاش یک دولت برای نابودی یک کشور» را مغایر با قوانین بینالمللی و تعهدات مسئولانه یک کشور خواند. وی مدعی شد: «اظهارات اخیر احمدینژاد اتفاقاً نشانهای است که نشان میدهد نگرانی جامعه جهانی از دستیابی ایران به سلاح هستهای یک نگرانی بجا و بحق است»!
همچنان که
وزیر خارجه اتریش تاکید کرد «ایران با تحریک حساسیتها و دغدغههای بینالمللی در قبال خود نه تنها هیچ گرهای از مشکلاتش را باز نخواهد کرد که مشکلی بر مشکلات خود خواهد افزود.»
یکی از سخنگویان
کمیسیون اتحادیه اروپا نیز در بروکسل، در واکنش به این اظهارات گفت: «ما همواره چنین اظهاراتی را در گذشته محکوم کردهایم و چیزی نداریم تا بر آن بیفزاییم». این سخنگو در ادامه افزود: «موضع اتحادیه اروپا در ارتباط با حق موجودیت اسراییل کاملا روشن است».