طرح گنگ سوئیس همچنان خبرساز است...
آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت امور خارجه سوئیس خبر انجام یک ملاقات «خصوصی» و «محرمانه» میان وزیر امور خارجه این کشور و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان را تائید کرده است. رسانههای اروپایی روز سهشنبه با اشاره به سخنان علی لاریجانی درباره طرح سوئیس در بحران اتمی ایران، گمانهزنیهایی را در خصوص انجام چنین مذاکراتی مطرح کرده بودند.
به گزارش خبرگزاریها، «لارس کنوچل» روز پنجشنبه در گفتگو با پایگاه خبری دولتی swiss info خبر انجام مذاکرات میان خانم میشل کالمیری وزیر امور خارجه سوئیس و علی لاریجانی مذاکره کننده ارشد اتمی کشورمان را تائید کرد ولی افزود که نمیتواند به جزئیات مذاکرات انجام شده اشاره کند.
به گفته کنوچل این گفتگو هفته گذشته در جریان سفر اروپایی لاریجانی به اروپا انجام شده است: «مذاکرات علی لاریجانی با وزیر امور خارجه در زمان صرف یک ناهار کاری انجام شد. در این ملاقات دو طرف به بحث و تبادل نظر درخصوص مسائل دوجانبه و بویژه برنامه هستهای ایران پرداختند و یافتن راههای دیپلماتیک برای حل مسائل موجود مورد بحث قرار گرفت».
لاریجانی روز سهشنبه در آلمان به خبرنگاران گفته بود که از نظر ایران طرح سوئیس برای برنامه هستهای کشورمان غیر قابل قبول است. طرح سوئیس که از آن در رسانهها به عنوان «غنیسازی خشک» نیز یاد شده است «ظاهراً» به ایران این امکان را می دهد که بدون تزریق گار هگزا فلوراید اورانیوم دستگاه های سانتریفیوژ خود را در طول مذاکرات با گروه 1+5 فعال نگاه دارد.
آنچه که در رسانههای داخلی و غربی به عنوان «طرح سوئیس» شناخته میشود یکی از گنگترین گزارشهای رسانهای است که درباره آن تاکنون اظهارات ضد و نقیض بسیاری مطرح شده است. مقامات سوئیس تاکنون در چند نوبت، وجود خارجی چیزی به نام «طرح سوئیس» را اساساً تکذیب کرده و تصریح کردهاند این کشور هیچ طرح مدون یا مشخصی را به تهران ارایه نکرده است. مقامات سیاست خارجی ایران نیز در چند نوبت صراحتاً وجود چنین طرحی را انکار کرده اما در اظهاراتی دیگر، آن را «غیر قابل قبول» یا «ناپخته» خواندهاند. این طرح که اول بار در اواخر اسفند سال 1385 همزمان با رایزنیهای شورای امنیت برای صدور قطعنامه 1747 به صورت جدی در رسانههای غربی مطرح شد، به گفته آسوشیتدپرس از ایران میخواهد تاسیسات اتمی کنونیاش را حفظ کرده و در مقابل از توسعه آن و همچنین تزریق گاز UF6 به سانتریفیوژها خودداری کند. در مقابل، غرب نیز متعهد خواهد شد که اجرای تحریمهای بینالمللی علیه ایران را تعلیق کند. انتشار این خبر در آسوشیتدپرس در آن زمان با انتقاد شدید لندن و واشنگتن از ارایهکننگان احتمالی چنین طرحی مواجه شد.
یک ماه قبل،
منوچهر متکی دو روز پس از حمایت خود از طرح سوئیس که در حاشیه اجلاس شرمالشیخ ابراز شده بود، روز سهشنبه 18 اردیبهشت یادآور شد که «تعلیق» همچنان خط قرمز جمهوری اسلامی است و تهران قصد ندارد تعلیق غنی سازی اورانیوم در راستای طرح سوئیس را بپذیرد.
[اینجا] پس از متکی، «
عبدالرضا رحمانی فضلی» قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز گفت: برداشت ما از تایم اوت در طرح سوئیس تعلیق بوده که ما اعلام کردهایم هرگونه بحث تعلیق مورد قبول ما نخواهد بود و درصورتی که در طرح سوئیس تغییراتی بدهند که بحث تعلیق در آن نباشد، قابل بررسی است.
[کلیک کنید]
دو هفته قبل نیز «
جان بولتون» سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل با انتقاد شدید از طرح پیشنهادی سوئیس برای حل پرونده اتمی ایران آن را «فراموششده» و «خندهدار» توصیف کرده. وی همچنین به مقامات سوئیس هشدار داد که پای خود را از بحران ایجادشده بر سر پرونده اتمی ایران بیرون بکشند «چون در حدی نیستند که قادر به پذیرش عواقب آن باشند». جان بولتون روز یکشنبه در گفتگو با روزنامه «سونتاگ زایتونگ» با اشاره به اینکه طراح این پیشنهاد «
تیم گولدیمن» سفیر سابق سوئیس در تهران (1994-2004) بوده است گفت: پس از مطرح شدن این طرح از طریق کانالهای غیر رسمی ایالات متحده و کشورهای اروپایی به دولت سوئیس متذکر شدند که بهتر است با توجه به پیچیدگی و گستردگی ابعاد پرونده اتمی ایران در این موضوع مداخله نکند.
[کلیک کنید]
دولت سوئیس فوریه گذشته تنها دو روز پس از دیدار وزیر وزیر امور خارجه این کشور با لاریجانی و بحث درباره برنامه هستهای ایران تحریمهای وضعشده توسط شورای امنیت سازمان ملل علیه کشورمان را به مرحله اجرا درآورد.