آفتابنیوز : آفتاب: مساله هستهای ایران میتواند اختلافات آمریکا و روسیه در مورد نصب سیستم دفاع موشکی در اروپا را تحت تاثیر قرار دهد. جوزف نای، استاد برجسته روابط بینالملل در دانشگاه هاروارد با اشاره به این مساله میگوید: واشنگتن مجبور است برای متقاعد کردن مسکو در حمایت از تحریمهای وسیعتر علیه تهران دست به معامله بزند و در مقابل به تاخیر انداختن نصب این سیستم، حمایت روسها از تحریم را به دست آورد.
جوزف نای در مقالهای که روزنامه بوستون گلوب آن را به چاپ رسانده، مینویسد: روابط آمریکا و روسیه پس از پایان جنگ سرد، پرتنشترین روزهای خود را پشت سرمیگذارد. هفته گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، آمریکا را به توسعه مسابقه تسلیحاتی متهم کرد و از آنهایی که میخواهند بدون توجه به قوانین بینالمللی اراده خود را به دیگران تحمیل کنند، انتقاد کرد. روشن است که اشاره وی به ایالات متحده آمریکا بوده است. کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی گفت: به نظر میرسد روسها در دنیای دیگری تصمیمگیری و عمل میکنند.
نای مینویسد: افزایش این تنشها تاثیرات واقعی و خطرناکی بر امنیت آمریکا خواهد داشت. چرا که واشنگتن تلاش میکند حمایت روسیه از اعمال تحریمهای وسیعتر علیه ایران را به دست آورد و این امر از اولویتهای سیاست دفاعی آمریکا محسوب میشود. پس اگر آمریکا میخواهد این کمک را به دست آورد، باید پیشنهادهای خوبی به روسیه ارائه دهد.
بنا به نوشته نویسنده کتاب قدرت نرم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تصویر نگرانکنندهای از برنامه هستهای ایران ارائه داد. در این گزارش آمده بود که ایران برنامه غنیسازیاش را فراتر از انتظارات موجود گسترش داده است. این در حالی است که گزینههای مقابله با ایران بسیار محدود است. بوستون گلوب میافزاید: حمله نظامی علیه ایران نه تنها مانع از پیش روی برنامه هستهای ایران نمیشود بلکه این امر به افزایش مشکلات آمریکا در عراق و جهان اسلام منجر میشود. از این رو اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران بهترین فرصت برای متقاعد کردن این کشور به تعلیق بخشی از برنامه هستهایاش میباشد.
استاد دانشگاه هاروارد میافزاید: اما تلاشهای دیپلماتیک برای تشدید تحریمهای سازمان ملل علیه ایران تنها در صورتی موفق خواهد بود که روسیه از حق وتوی خود در شورای امنیت استفاده نکند. روسیه بین منافع خود در زمینه عدم تکثیر، روابط تجاریاش با ایران و آمریکا تردید دارد.
جوزف نای در ادامه با اشاره به اختلافات روسیه و آمریکا در زمینه نصب سیستم دفاع موشکی در اروپا که گفته میشود برای مقابله با تهدید کشورهایی همچون ایران و کره شمالی صورت میگیرد، مینویسد: از آنجایی که تکنولوژی ما (آمریکا) در این زمینه هنوز به طور کامل توسعه پیدا نکرده و ایران نیز قادر نیست موشکهای دوربرد با توان حمل کلاهک هستهای را پرتاب کند، میتوانیم به روسها پیشنهاد دهیم که نصب سپر موشکی به تاخیر بیفتد. به نوشته بوستون گلوب همزمان با این مساله در طرف دیگر این معامله آمریکا میتواند با استفاده از نگرانیهای امنیتی روسیه از هستهای شدن ایران، توفق این کشور بزرگ و مهم در اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران را به دست آورد.
نویسنده در پایان میافزاید: ممکن است این عمل با مخالفت منتقدین روبرو شود. اما واقعیت این است که ما هنوز میتوانیم از زمان به نفع خود استفاده کنیم. چرا که بعید است ایران بتواند تا پایان دهه قادر به استفاده از موشکهایی باشد که بتوانند خاک اروپا و آمریکا را مورد هدف قرار دهند. پس ما میتوانیم از این فرصت بهترین استفاده را کرده و بدون سازش در زمینه مسائل امنیتی، بلندپروازیهای هستهای ایران را متوقف کنیم.