آفتابنیوز : آفتاب: تنها ساعاتی پس از آنکه یک منبع خبری نزدیک به محمد البرادعی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از احتمال دستیابی ایران به 8000 دستگاه سانتریفیوژ خبر داد چند دیپلمات غربی با ابراز نگرانی از پیشرفت سریع تهران در توسعه چرخه سوخت از احتمال دستیابی کشورمان به توانایی ساخت تسلیحات اتمی سخن گفتند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه یک دیپلمات غربی روز چهارشنبه در وین گفت: «در شرایطی که ایران هنوز حاضر به هیچگونه همکاری برای رازگشایی از تاریخچه پرونده هستهای خود نشده دستیابی این کشور به تعداد بسیار بیشتری سانتریفیوژ فعال به نگرانیها پیرامون خطر اشاعه تسلیحات هستهای از سوی این کشور دامن میزند».
مارک فلیتز پاتریک کارشناس ارشد مسائل اتمی در مرکز مطالعات بینالمللی استراتژیک در واشنگتن نیز در همین ارتباط به خبرنگار رویتر گفت: «از 16 ماه پیش تاکنون بازرسان IAEA هیچگونه دسترسی به کارگاههای تولید و ارتقاء سانتریفیوژها و نیز انبارهای مواد خام اتمی در ایران نداشتهاند».
فلیزپاتریک در ادامه افزود: «همین یک سال پیش کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برآورد میکردند که ایران تنها توانایی 5000 هزار دستگاه سانتریفیوژ را داشته باشد و نیز میگفتند که بسیاری از این دستگاهها ضربه خورده بوده و یا از کیفیت لازم برخوردار نیستند، اما اگر ایران هماینک دارای 8000 سانتریفیوژ باشد بدین معنی است که در مسیر رفع نیاز به واردات سوخت پیشرفت مهمی بهدست آورده است».
یک دیپلمات غربی دیگر در وین نیز روز چهارشنبه ابراز عقیده کرد پیشرفت ایران در تولید دستگاههای سانتریفیوژ تصورات قبلی مبنی بر نیاز این کشور به وارد کردن این دستگاهها از بازارهای سیاسی بینالمللی را باطل خواهد کرد». با اینحال وی افزود که هیچ ارزیابی دقیقی از کیفیت سانتریفیوژهای تولیدشده در ایران وجود ندارد.
یک دیپلمات دیگر نزدیک به آژانس نیز روز چهارشنبه با اشاره به سخنان نماینده ایران در این نهاد مبنی بر عدم تمایل تهران به افزایش همکاریها با آژانس گفت: «نظارت ما بر فعالیت های هستهای ایران دائما رو به کاهش است و این موضوع ارائه یک پیشبینی واقعهبینانه و حرفهای درباره سرعت برنامه اتمی ایران را بسیار دشوار ساخته است».
گفتنی است نمایندگان کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی روزهای دوشنبه تا چهارشنبه به بحث و تبادل نظر درباره ابعاد برنامه هستهای ایران پرداختند.