درباره ایران...
آفتابنیوز : آفتاب: «کاندولیزا رایس» وزیر امور خارجه آمریکا چند روز پس از دیدار با شورای سردبیری روزنامه «وال استریت ژورنال» که در آن اظهارات مهمی درباره رویکرد آمریکا نسبت به ایران بیان کرد، دیداری نیز با هیات سردبیری خبرگزاری آسوشیتدپرس داشت. موضوع ایران در دیدار آسوشیتدپرس بیشک به مراتب کمرنگتر و حاشیهایتر از دیدار «وال استریت ژورنال» بود. با این حال، مناقشه هستهای ایران و موضوع بازداشت آمریکاییهای ایرانیتبار توسط دستگاههای اطلاعاتی کشور همچنان در این جلسه مطرح شد تا جهان بداند که رایس در تمام گفتگوهای توجیهی خود با رسانههای آمریکایی، نقش آنان در پروسه فشار بر تهران را گوشزد میکند.
این دیدار در تاریخ 8 ژوئن 2007 برگزار شده است، با این حال خبرگزاری AP چند روز بعد متن کامل آن را بر روی خروجی تلکس خود قرار داد. «آفتاب» بخش مربوط به ایران در این دیدار را نیز مانند دیدار روزنامه «وال استریت ژورنال»
[اینجا] منتشر میکند:
سوال: شما درباره ایران بسیار گفتهاید که جامعه بین الملل اجازه نخواهد داد ایران همزمان با مذاکره، از دید شما به ساخت بمب بپردازد. اما آیا این هم درست نیست که در بن بست کنونی، جائی که تحریمها واقعاً کمکی به تغییر رفتار آنها نکردهاند، چیز مشابهی رخ میدهد یعنی اینکه آنها به سمت تکمیل دانش هستهای حرکت میکنند بدون آنکه جامعه بین الملل بتواند ترمز را بکشد. رایس: البته من فکر میکنم که تفاوت زیادی وجود دارد بین زمانی که آنها به سمت تکمیل دانش هستهای بروند و جامعه بین الملل هم فکر کند که مذاکرات در حال انجام است و هیچ فشاری بر ایران ایجاد نکند و زمانی که سیستم بین الملل علیه آنها بسیج شده و هنوز احتمالاً امکان متقاعد کردن آنها به شکل متفاوتی را دارد. اینجاست که «تعلیق برای تعلیق» معنا پیدا میکند...
سوال اینست که آنها واقعاً چقدر تخصص پیدا کردهاند، زیرا این یک مشکل مهندسی است و باید کار را تمرین کرد و بارها و بارها آنرا در آبشارهای بزرگتر برای دوره طولانی تر تکرار کرد و مواد بیشتر و بیشتری را تزریق نمود و این پروسه پیچیدهای است. اما حتی تصور کنید که آنها در حال تکمیل دانش خود هستند. این کار را علیه اراده جامعه بین الملل انجام میدهند و لذا این امر، ظرفیت تشدید قطعنامههای شورای امنیت را دارد.
سوال: سفیر اسرائیل گفت که فکر میکند در بدترین سناریو دو سال تا دستیابی ایران به سلاح اتمی باقی است! رایس: من برخی اوقات فکر میکنم باید این کار را در اسرع وقت ممکن انجام داد تا اینکه بجای آن فکر کنم باید یک جمع بندی شخصی ارائه کنم که آنها چه زمانی در این پروسه پیچیده موفق میشوند. من نمیتوانم بگویم که چقدر طول میکشد.
سوال: بهترین سناریو برای مهار ایران چیست؟ دولت بوش تا هنگامی که در قدرت است باید چه کارهایی انجام دهد؟ رایس: اولین کاری که آنها باید انجام دهند، تعلیق است و پس از آن فکر میکنم بسیاری از راههای ممکن وجود دارد که میتوان از آن طریق به برنامه صلح آمیز هستهای رسید؛ چیزی که هم به نفع ایران است و هم منافع بسیار دیگری در بخش تجاری و روابط سیاسی با ایران را به همراه خواهد آورد. این بهترین نتیجه خواهد بود.
سوال: این دورنما چقدر واقع گرایانه است؟
رایس: من دوست دارم که سیستم بین الملل، درباره نوع فشارها بر ایران سختگیرانهتر عمل کند و ایران با یک انتخاب روشن بین ادامه راه کنونیاش و انزوایی که جامعه بین الملل میتواند ایجاد نماید روبرو باشد.
سوال: آیا شما احساس نمیکنید ایران با دستگیری ایرانی – آمریکاییها در حال تحریک کردن است، شما چه احساسی دارید وقتی که میشنوید آمریکاییها در ایران بازداشت شدهاند. این یک بحران نیست؟ ایرانیها چه چیزی میخواهند؟ رایس: نه، من فکر میکنم اقدام ایران تحریک و یا بحران نیست. آنها باید آزاد شوند. ایرانیها باید بدانند که این نوع اقدامات فقط دوباره نشان میدهد که چه نوع رژیمی هستند. اجازه دهید به آن نوع آلرژی تاریخی که مربوط به یک وضعیت کاملاً متفاوت است، برنگردیم. ما دستگیری هر آمریکایی در جهان را جدی میگیریم. اما درباره موضوع سفارت آمریکا در تهران؛ فکر میکنم همه میدانند که آن حادثه وضعیت مشخصی داشت و این حادثه ریشه این امر است که چرا دیدن یک مسیر برای داشتن روابط عادی با ایران تا ایناندازه دشوار میباشد. این امر یک حادثه کاملاً غیر مترقبه در نوع تاریخ دیپلماسی بود. در تاریخ دیپلماسی مدرن.
سوال: آیا کراکر (سفیر آمریکا در عراق) و یا برخی مقامات ارشد دیگر آمریکایی دوباره با ایران قبل از آزادی این افراد گفتگوخواهد کرد؟ رایس: این افراد ارتباطی با آنچه ما در جای دیگر انجام میدهیم ندارند. موضوع هستهای توسط ائتلافی از شش کشور پیگیری میشود. عراقیها به مذاکرات ایران و آمریکا علاقه دارند و اگر مذاکرات رایان (کراکر) دوباره تکرار شود، رایان یک پیام محکم به ایرانیها درباره عراق و درباره درجهای که بنظر میرسد آنها حتی سیاست خودشان را نادیده میگیرند، خواهد داد. آنها میگویند خواهان عراق باثبات هستند اما در عمل کاری میکنند که باعث بی ثباتی عراق است.
اظهارات مهم رایس در دیدار با شورای سردبیری روزنامه «وال استریت ژورنال» [اینجا]