آفتابنیوز : آفتاب-پریسا دزفولیان: خبرگزاری آسوشیتدپرس صبح شنبه اعلام کرد که برخی از کشورهای اروپایی در حال رایزنی پیرامون چارچوب طرحی هستند که به ایران اجازه میدهد از غنیسازی محدود برخوردار باشد.
آسوشیتدپرس در گزارش خود به نقل از دیپلماتهای غربی تاکید کرده است که برخی دیپلماتهای انگلیسی، فرانسوی و آلمانی در مذاکرات اولیه خود به بررسی این موضوع پرداختهاند که آیا میتوان از پیششرط «تعلیق کامل فعالیتهای غنیسازی ایران» چشمپوشی کرد یا خیر؟ این مذاکرات که ظاهراً در نوع خود منحصر به فرد است، در شرایطی برگزار شده است که رسانههای غربی روز شنبه از پیشنویس قطعنامهای پرده برداشتند که در سومین گام از تحریم ایران، برای کشتیها، هواپیماها و چند بانک دیگر ایران محدودیتهای جدی اعمال میکند و ممنوعیت سفر مقامات ایرانی و خانوادهایشان مخصوصاً مقامات وزارت دفاع، وزارت اطلاعات، شورای عالی امنیت ملی و سپاه پاسداران را شدت میبخشد.
در این شرایط، خبرنگار آسوشیتدپرس از وین تاکید کرده است دیپلماتهای اروپایی در چارچوب یک ابتکار جدید به این مساله پرداختهاند که آیا میتوان درخواستهای جهانی برای تعلیق کامل فعالیتهای غنیسازی ایران را به سطحی پایینتر تنزل داد تا تهران بتواند در چارچوب آن نرمش هایی را نشان دهد یا نه؟ گفته شده است که این ابتکار اولیه با حمایت آلمان و مخالفت فرانسه روبرو شده است.
این گزارش تاکید میکند که بریتانیا هنوز در این زمینه واکنشی نشان نداده است و آمریکا مخالفت صریح خود را ابراز داشته است. دیپلماتهای اروپایی تصریح کردهاند که این جلسات در سطح مقدماتی بوده و هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده است. یک دیپلمات دیگر اروپایی نیز یادآور شده که این مذاکرات فقط در حد گفتگو بوده و هیچ چیز تاکنون بر روی کاغذ نیامده است. با این حال، این گزارش تاکید میکند در حالی كه آمریكا هم چنان اصرار دارد هرگونه تعلیق غنی سازی باید «كامل» باشد چنین دیدگاههایی مانعی بزرگ در مسیر آمریكا برای نشان دادن اجماع جامعه جهانی در قبال ایران محسوب میشود.
یكی مقام آمریكایی در واکنش به این مذاکرات به خبرنگار آسوشیتدپرس تاکید کرده است که آمریکا از موضع سرسختانه خود پایین نخواهد آمد. وی با این حال وجود چنین رایزنیهایی را در میان برخی کشورهای اروپایی تایید نموده است.
به رغم تاکید دیپلمات مزبور بر سرسختی آمریکا، آسوشیتدپرس یادآور شده که دیپلماتهای اروپایی در مذاکرات خود به این مساله نیز پرداختهاند که چگونه میتوان رضایت آمریکا برای نوعی نرمش در مقابل ایران را جلب کرد. به گفته آنان، چنین طرحی میتواند امكان این امر را فراهم آورد كه واشنگتن از خط قرمز خود (تعلیق کامل غنیسازی در ایران) كوتاه بیاید و در عین حال میتواند رضایت برخی از اعضای مهم اتحادیه اروپا مانند ایتالیا و اسپانیا را و حمایت چین و روسیه را در پی داشته باشد.
این گزارش همچنین مدعی شده است که ایران حاضر است برای کاهش فشارهای جهانی، نرمشهایی را در مقابل شورای امنیت سازمان ملل متحد نشان دهد. به گفته آسوشیتدپرس، علی لاریجانی در دیدار روز گذشته خود با البرادعی در وین به وی تعهد داده است که تهران حاضر است ظرف حداکثر دو ماه به ابهامات موجود در پرونده هستهای خود پاسخ بگوید.