کد خبر: ۶۲۴۹۳
تاریخ انتشار : ۰۳ تير ۱۳۸۶ - ۱۹:۳۶

چرا قدرت خرید مردم کم می‌شود؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: به اعتقاد یک كارشناس مسائل اقتصادی افزایش نقدینگی وقتی با رشد تولید همراه نباشد، باعث كاهش ارزش پول و قدرت خرید عمومی می‌شود و به دنبال آن سبد خرید جامعه نیز تحلیل می‌رود. منشا این مسئله ورود پول قدرتمند به چرخه تولید است و این پول قدرتمند نیز به دلیل افزایش هزینه‌های دولت وارد چرخه اقتصاد كشور می‌شود.

محمود جامساز در تشریح این فرایند گفت: در اقتصاد ایران چند اتفاق ناگوار به صورت همزمان رخ داد. با وجود تاكید برنامه چهارم بر كاهش هزینه‌های جاری دولت، این رقم از 22 هزار میلیارد تومان در سال 83 به بیش از 40 هزار میلیارد تومان در سال 85 رسید و پیش‌بینی می‌شود به 50 هزار میلیارد تومان در پایان سال جاری برسد. منبع تامین این هزینه فروش نفت است از سوی دیگر باز هم علی‌رغم تاكید برنامه چهارم مبنی بر كاهش وابستگی بودجه دولت به نفت، عملكرد دولت از رشد این وابستگی خبر داده، چنانكه از 230 درصد در سال 84 به 275 درصد در سال 85 رسیده است.

وی گفت: طبیعی است كه بانك مركزی برای هزینه كردن این دلارها باید آنها را به ریال تبدیل كند. بنابراین دلارها را به جامعه عرضه می‌كند، ولی تنها مقداری از آنها خریداری می‌شود و به دلیل ثبات نرخ ارز، بانك مركزی نمی‌تواند برای ترغیب خریداران به خرید دلارها، آنها را ارزانتر از نرخ رسمی بفروشد، بنابراین مقدار زیادی از این حجم عمده را از محل ذخایر خودش می‌خرد و به جای آن اسكناس چاپ می‌كند و به دولت می‌دهد، لذا این اسكناس، پول پرقدرتی است كه از محل ارزش افزوده حاصل نشده است.

به گفته او این دلارها دارایی‌های خارجی بانك مركزی تلقی شده و باعث افزایش پایه پولی می‌شود و یكی از دلایل عمده بیكاری ناشی از همین سیاست‌های پولی و بانكی بانك مركزی است.

وی افزود: وقتی تولید با تورم مدام در قیمت مواد اولیه مواجه است طبیعتا قیمت نهایی افزایش یافته و بازده نهایی سرمایه نیز افت می‌كند و همین افت مانع سرمایه‌گذاری بیشتر می‌شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین