امینی، امروز 23 آذرماه در نشست خبری همایش ملی علم خواب، عنوان کرد: این کنگره بیش از هشت دوره به صورت سالانه برگزار شده و برای اولین بار است که دانشگاه علوم پزشکی مشهد، میزبانی این کنگره را بر عهده دارد. هدف از برگزاری این کنگره این است که علم خواب، علمی جدید است و در جهان حدود 45 سال سن دارد. پزشکان متخصص در این حوزه با این علم بیشتر آشنا شوند و دستاوردهای خود در این زمینه را به اشتراک بگذارند. این کنگره امتیازات باز آموزی دارد. امیدوارم این رشته بیشتر شکل گرفته و مردم بیشتر با آن آشنا شوند.
وی با اشاره به اینکه «علم خواب، یک رشته بین رشتهای است»، خاطرنشان کرد: محورهای سخنرانی در این کنگره 6 دسته اختلالات خواب است، که این 6 اختلال شامل بیخوابی، پرخوابی، اختلالات تنفسی، بدخوابی، اختلالات ساعت بیولوژیکی، اختلالات حرکتی است. حدود 100 مقاله به دست ما رسیده است که تعداد 85 مقاله از این مقالات به صورت کتابچه به چاپ رسیده و 15 مقاله دیگر قرار است به صورت شفاهی ارائه شوند. کارگاههای جانبی این کنگره از ظهر تا شب برگزار خواهد شد.
دبیر علمی کنگره ملی علم خواب گفت: باتوجه به جنبههای رازآلود رویا که در خواب اتفاق میافتد، از بدو خلقت بشر بر روی همه جنبههای انسان، ادبیات، فیلم و هنر اثر گذاشته است. از 45 سال گذشته، نوار خواب بررسی شد و مشخص شد که نه تنها خواب علامت غیرفعال بودن مغز نیست بلکه از برخی نقاط دیگر فعالتر است. خواب در شکلهای عمده خواب سطحی، عمیق و خواب با حرکات سریع چشم اتفاق میافتد. این دو نوع خواب به صورت دورهای و منظم تکرار میشود.
امینی با بیان اینکه «بیهوشی و کما شبیه به خواب هستند اما خواب نیستند»، اظهار کرد: با توجه به اهمیت خواب، از 13 سال پیش انجمن علمی خواب دنیا، 13 مارس را به عنوان روز جهانی خواب در جهان نامگذاری کرد. علت نامگذاری این روز این است که همه دنیا به خواب توجه کنند و این اختلالات بیمه شود؛ چراکه اختلالات خواب، موجب مرگ افراد میشود. امسال سومین سالی است که دانشگاه علوم پزشکی مشهد در برگزاری برنامههای اطلاعرسانی همکاری میکند.
آلودگی نوری، خواب موجودات زنده را به هم ریخته است
وی عنوان کرد: شعار امسال کنگره جهانی علم خواب خواب بهتر، زندگی بهتر، سیاره بهتر است. شعارهای سالهای قبل درباره خواب سالمندان، نوجوانان، رانندگان، کودکان و... بود، اما شعار امسال بسیار مهمتر است. انسانها نه تنها موجبات به هم خوردن خواب خودشان را فراهم میکنند، بلکه تاثیرات سوء زندگی بشر بر دیگر موجودات زنده نیز تاثیر برانگیز است. آلودگی نوری علاوه بر تغییر درخواب انسانها، خواب موجودات دیگر را نیز به هم ریخته است. بیش از 80 درصد مردم جهان در آلودگی نوری زندگی میکنند. به این، آلودگی نوری شهری را هم اضافه کنید. آلودگی نوری که توسط استفاده از وسایل الکترونیک شخصی مانند تلفن همراه، تلویزیون، رایانه و... توسط خود افراد به شب کشیده شده و حتی در رختخواب استفاده میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: در واقع مهمترین اختراع بشر الکتریسیته بوده است اما امروزه اثرات سوء این اختراع مفید همزمان با زندگی در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز، نه تنها خواب انسان را مختل کرده است، بلکه بر حیات سایر موجودات زنده دیگر مانند لاکپشتها، خفاشها، مرجانها و پرندهها اثرگذاشته است. در 30 ساله گذشته هیچکس به خواب انسانها اهمیت نمیداد و این عوامل سبب کاهش مدت خواب انسان در دهههای قبل شده است.
خواب، بیشترین ضرر را از پیشرفت تکنولوژی کرده است
امینی افزود: خواب، بیشترین ضرر را از پیشرفت تکنولوژی کرده است.در کشورهای دیگر کودکان و نوجوانان برای رفتن به مدرسه، سرشب میخوابند اما در ایران بچهها تا دیروقت بیدار هستند و صبح بدون انرژی به مدرسه میروند. در سیاستگذاریهای کلان به تنها چیزی که توجه نمیشود، خواب است. مردم در گذر زمان به اجبار یا به خواست خود، مدت زمان خواب خود را کم کردهاند. این کمکردن عمدی مدت زمان خواب، سبب ایجاد بیماری سندروم خواب ناکافی شده است که امروزه پیشنهاد میشود این بیماری به عنوان یکی از بیماریهای غیرواگیر به فهرست مراقبتهای وزارتخانههای متولی اضافه شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: اگر کمبودخواب در فرد بیش از 3 ماه ادامه پیدا کند، او در تعریف سندروم خواب ناکافی قرار میگیرد. این در حالی است که خیلی از افراد شرایط را تجربه کردهاند اما هیچگاه به عنوان عارضه به آن توجه نکردهاند. افرادی که نمیخوابند، محرومیت از خواب واقعی دارند. زمانی که فردی محرومیت از خواب مزمن داشته باشد، در روزهای تعطیل این خواب را جبران میکند. امروزه اکثر ما با زنگ از خواب بیدار میشویم که این به نوعی اجبار است اما در روزهای تعطیل تمایل به تمدید مدت خواب خود داریم.
وی با بیان اینکه « خواب ناکافی اثرسوء بر کیفیت مدارس و کار میگذارد»، عنوان کرد: نوجوانان علاقه زیادی به خواب شامگاهی دارند. در جوامع مختلف از هر 10 نفر یک نفر خواب ناکافی دارد. به میزان صنعتیشدن، عادات خواب و بهداشت خواب، مدت زمان خواب در افراد متفاوت است.
امینی اشاره کرد: نام دیگر خواب آلودگی، چرت زدن است. این عارضه بین 2.5 تا 25 درصد در جوامع شایع بوده و خوابآلودگی در آقایان بیشتر است. بیخوابی بین 20 تا 50 درصد در جوامع شایع بوده و بیخوابی مزمن بر روی فعالیت روزانه اثرگذار است. 85 درصد زنان در دوران بارداری این بیخوابی را تجربه میکنند اما هیچگاه مشکل خود را به دکتر نمیگویند. بیخوابی در زنان شایعتر است؛ چراکه در هنگام شب اشتغال ذهنی بر او وارد میشود. بهترین روش برای درمان بیخوابی، آموزش بهداشت درمان خواب است. هزینه درمان بیخوابی در کانادا 6.6 میلیارد دلار است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: خواب طبیعی برای سن 18 تا 64 سال، بین 7 تا 9 ساعت و برای افراد بالای 65 سال 7 تا 8 ساعت است. افرادی که کمتر از 6 ساعت در روز میخوابند؛ احتمال افزایش وزن و چاقی در آنها 7.5 برابر میشود و اشتهای آنان افزایش پیدا میکند. همچنین فردی که کمتر از 5 ساعت میخوابد، بروز دیابت در او 2.5 برابر میشود.
وی خاطرنشان کرد: نام دیگر آپنه خواب، خروپف نام دارد. از هر دو نفر آقا، یک نفر دچار خروپف است. همچنین از هر 5 یا 6 نفر خانم، یک نفر آپنه خواب دارد. باور غلطی است که هرکس خرخر میکند، مشکل از بینی اوست.
تست خواب در کشورهای دیگر بیمه است
امینی اظهار کرد: تست خواب در کلینکهای خواب برای تشخیص نیازهای فرد در خواب و مشکلات خواب اوست. در ایران این تست بیمه نیست و در کشورهای دیگر بیمه است. از مراکز دولتی که در مشهد این تست را انجام میدهند، بیمارستان امام رضا و ابن سینا است که با هزینه 650 هزارتومان انجام میشود. مرکز خصوصی رویا و رضوی نیز به ترتیب با هزینه یک میلیون و 700 هزارتومان و 3 میلیون تومان این تست را انجام میدهند. بیمه شدن تست خواب از موضوعات مهم است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: امیدوارم، خواب در سیاستگذاریهای کلان و شهری جای بگیرد. همچنین یک سمن با هدف حمایت از خواب با کمک وزارت کشور تاسیس کردهایم.
مهناز امینی، خاطرنشانکرد: کنگره ملی علم خواب از 27 لغایت 29 آذرماه با حضور بیش از 150 نفر از متخصصان، اساتید و محققان زبده کشور که در زمینه پزشکی خواب تحقیق میکنند، برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: داوود عطاران رئیس انجمن علمی فوق تخصصان ریه کشور، ریاست این کنگره را بر عهده دارد. در این کنگره حدود 500 نفر از پزشکان متخصص در حوزه روانپزشکی، مغز و اعصاب، ریه، گوش و حلق و بینی، دندانپزشکان، پرستاران، روانشناسان، رشتههای مهندسی پزشکی، الکترونیک و صنایع شرکت خواهند کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه «این کنگره با همکاری انجمن ریه ایران، انجمنهای علمی خواب کشور، آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز ایران و دانشکدههای مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه امامرضا(ع) و دانشگاه خیام برگزار میشود»، بیان کرد: تفاوت این کنگره با کنگرههای سالهای گذشته این است که با توجه به شعار امسال، علم خواب که کاملا به تولیدات داخلی وابسته است، از افرادی که تولیداتی در این زمینه دارند دعوت کنیم تا این افراد دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند.
وی یادآور شد؛ محل برگزاری این کنگره مجتمع فرهنگی و آموزشی سپید دانشگاه علوم پزشکی مشهد خواهد بود.