آفتابنیوز : آفتاب: مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، دیپلماسی روسی را سرگشته و سرگردان میان انتخاب دو گزینه قدرت دست اول یا قدرت دست دوم بودن در جهان ارزیابی کرد.
کاظم جلالی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره خبر رسانههای دنیا در توافقات اخیر میان بوش و پوتین بر سر ایران در پاسخ به این سؤال که آیا صدای واحدی از مسکو و واشنگتن خطاب به ایران بلند خواهد شد یا خیر گفت: «اگر روسها به مفاد سخنرانی پوتین در اجلاس مونیخ وفادار بمانند و همچنان یکجانبهگرایی ایالات متحده را نپذیرند باید مواضع جدیتری نسبت به تکرویهای آمریکا اتخاذ کنند».
وی افزود: «اگر چه ما پیشنهاد روسیه به آمریکا برای استفاده از آذربایجان در بحث سپر دفاع ضدموشکی را ناپسند میدانیم اما خود روسها توجیهشان این بود که در پی راستی آزمایی ادعای آمریکایی هستند. روسها معتقدند که هدف آمریکا کنترل ایران نیست، بلکه مهار روسیه است و روسها میخواستند با ارایه این پیشنهاد ایالات متحده را غافلگیر کنند. فارغ از این روسها بر مبنای منافع خود تصمیم میگیرند. اما باید دید به منافع زودگذر نظر دارند یا به منافع دراز مدت».
این نماینده مجلس با بیان اینکه عدهای در روسیه در رویای تجدید قدرت گذشته با همسویی و تعریف شدن کشورشان ذیل بلوک غرب مخالف هستند افزود: «اما حداقل در بخشی از وزارت خارجه روسیه آنچه پیگیری میشود بیشتر متوجه منافع دست پایین و منافع فعلی است. باید دید آنها میخواهند یک قدرت دست اول و تأثیرگذار در جهان باشند یا جهان تک قطبی با محوریت آمریکا را بپذیرند. اکنون دیپلماسی روسیه میان این دو گزینه سرگردان و سرگشته است. از یک طرف پوتین در مونیخ علیه یک جانبهگرایی سخنرانی جامعی را ایراد میکند و از سویی در برابر برخی یکجانبهگراییهای آمریکا بیتفاوت هستند».
جلالی با تأکید بر آشکار بودن این سرگشتگی در سیاست خارجی روسیه در پاسخ به این سؤال که گفته میشود روسها در برابر امتیازاتی چون حل مسأله چچن و تأیید ریاست جمهوری مجدد پوتین و ... حاضر به معامله با آمریکا بر سر ایران هستند اظهار داشت: «اگر روسها تصور کنند در مقابل امتیاز دادن به آمریکا مشکلاتشان حل میشود باید دید با کدام دیدگاه چنین میکنند. اگر آنها بخواهند قدرت بزرگ و تأثیرگذار و دست اول باشند با یک امتیاز و دو امتیاز دادن به آمریکا نمیتوانند مشکلاتشان را حل کنند. این چالشی است مستمر که آمریکا قصد دارد از خلاء قدرت در عرصه بینالمللی در راستای یکجانبهگرایی خود استفاده کنند».
مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پایان افزود: «اما اگر روسیه قدرت دست دوم شدن را بپذیرد با دادن و گرفتن امتیازاتی میتواند مشکلات خود را حل کند. اما باید بپذیرد که یک قدرت دست دوم است و در رأس هرم قدرت جهانی آمریکا و متحدانش قرار دارند.»