سرویس بین الملل- تصمیمی سرنوشتساز برای پذیرفتن محمدرضا پهلوی شاه مخلوع ایران در امریکا در سال 1979 میلادی منجر به توقیف اموال سفارت امریکا در تهران شد و به پایانی عذابآور برای ریاست جمهوری جیمی کارتر انجامید.
به گزارش آفتابنیوز؛ روزنامه "نیویورک تایمز" در گزارشی با اشاره به کمک چیس منهتن بانک امریکا به شاه مخلوع ایران برای ورود به امریکا مینویسد: "مدیر ارشد این بانک پس از فرود هواپیمای شاه منتظر او بود. او برای این کار در مورد صدور ویزا برای او و همراهاناش اقدامات لازم را انجام داده بود و حتی مدارسی خصوصی و عمارتهایی را نیز برای شاه و همراهاش جستجو کرده و در نظر گرفته بود.
"جوزف وی رید جونیور" رییس کارکنان بانک به دیوید راکفلر رییس هیئت مدیره بانک گفت که "عقاب بر زمین فرود آمده است". او در جلسهای در بانک، یک روز پس از فرود هواپیمای شاه این موضوع را بیان کرد. کمتر از دو هفته بعد در 4 نوامبر 1979 میلادی دانشجویان انقلابی ایرانی وارد سفارت امریکا در تهران شده و بیش از 50 امریکایی را برای 444 روز گرفتند. کارتر پیش از آن به مدت ده ماه از پذیرش شاه برای جلوگیری از وخیم شدن روابط ایران با امریکا خودداری ورزید و پس از آن نیز کاخ سفید با ناراحتی تنها برای معالجه پزشکی اجازه ورود شاه به امریکا را داد. اکنون یک واقعیت تاریخی از سوی دفاتر راکفلر منتشر شده است و با جزئیات نشان میدهد که چیس بانک منهتن و رییس آن پشت پرده ترغیب دولت کارتر برای پذیرش شاه یکی از سودآورترین مشتریان آن بانک بودهاند. برای کارتر این یک تصمیم محرمانه بود.
در این اسناد اشاره شده که کارزار راکفلر برای آوردن شاه به امریکا پروژه عقاب نام داشت و او با استفاده از شبکه قدرتمندی که در کاخ سفید داشت، جو طرفداری از ورود شاه به امریکا را ایجاد کرد. در این تیم هنری کیسینجر وزیر خارجه سابق امریکا و جان جی مک کلوی از اعضای هیئت مشاوره چیس بانک نیز حضور داشتند. همچنین روزولت جونیور از عوامل سابق سیا که پسر عمویش کرمیت روزولت در کودتای 1953 به شاه برای بازگشت به قدرت کمک کرده بود نیز در این تیم حضور داشتند. ریچارد ام هلمز رییس سابق سیا و سفیر سابق امریکا در تهران نیز عضو این هیئت بودند.
این روزنامه در ادامه میافزاید: "در اسناد اشاره شده که راکفلر خواستار جایگزین شدن رهبران انقلابی اسلامگرا در ایران با یک دولت نظامی و یا دولتی با ترکیبی از اعضای نظامی و رهبران غیرنظامی به زعم او دموکراتیک بود. او از دهه 60 میلادی با شاه معاشرت نزدیکی داشت. چیس بانک در زمان حکومت شاه در بانکهای دولتی ایران سرمایهگذاری کرد و با برعهده گرفتن نقش مشاور در شرکت ملی نفت سود کلانی کسب کرد. تا سال 1979 میلادی این بانک بیش از 1.7 میلیارد دلار وام برای پروژههای سرمایهگذاری در ایران تخصیص داده بود. راکفلر میترسید که رهاکردن شاه از سوی کاخ سفید به اعتبار امریکا لطمه وارد ساخته و اینگونه نشان دهد که امریکاییها دوستانشان را ترک میکنند و تنها میگذارند".
........
.... واقعا که