به گزارش تارنمای وزارت امور خارجه فرانسه، ژان ایو لودریان ضمن تاکید بر "عزم اتحادیه اروپا بر حفظ برجام" گفت که این نهاد اروپایی به دنبال "واداشتن ایران به از سرگیری پایبندی به تعهدات خود در اسرع وقت" است.
وزیر امور خارجه فرانسه در توجیه فعالسازی ساز و کار حل اختلافات برجام گفت: به همراه آلمان و انگلیس، تصمیم گرفتیم تا ساز و کار حل اختلافات برجام را در چهارچوب این توافق و برای تضمین محترم داشتن آن فعال سازیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی فرانسه همچنین فعالسازی این ساز و کار را "برای ایجاد فرصت گفت و گوی سیاسی و ارسال علامتی برای رد رویکرد فشار حداکثری آمریکا" دانست.
سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه ۲۴ دی با صدور بیانیهای اعلام کردند که ساز و کار حل اختلاف در این توافق بینالمللی را فعال کردند.
جمهوری اسلامی ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند، اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهرهمندی اقتصادی ایران، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی ۶۰ روزه آغاز کرد.
تهران براین اساس با صدور بیانیهای، شروع گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی را اعلام کرد؛ براساس آن تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط براساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمعه پیش (۴ دی) در بیانیهای اعلام کرد که طرفهای برجام بر تعهد خود برای حفظ این توافق تاکید و درباره جدول زمانی مکانیسم حل اختلاف توافق کردهاند.
وی افزود: درباره نیاز به زمان بیشتر با توجه به پیچیدگی مسائل توافق وجود دارد و از این رو جدول زمانی مکانیسم حل اختلاف تمدید شد. همه توافق کردند مذاکرات در سطح کارشناسی برای رفع نگرانی ها درباره اجرای توافق هسته ای و تاثیرات گسترده تر خروج آمریکا از آن و اعمال دوباره تحریم ها که همه طرف های برجام درباره آن ابراز تاسف کرده اند، ادامه یابد. کمیسیون مشترک روند پیشرفت مذاکرات را به طور منظم بررسی خواهد کرد و نشست بعدی خود را در ماه فوریه (بهمن) برگزار خواهد کرد.