آفتابنیوز : آفتاب: مرد شماره 2 وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که سومین قطعنامه تحریم ایران در سی تا شصت روز آینده یعنی در ماه آگوست یا سپتامبر توسط شورای امنیت تصویب خواهد شد. وی همچنین آغاز مذاکره با جمهوری اسلامی بدون پیش شرط «تعلیق» را مغایر منافع ایالات متحده دانست و مدعی شد جهان غرب تا هنگامی که ایران با تعلیق غنیسازی به میز مذاکره باز نگردد، همچنان به تصویب قطعنامه در شورای امنیت ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی آفتاب، «نیکلاس برنز» معاون وزیر خارجه آمریکا روز شنبه از تهران به دلیل مخالفت با پیشنهاد «تعلیق در برابر تعلیق» انتقاد کرد و تصریح کرد مذاکره بدون پیششرط با ایران مغایر منافع آمریکاست. وی در توضیح دلیل این امر گفت: «اگر بدون اصرار بر تعلیق برنامه اتمی ایران سر میز مذاکره بنشینیم آنها میتوانند به راحتی ماهها یا سالها ما را معطل کنند و در حالی که مشغول مذاکره هستیم به برنامههای اتمی خود ادامه داده و توانایی علمیشان را برای غنی سازی به دست آورند».
برنز که با پایگاه اینترنتی «شورای روابط خارجی آمریکا» که یک نهاد در اختیار دموکراتهاست گفتگو میکرد، در پاسخ به سئوالی پیرامون اقدامات شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی پیشبینی کرد که سومین قطعنامه تحریم ایران حداقل تا یک ماه دیگر و حداکثر تا 60 روز آینده یعنی در ماه اوت یا سپتامبر تصویب خواهد شد. وی این امر را نشانه موفقیت دیپلماسی کاخسفید و انزوای تهران دانست: «ما در طول دو سال اخیر توانستهایم یک ائتلاف بینالمللی گسترده را علیه تهران تشکیل دهیم. اهمیت این قطعنامه در این است که نشان میدهد ایران منزوی شده است. میخواهم توجه داشته باشید که اکنون تنها آمریکا و اروپا نیستند که با برنامه هستهای این کشور مخالفند بلکه همه کشورهای قدرتمند جهان در این امر شریکند. این امر بسیار مهم است».
معاون وزیر خارجه آمریکا در ادامه پیشبینی کرد که «در آینده شاهد تحریمات شدید بینالمللی علیه ایران خواهیم بود» و افزود: آمریکا 15 ماه است که تلاش میکند کانال ارتباطی دیگری را در زمینه برنامه اتمی ایران برقرار کند. پنج کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل یعنی روسیه، آمریکا، چین و اروپاییها تلاش کردهاند ایران را برای بازگشت به میز مذاکرات مجاب سازند. اما ایران تلاشهای ما برای مذاکره را رد کرده است.
برنز با انتقاد از تهران به دلیل مخالفت با طرح «تعلیق در برابر تعلیق» مدعی شد که جهان غرب این پیشنهاد را همچنان بر روی میز نگه خواهد داشت اما تا آن زمان راهی جز تحریم بیشتر ایران وجود ندارد: ما این پیشنهاد را روی میز نگه خواهیم داشت، اما تا زمانی که ایران مذاکره نکند مجبور میشویم این کشور را در شورای امنیت تحریم کنیم و علاوه بر آن موسسات مالی غربی از قبیل بانکها و شرکتهای وام دهنده را متقاعد سازیم از روابط تجاری خود با ایران دست بردارند.
معاون وزیر خارجه آمریکا در همین رابطه، به بحران هستهای کره شمالی اشاره کرد و افزود: کره شمالی دست به آزمایش هستهای زده بود اما ایرانیها هنوز به این مرحله نرسیدهاند. سیاست ما این نیست که امیدوار باشیم ایران به توانایی هستهای دست پیدا نکند. بلکه ما میخواهیم مانع هستهای شدن ایران شویم. وی همچنین تاکید کرد که زمان کافی برای دنبال کردن راههای دیپلماتیک وجود دارد.
برنز البته مقایسه مناقشه اتمی ایران با همکاریهای هستهای آمریکا و هند را نادرست دانست و و رسماً اعتراف کرد که همکاری با آمریکا علیه ایران یکی از شروط امضای توافقنامه هستهای واشنگتن با دهلی نو بوده است: «ما در مذاکرات خود با هند تاکید کردهایم که این کشور باید با جامعه بینالمللی در مخالفت با برنامه تسلیحاتی هستهای ایران همراه باشد. هند تاکنون در شورای امنیت 2 بار علیه ایران رای داده است. فکر میکنم هند سیاست مخالفت با برنامههای هستهای ایران را ادامه داده است».
مرد شماره 2 وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود با موضوع عراق اشاره کرد و با تکرار اتهامات کاخسفید به ایران در زمینه عراق یادآور شد: ایران نقش مهمی را در بیثبات کردن عراق بازی میکند. ما تلاش میکنیم دولت ایران را متقاعد کنیم که از حمایت گروههای شبه نظامی شیعه که از فنآوری نسبتا پیشرفتهای برای حمله به نیروهای آمریکایی استفاده میکنند دست بردارد.
وی با اشاره به این که «محور اصلی مذاکرات اخیر ایران و آمریکا بحث امنیت عراق بوده است» مدعی شد: ایران هرگز نقشی را که آمریکا در عراق داشته برعهده نگرفته است و از نفوذ خود برای برقراری ثبات سیاسی و صلح در عراق استفاده نکرده است.