آفتابنیوز : آفتاب: رییسجمهور پیشین ایران در دیدار اعضای شورای مركزی اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان در اروپا گفت: خوشحالم كه اتحادیه با هوشیاری دانشجویان جهت مستقل، معتدل و روشن خود را بازمییابد و انتخابات آزاد آن گویای این مطلب است.
به گزارش بنیاد باران محمد خاتمی با بیان این كه بعد از شهریور 1320 كه فضای ایران بازتر شد، شاهد ظهور جریانهای اجتماعی گوناگون در عرصههای مختلف از جمله دانشگاهها هستیم و دانشجویان نیز فعالتر میشوند، همچنین جریانهای اسلامی در دانشگاهها بروز میکند و بعدها این جریان با شناسنامه و خط مشی روشنتر و اسلامی کار را ادامه میدهد.
وی افزود: در اروپا و آمریکا هم كمی دیرتر، ولی تشکلهای دانشجویی ایرانی شکل میگیرد و از دل کنفدراسیون انجمنهای اسلامی سر بر میآورند و اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا و انجمن اسلامی دانشجویان در آمریکا و کانادا شکل میگیرد که با چهره و خط مشی اسلامی در عرصه حاضر میشوند که بر عرصه دین تکیه دارند؛ در عین حال نسبت به دنیای معاصر، وضعیت کشور و لزوم تحول مثبت در جامعه حساس هستند؛ حساسیتی که امروز نیز باید حفظ و تقویت شود.
خاتمی در ادامه گفت: تا آنجا كه من میدانم اتحادیه از مراكز فعال در جهت انقلاب اسلامی و در مبارزه با رژیم شاه بود و در مجموعه جریانهایی میگنجید كه میتوان نام آن را روشنفكری دینی دانست. با حضرت امام و جریانهای انقلابی اسلامی هم در رابطه بود و در اوج درگیری جریانهای منحرف به اصطلاح انقلابی و اسلامی در برابر آنها و همراه امام و انقلاب مردم بود .
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها تصریح کرد: بعد از انقلاب عناصری كه دست كم از وضع و موقعیت و مقتضیات فعالیت دانشجویی به ویژه در خارج كشور آگاهی نداشتند با انگیزههای مختلف كوشیدند تا حركت انجمن اسلامی را به جانب خاصی منحرف كنند و با وارد كردن افراد بیتجربه و دارای جهتگیریهای خاص كه بیشتر در داخل معنی داشت در روند رو به جلو اتحادیه اخلال كردند .
خاتمی افزود: وقتی در سال گذشته در انگلستان بودم و دیدارهای خوبی با دانشجویان مسلمان داشتم خوشحال شدم كه باز اتحادیه با هوشیاری دانشجویان جهت مستقل ، معتدل و روشن خود را بازمییابد و انتخابات آزاد آن گویای این مطلب است.
خاتمی تاکید کرد: تعهد اسلامی ، روشنبینی ، دفاع از آرمانهای انقلاب و اعتلای كشور و استقلال از خصوصیاتی است كه میتواند آینده اتحادیه و انجمن را تامین كند و این امور به طور طبیعی جذابیتی دارد كه سبب قوت و سلامت انجمنهای اسلامی خواهد بود؛ به یژه روی استقلال اتحادیه تاكید میكنم و همین استقلال است كه میتواند در مواضع و مواقع خاص به كمك جمهوری اسلامی و مردم بیاید؛ زیرا تاثیر موضع و اقدام جریان غیروابسته خیلی بیشتر و بهتر است.
وی گفت: بدترین حالت سوءاستفاده ابزاری از چنین جریانهای دینی، سیاسی، فكری، اجتماعی است و امروز هم باید بر استقلال و اسلامیت انجمنها تاكید كرد .
رییسجمهور سابق کشورمان در ادامه گفت: اتحادیه باید خود را در وضعیت کنونی كه متفاوت با گذشته است باز تعریف و با استفاده از كار كارشناسی و تجربه راه خود را روشنتر مشخص كند.
خاتمی افزود: كار شما در جهان امروز دشوارتر است. امروز با دو جریان خطرناك و تهدیدآمیز علیه اسلام روبرو هستیم . یكی موج وحشتناك اسلامهراسی با پشتوانه نیرومند مالی، تبلیغاتی و سیاسی قدرتهای سلطهطلب و صهیونیستها كه میكوشند چهره اسلام را خشن و دشمن آزادی و پیشرفت و ضد همه دستآوردهای مدنی انسان قلمداد و بدین وسیله تجاوزها و مطامع خود را توجیه كنند و دیگری جریان خشن ، متحجر و سطحینگر كه به نام اسلام هر جنایتی را حاضر است انجام دهد و همین جریان بهترین كمك برای جریان اول است تا حركت ضداسلامی خود را توجیه كند.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها تصریح کرد: در این حالت باید نسبت به هر دو جریان هوشیار بود . اسلام را باید شناخت و شناساند؛ اسلامی كه سرشار از معنویت ، اخلاق ، انسان دوستی است ، اسلامی كه دارای عرفان و حكمت معنوی نیرومند است و در عین حال در عرصه اجتماعی منادی مردمسالاری ، آزادی و حرمت انسان و پیشرفت است ، اسلامی كه نه تنها میتواند با دیگران وارد گفت و گو شود، بلكه حتی قادر است بسیاری از خلاهای جهان امروز به خصوص خلاهای معنوی آن را پر كند.
وی گفت: در عین حال باید راه خود را از متحجران افراطی و خشونتطلب جدا كرد و نگذاشت كه اسلام را به نفع انگارههای باطل و انگیزههای غلط خود مصادره كنند . انجمنهای اسلامی چه در خارج و چه در داخل نمیتوانند نسبت به سرنوشت جوامع اسلامی و آینده آنان بیتفاوت باشند و میتوانند بر پایه اسلام خواستار استقلال ، آزادی و پیشرفت جوامع خود باشند .
خاتمی افزود: من از این كه ممكن است بر اثر اشتباه یا بدخواهی اتحادیه مورد فشار قرار گیرد متاسفم. كسانی كه به نحوی در رابطه با انجمنهای اسلامی هستند باید از استقلال ، روشن بینی ، انتقادگری ، آزادیخواهی و پیشرفتجویی دانشجویان استقبال كنند، نه این كه انجمن ها را منفعل ، غیرمبتكر و گوش به فرمان سلیقهها بخواهند. امیدوارم ، با حفظ تعهد اسلامی و نیز رسالت روشنفكری و تحول خواهی خود موفق باشید و شاید بعضی فشارها بتواند شما را در یافتن راهكارهایی برای استقلال و خودبسندگی و پویایی بیشتر كمك كند.