کد خبر: ۶۳۶۶۱
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۷:۱۸

آخرین تیر دولت برای مشکل نقدینگی!

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: ابراهیم شیبانی، رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: نظر بانك مركزی و كارشناسان در مورد نقدینگی این است كه باید حداكثر بین 15 تا 20 درصد باشد. به گفته او در حال حاضر در بین كشور‌های همسایه، ‌فقط پاكستان نقدینگی بالای 15 درصد دارد و در بقیه كشور‌ها زیر 10 درصد است، بنابراین ایده ما زیر 20 درصد و در حدود 14 تا 15 درصد است، در آن صورت اگر رشد اقتصادی هفت درصد فرض شود، طبق نظریه‌های اقتصادی قیمت‌ها شش تا هفت درصد رشد خواهند كرد و هرچه از این میزان بیشتر شود، مشكل‌آفرین است.

بر اساس آمارهای رسمی در حال حاضر رشد نقدینگی ایران بیش از 40 درصد است.

رییس كل بانك مركزی با بیان اینكه اقتصاد ایران بر پایه نفت استوار است و وقتی دولت می‌خواهد از یك دلار استفاده كند باید آن را به ریال تبدیل و ارائه كند تصریح كرد: این یك مشكل بنیادی است كه مربوط به بحث نفت می‌شود، زیرا بنیان اقتصادی ایران این طور تعریف شده است اما برای كنترل آن یكی از راه‌ها این است كه دولت از ارز به صورت ریال كمتر استفاده كند.

وی ادامه داد: استفاده از یورو و یا دلار به صورت ارزی اشكال ندارد و یا برداشت از حساب ذخیره ارزی بار ریالی نخواهد داشت، اما تبدیل آن به ریال برای بودجه نقدینگی ایجاد می‌كند.

به گفته او بانك‌ها باید در حد توان خود اعتبار بدهند در غیر این صورت باید از بانك مركزی قرض كنند و قرض از بانك مركزی همان اثر پول نفت دارد و نقدینگی ایجاد می‌كند و به اصطلاح پایه پولی را افزایش می‌دهد.

رییس‌كل بانك مركزی ذخیره قانونی را برای رفع مشكل نقدینگی مدنظر قرار داد و گفت: در حال حاضر مقداری از پول بانك‌ها از سوی بانك مركزی جمع‌آوری و نگهداری می‌شود كه حدود 17 درصد است، این ذخیره قانونی به كنترل نقدینگی كمك می‌كند.

شیبانی در پاسخ به این سوال كه بانك مركزی برای حل نقدینگی موجود در كشور راهكاری جز چاپ و عرضه اوراق مشاركت در پیش دارد یا خیر؟ گفت: انتشار اوراق مشاركت آخرین راه چاره حل مشكل نقدینگی است اما بانك مركزی به این راه علاقه‌ای ندارد منتهی چاره‌ای نیست. به هرحال زمانی كه نقدینگی ایجاد می‌شود باید به طور موقت آن را از دور خارج كرد، موارد مطرحی مجموعه عواملی است كه تا حدی نقدینگی را كنترل می‌كند اما پایه و ریشه آن در جای دیگر است.

وی با بیان اینكه نمی‌توان ریشه مشكل نقدینگی را با اوراق مشاركت خشك كرد، افزود: پول نفت باید كمتر در بودجه بیاید، البته این بحث مشكل ساختاری اقتصاد ایران است و این گونه نیست كه بگوییم امسال درست می‌شود، مجلس شورای اسلامی‌، دولت و همه سیاست‌گذاران باید به سمتی حركت كنند كه نفت را برای سرمایه‌گذاری‌ها، واردات ارزی و كار‌های دیگر اختصاص دهند، الان وضعیت خوب است و حدود 40 درصد بودجه از درآمد‌های غیر نفتی تغذیه می‌شود.

وی درباره رسیدگی به درخواست‌های تاسیس شعب بانك‌های خارجی تصریح كرد: تعدادی درخواست ارائه شده اما هنوز این مطلب به دولت ارسال نشده و تصویب نیز نشده است، زیرا نفس این كار كه آیا بانك خارجی باید تاسیس شود یا خیر مشخص نیست و نیاز به مصوبه دارد. شورای پول و اعتبار نظر خود را به دولت ارسال كرده است. به نظر من اگر طبق ضوابط دقیق عمل شود تجربه‌ای است كه در حال حاضر در دنیا مرسوم است منتهی باید مراقب باشیم كه مطابق وضعیت كشور و مخالف قوانین ما نباشد.

رییس كل بانك مركزی در پاسخ به این سوال كه چرا بانك‌های خصوصی نرخ تسهیلات تعیین شده از شورای پول و اعتبار را اعمال نمی‌كنند؟ به نشریه گمرك گفت: نرخ سود تسهیلات برای بانك‌های دولتی 12 درصد و برای بانك‌های خصوصی 13 درصد تصویب شده است و همه بانك‌ها از تاریخی كه از سوی بانك مركزی به آن‌ها ابلاغ می‌شود و نه از تاریخی كه تصویب شده باید مصوبه را اجرا كنند.

وی ادامه داد: اگر كسی خلاف كند و گزارش شود به طور حتم برخورد خواهد شد، دستگاه نظارت كنده، بانك مركزی است كه بر تمام موسسات پولی و بانكی نظارت دارد و لا غیر.

شیبانی در مورد فرمول جدید سود بانكی توضیح داد: این فرمول تازگی ندارد و قبل از انقلاب برخی از بانك‌های خصوصی و موسسات اعتباری با یك فرمول عمل می‌كردند و بعضی از بانك‌های دولتی هم با فرمول دیگری. بعد از انقلاب هم هیچ فرمولی به بانك‌ها ابلاغ نشده است. در حال حاضر نیز برای اولین بار شورای پول و اعتبار یك فرمول یكسان تصویب و به همه ابلاغ كرده است و از این به بعد طبق همان فرمول عمل خواهد شد.

وی همچنین نرخ ارز را به طور نسبی آزاد و تا حدود زیادی برای صادركنندگان به صرفه خواند و گفت: دولت هم تلاش می‌كند تا از هر نظر صادركنندگان را مورد حمایت قرار دهد.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین