وزیران امورخارجه کشورهای مرتبط با سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی که اتباعشان در این حادثه جان خود را از دست دادند، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ نشستی برگزار کردند و در پایان با انتشار بیانیهای از دولت ایران خواستند که جعبه سیاه هواپیما را هرچه زودتر به کشورش ثالث تحویل دهد.
به گزارش دویچه وله، در این نشست وزیران امور خارجه کانادا، اوکراین، سوئد و افغانستان و یکی از معاونان وزارت امور خارجه انگلیس به همراه محمدجواد ظریف رئیس دستگاه دیپلماسی ایران شرکت داشتند.
نمایندگان این پنج کشور در پایان نشست خود با انتشار بیانیهای از دولت ایران خواستند که به مسئولیت بینالمللی عمل کند و هرچه زودتر جعبههای سیاه هواپیمای اوکراینی را برای بازیافت اطلاعات آن به کشوری ثالث تحویل دهد.
وزیر امورخارجه کانادا که بیانیه پنج کشور را برای خبرنگاران قرائت کرد، بر لزوم همکاری ایران برای انجام تحقیقات کامل درباره سانحه هواپیمای مسافری طبق معاهده هوانوردی غیرنظامی بینالمللی تأکید کرد.
وی همچنین یادآور شد که نمایندگان پنج کشور شرکتکننده در نشست روز شنبه با محمدجواد ظریف نیز گفتوگوی مختصری داشته و در این گفتوگو بر شفافیت و مسئولیتپذیری کامل از سوی ایران تأکید کردهاند.
وزیر امورخارجه اوکراین نیز روز شنبه اعلام کرد که کشورش در حال تصمیمگیری با ایران بر سر محل رمزگشایی جعبههای سیاه هواپیمای اوکراینی است که چند هفته پیش در آسمان ایران در نتیجه خطای انسانی و به اشتباه هدف قرار گرفت.
وادیم پریستایکو وزیر امورخارجه اوکراین اظهار داشت: ما در حال حاضر با ایرانیها در حال تصمیمگیری بر سر این هستیم که در چه محل خاصی و با کمک کدام یک از شرکایمان این کار انجام شود. میدانید که فرانسه به عنوان محلی پیشنهادی مطرح است.
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف در این نشست ضمن تبادل نظر درباره چگونگی پیگیری ابعاد حقوقی و فنی موضوع، بر مسولیتپذیری ایران در این زمینه و همچنین لزوم پرهیز از سیاسی شدن مساله تاکید کرد.
ظریف در این نشست آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با اوکراین به منظور انجام تحقیقات و حلوفصل حقوقی مساله را مجددا اعلام کرد.
وی همچنین در گفتوگو با شبکه انبیسی با تاکید بر اینکه تحقیقات درباره سانحه هواپیمای اوکراینی ادامه دارد، اظهار داشت: ما همه پاسخها را نمیدانیم؛ هنوز نمیدانیم که چرا فردی که پشت سامانه دفاع هوایی بود، فکر کرده است که یک هواپیما نزدیک میشود. او قویا این فکر را میکرده است، چرا که اکنون در بازداشت بوده و بازجویی میشود و این چیزی است که میگوید. چیزهای نامعلوم زیادی وجود دارد و به همین خاطر است که ما بیشتر از هر کسی دیگر خواهان این هستیم که محتوای جعبه سیاه را بدانیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان خاطر نشان کرد: ایران قادر به بارگذاری اطلاعات جعبههای سیاه هواپیمای اوکراینی نیست و با [این وجود]، تهران جعبه سیاه را به دولتهای خارجی تحویل نخواهد داد.
وی ضمن دفاع از این تصمیم ایران، تاکید کرد که طبق قانون هوانوردی بینالمللی، ایران حق این را داشت که هدایت تحقیق درباره ساقط شدن هواپیما را بر عهده بگیرد، اما ایران به نرمافزارها و تجهیزات به خصوصی از آمریکا یا دیگر کشورهای غربی احتیاج دارد تا بتواند اطلاعات درون جعبه سیاه را رمز گشایی کند.
ظریف همچنین گفت: ما درخواست کمک کردیم، چرا آمریکا به ما کمک نکرده است؟ این یک مسئله بشر دوستانه است. چرا به ما نرمافزار ندادند؟ چرا تجهیزات لازم را به ما ندادند؟
وی درباره اینکه آیا هماکنون کسی در حال تلاش برای رمزگشایی آن نیست، تصریح کرد: خیر. ما بدون حضور تمامی طرفهای درگیر در این مسئله، به جعبههای سیاه دست نخواهیم زد.