آفتابنیوز : آفتاب: مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: «نباید تصور کرد که روسیه به پای منافع ملی ایران میایستد».
کاظم جلالی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره خلف وعده روسیه در زمینه تأمین سوخت نیروگاه بوشهر گفت: «سه نکته را در این زمینه باید در ذهن داشت. نخست اینکه روسها در اتخاذ این موضع که جمهوری اسلامی نباید به تکنولوژی غنیسازی مجهز شود با غرب و ایالات متحده اشتراک نظر دارند و تفاوت چندانی در این باره میان روسیه و غرب و آمریکا نیست».
وی افزود: «دوم اینکه نوعی سردرگمی را میتوان در سیاست خارجی روسیه مشاهده کرد. روسها از یک سو با یکجانبهگرایی مخالف هستند و آقای پوتین در اجلاس مونیخ علیه یکجانبهگرایی آن سخنرانی قوی و پرمحتوا را انجام میدهد اما از سوی دیگر روسها در بسیاری موارد ذیل سیاستهای غرب و آمریکا خود را تعریف میکنند. این سردرگمی به این دلیل است که بخشی از نیروها در روسیه در آرزوی تجدید قدرت دوران اتحاد شوروی سابق معتقدند که روسیه میتواند به قدرت اول جهان تبدیل شود، اما عدهای دیگر میگویند برای رفتن به سمت قدرت اول شدن نباید در وادی رقابت قرار گرفت و توان و انرژی کشور را مستهلک کرد».
این نماینده مجلس ادامه داد: «این عده مدل چین را برای روسیه پیشنهاد میکنند. چینیها با یکجانبهگرایی موافق نیستند اما میکوشند با افزایش قدرت اقتصادی در منازعات بینالمللی نقش مثبت یا خنثی داشته باشد».
جلالی در بیان نکته سوم افزود: «از طرفی روسها به دنبال منافع ملی خود روانند. البته ما قائل به این هستیم که روسیه ظرفیت بالایی برای ایفای نقش در عرصه جهانی دارد و نباید خود را ذیل سیاستهای آمریکا تعریف کند و از نظر ما این در راستای منافع ملی روسیه نیست. اما ما نمیتوانیم فهم و نظر خود را به دیگران تحمیل کنیم».
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه ادامه داد: «ما همواره به طرف روسی اعلام کردهایم که جمهوری اسلامی، روسیه را به عنوان همکار و شریک استراتژیک خود به رسمیت میشناسد. اما نیروگاه بوشهر سمبل همکاری میان دو کشور است و در افکار عمومی مردم ایران جایگاه ویژهای دارد. مردم ایران همچنین خاطرات خوشی از سابقه و گذشته روسیه ندارند و نگاهشان در این خصوص توأم با تردید است. به روسها گفتهایم اگر میخواهید افکار عمومی ملت ایران درباره شما بازسازی شود بهترین راه این است که برای عملیاتی کردن نیروگاه بوشهر تلاش کنید و اعتماد مردم ایران را جلب نمایید».
وی در پاسخ به این سؤال که آیا با توجه به خلف وعده روسها این کشور به اردوگاه ضدیت با جمهوری اسلامی به سرکردگی آمریکا پیوسته است؟ اظهار داشت: «نمیتوان گفت روسیه در اردوگاه ضدجمهوری اسلامی قرار گرفته است. اما باید واژههای ضدیت و طرفداری را تعریف کرد. اگر مراد این است که گمان کنیم روسها پای منافع ملی ایران میایستند، نباید این تصور را کرد. کما اینکه در سه قطعنامهای که علیه ایران تصویب شد، روسیه در شورای امنیت مخالفتی نکرد».
جلالی در پایان با تأکید بر مذاکره با طرف روسی گفت: «اما این تحلیلها به معنای آن نیست که ما باید روابطمان را با روسیه به هم بزنیم. ما با این کشور روابط خوبی داریم و مانند بسیاری کشورهای دیگر با آنها تعامل مثبتی برقرار کردهایم».