آفتاب: علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، با انتقاد از رویکرد آمریکاییها در قبال مذاکرات هستهای تهران گفت: معقولتر این است كه مسیر كار آقای سولانا والبرادعی را پنچر نكنند و اجازه دهند این ماشین حركت كند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص سومین دور مذاكرات ایران و آژانس كه در تهران برگزار شد گفت: هیچ مشكلی از نظر ما برای همكاری و توافق بر سر چگونگی برای پاسخگویی مسائل باقی مانده با آژانس وجود ندارد؛ البته مشروط بر این كه مسائل براساس توافقی كه صورت گرفته است پیش رود.
وی گفت: این مساله (تعیین مدالیته پاسخ به مسائل باقی مانده) سیاسی است و همچنین آمریكا باید این مساله را بپذیرد.
لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره برخی اخبار درباره قصد دولت آمریكا برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستها و این كه برخی معتقدند این مساله میتواند پیش درآمد جنگ با ایران باشد گفت: چنین رفتاری تعجب آور است؛ ضمن آن كه كاملا كذب است. هیچ دلیلی درباره این رفتار ارائه نشده است و ما از این بحثها تعجب كردیم.
لاریجانی با بیان این كه چند روز پیش دعوی را مطرح كردند و امروز نیز شنیدهایم كه یكی از فرماندهان نظامی آمریكا در عراق گفته كه 50 نفر از سپاه قدس در محلی در عراق تجمع كردهاند و میخواهند با آن منطقه برخورد كنند، با ابراز تاسف از این برخوردها از سوی آمریكاییها اظهار داشت: اگر آمریكاییها می خواهند منطقهای را بمباران كنند مثل كاری كه امروز در شمال بغداد انجام دادند میتوانند بهانههای مختلفی ایجاد كنند، اما حرفهای آنها غیرمعقول و غیرواقعی است.
دبیر شورای امنیت عالی كشورمان ادامه داد: اگر واقعا 50 نفر از سپاه قدس در منطقهای در عراق هستند 5 نفر از اسامی آنها را بگویند.
لاریجانی ادامه داد: بعضا مطرح میكنند كه از ایران سلاح وارد عراق شده و بر روی آنها ساخت ایران نوشته است؛ خیلی روشن است كه این حرفها خلاف است.
وی با بیان این كه چرا آمریكاییها در شرایط فعلی این حرفها را میزدند به ویژه آن كه سه دور مذاكره میان ایران، آمریكا و عراق انجام شده است گفت: اگر آنها حرفی داشتند میتوانستند در مذاكرات بزنند و یا از طریق دفتر حفاظت منافعشان در ایران (سوئیس) آنها را بیان كنند؛ در حالی كه ما هیچ پیامی در این زمینه از آنها دریافت نكردیم. این حرفها فقط غوغاسالاری است.
دبیر شورای عالی امنیت كشورمان با اشاره به گمانهای دیگری كه رفتار اخیر آمریكا را برای قرار دادن نام سپاه در فهرست تروریستها توجیه میكند گفت: برخی معتقدند بعضیها از مسوولان آمریكا در عراق در ایجاد امنیت در این كشور ناموفق بودند و چون قرار است در آینده نزدیك به كنگره آمریكا گزارش دهند این اقدامات را ترتیب دادهاند تا بتوانند بر ناتوانی خود در عراق سرپوش بگذارند. آنها یك موضوع تخیلی میسازند تا ناتوانی خود را توجیه كنند.
وی به گمانی دیگر به این رفتار اشاره كرد و افزود: چون ما یك مذاكرات سازنده با سولانا و البرادعی داشتهایم و این مذاكرات براساس چارچوب مشخص پیش میرود و خیلی از كشورها این مسیر را درست میدانند آنها به دنبال آن هستند تا یك شرایط تبلیغاتی و پر از اتهام را علیه ایران ایجاد كنند با تصور این كه در این فضای تند علیه ایران بعضی كشورها به تصویب قطعنامه دیگر علیه ایران تن بدهند.
لاریجانی ابراز عقیده كرد: این رفتار آنها خیلی پیچیده نیست و سناریوی روشنی است. آنها به دنبال آن هستند كه با این فضاسازیها علیه ایران ما را بترسانند؛ اما ایران نمیترسد و این اقداماتشان جواب نمیدهد .
لاریجانی گفت: بخشی از جریانات داخلی آمریكا و منطقه سعی دارند آمریكاییها را به سمت آنكه در گردونه دیگری قرار گیرد حل بدهند و آمریكا را دچار مشكلات جدیدی كنند؛ چراكه این جریانات مخالف حل مسائل از طریق مذاكرات بودند. شاید آنها دوست داشته باشند این ماههای آخر دولت بوش این دولت را روی ویلچر تحویل بگیرند كه البته این به ضرر خودشان است. اگر آمریكاییها واقعا حرفی برای گفتن دارند منطقی است آن را از طرف خودشان بزنند.
مسوول پروندهای هستهای كشورمان در پاسخ به این سوال كه كشورهای غربی همچنان بر تصویب قطعنامه سوم علیه ایران تاكید دارند گفت: آنها اشتباه می كنند؛ اگر این تصویب را پیش گیرند ما در سه دوره مذاكره با سولانا طراحی مسیری معقولی را كردیم كه بتوانیم هم در روند همكاری با آژانس پیشرفت داشته باشیم و هم به یك تفاهم سیاسی برسیم؛ گامهای اولیه در این مسیر برداشته شده است و اگر حركتی غیرمنطقی انجام دهند همین كارها هم عقیم میماند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با طرح این سوال كه با رفتارهای تند قبلیشان چه دستاوری به دست آورند؟ و آیا توانستند جلوی توسعه فنآوری صلح آمیز هستهای ایران را بگیرند؟ به یكی از اظهارات وزرای كشورهای اروپایی اشاره كرد و افزود: من به این فرد گفتم كه ما داشتیم با سولانا در گذشته پیش میرفتیم و توافقی در برلین صورت دادیم؛ چرا این توافق را به هم زدید؟ این وزیر به من گفـت: ما این تصور را داشتیم كه با یك و دو قطعنامه متوقف میشوید و من در پاسخ گفتم: حالا متوجه شدید كه از این طریق نمیتوانید با اراده ملی ایران بازی كنید؟
وی خاطر نشان كرد: اگر به اقدامی دست زنند، ایران را به عكس العمل وامیدارند و مسیرهایی كه برداشته شده است برگشت میخورد؛ در حالی كه ایران گامهای بعدی خودش را برخواهد داشت. ما حاضریم گامهای با تكاپو با شما برداریم؛ اما اگر شما نخواهید، ما كار خودمان را ادامه میدهیم.
وی در پاسخ به این سوال كه واكنش ایران در صورت قرار دادن نام سپاه در فهرست تروریستها چه خواهد بود؟ گفت: این حرف را كسی از آن ها نمیپذیرد؛ بعد از هیاهویی كه به راه انداختهاند كشورهای اروپایی این حركت را تقبیح كردند. این اقدامی نیست كه در دنیا وجاهت داشته باشد. سپاه یك نهاد نظامی مسوولیت پذیر است كه سابقه تاریخی بسیار مهمی در ایران دارد؛ آنها نمیتوانند با هیاهو سابقهاش را تخریب كنند.
وی در پاسخ به این كه واكنش ایران در صورت تصویب قطعنامه سوم در شورای امنیت چه خواهد بود؟ گفت: اگر آنها در روال معمول با ما جلو بیایند ما با آنها تعاملی منطقی و سازنده خواهیم داشت؛ اما اگر درشت گویی كنند ما پاسخ متناسب به آنها خواهیم داد؛ كمااین كه در گذشته هم وقتی تعاملات و تفاهمات را به هم زدند ما پاسخ متناسب را به آنها دادیم؛ ما متعقدیم چنین اقداماتی نفعی برای آنها ندارد؛ معقولتر این است كه مسیر كار آقای سولانا والبرادعی را پنچر نكنند و اجازه دهند این ماشین حركت كند.