محمدرضا صائینی روز گذشته (۲۳ اسفند) در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، با اشاره به حساس بودن شرایط کشور و استان از لحاظ بهداشتی، در رابطه با بیشترین دغدغه و نگرانی موجود در مورد ویروس کرونا در استان، اظهار کرد: در حال حاضر نگران گردش ویروس در منازل هماستانیها هستیم که اگر نتوانیم این دغدغهها را به جامعه انتقال دهیم، کنترل امور از دستمان خارج خواهد شد. هماستانیها برای جلوگیری از چرخش ویروس در منازل خود، باید نکات بهداشتی توصیه شده را رعایت کنند تا زنجیره انتقال بیماری کرونا قطع شود.
وی با اشاره به اینکه ۱۳۸ نفر در استان به طور قطعی به بیماری کرونا مبتلا شدهاند و ۸ نفر نیز بر اثر این بیماری فوت کردهاند، افزود: خانه، امنترین و بهداشتیترین مکان برای حفاظت از خود و خانواده در برابر بیماری کرونا است. مردم باید از رفت و آمدهای غیرضروری به خارج از خانه بپرهیزند، زیرا ویروس کرونا از هر تجمعی ممکن است به فرد منتقل شود و فردی در ظاهر علائم بیماری را نداشته باشد ولی در حال گذراندن دوران نهفتگی بیماری باشد که این امر بسیار خطرناک است.
این مسئول با تاکید بر اینکه افراد باید برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا نکات بهداشتی را به طور جدی رعایت کرده و به طور مرتبط هر یک و نیم ساعت یک بار دستان خود را با آب و صابون بشویند، حتی افرادی که در منزل کل روز را سپری کردند، تصریح کرد: افرادی که با بیرون ارتباط دارند باید مراقب خود باشند تا خود و خانواده را درگیر این بیماری نکنند. این افراد باید قبل از ورود به خانه دستهای خود را به صورت صحیح بشویند؛ لباسهای خود را وارد خانه نکنند و در همان درب ورودی، کمدی را برای آویز لباس قرار دهند تا ویروس انتشار پیدا نکند.
معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان در پاسخ به این سئوال که افراد چگونه میتوانند آلودگی را به داخل منزل خود نبرند، ادامه داد: به افرادی که در کارخانههای بزرگ مشغول به کار بوده و لباس کار دارند، توصیه میشود قبل از خروج از کارخانه با توجه به امکانات موجود، استحمام کنند و در صورت نبود حمام، حتما دستها، صورت و سر خود را بشویند. افراد سعی کنند آداب ارتباط عمومی را رعایت کنند، زیرا فرد تنها متعلق به خود نبوده، بلکه متعلق به خانواده و جامعه نیز هست؛ بنابراین باید از خود مراقبت کنند تا سلامت روانی خانواده و سلامت جامعه را به خطر نیاندازد.
صائینی با اشاره به اینکه پول وسیله ارتباطی بین مردم است که آلودگی بسیار زیادی دارد و مردم باید بهداشت آن را مدنظر قرار داده و برای پیشگیری از آلودگی، از پرداخت نقدی بپرهیزند، اظهار کرد: هر فرد اکنون باید برای پیشگیری از بیماری کرونا از وسایل شخصی خود استفاده کند. نگرانی موجود در بحث تاکسیها و نانواییها همچنان ادامه دارد و نشستن سه فرد در صندلیهای پشت تاکسی بسیار خطرناک است، هر چند که نشستن دو نفر نیز توصیه نمیشود.
وی ضمن قدردانی از همراهی صنوف با دستورالعمل تعطیلی، در رابطه با تعطیلی بازار و صنوف غیرضروری زنجان، افزود: کار نظارت بر همه صنف بسیار مشکل شده است ولی ما از هیچ تخلف بهداشتی نمیگذریم؛ چنانکه دستور تعطیلی ۱۰ واحد نانوایی هم صادر و عملیاتی شده است. هماستانیها میتوانند با رعایت نکات بهداشتی جلوی پیک بیماری کرونا را در ایام نوروز بگیرند، در غیر این صورت شاهد اوج کروناویروس در ایام نوروز و بعد از آن خواهیم بود.
این مسئول با بیان اینکه تقسیمبندی مناطق پرخطر زنجان توسط دانشگاه علومپزشکی استان انجام نشده و از نظر این دانشگاه هر تجمعی خطر محسوب میشود، در رابطه با شایعه پذیرش بیماران مبتلا به کرونای دیگر استانها در زنجان، تصریح کرد: استان زنجان برای پیشگیری از کرونا حتی مهمان نیز نمیپذیرد و اجازه ورود ماشینهای پلاک استانهای دیگر را به استان زنجان داده نمیشود؛ چطور ممکن است جابهجایی بیمار انجام بگیرد. این کار برخلاف پروتکلهای بهداشتی بوده و جزو سیاستهای وزارت بهداشت نیست؛ در نتیجه به شدت تکذیب میشود. از سویی دیگر شاید منشاء این شایعهها فوت یک بیمار غیربومی بوده است که من به شما میگویم که این فرد اصالت زنجانی داشته و علائم بیماری وی در همین شهر بروز کرده و بستری شده بود.
معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان، در رابطه با سامانه الکترونیکی https://salamat.gov.ir ادامه داد: هماستانیها برای پیشگیری، شناسایی و مراقبت از خود و اطرافیان در مقابل بیماری کرونا، خواهشمند است نظام سلامت کشور را همراهی کرده و با ورود اطلاعات صحیح در مسیر شکست ویروس کرونا نقش اساسی داشته باشند تا قبل از عمیق شدن بیماری فرد اقدامات درمانی توسط کادر درمانی برای این افراد انجام خواهد شد.
صائینی خاطرنشان کرد: مراکز بهداشتی شماره ۸، ۹ و ۱۴ پیشانی پذیرش و سنجش بیماران مشکوک به کووید - ۱۹ از طریق سامانه سلامت بوده و پر کردن پرسشنامه این سامانه ۳۰ ثانیه زمان میبرد ولی راهکار بسیار سریعی برای کمک به حفظ سلامت جامعه است.