آفتابنیوز : آفتاب: بنابر رأی دیوان عالی پاکستان، محمد نواز شریف، نخست وزیر پیشین پاکستان که هشت سال پیش با کودتای نظامی برکنار شد، می تواند به کشورش بازگردد.
نواز شریف در صدد بازگشت به صحنه سیاسی است و هواداران او که در بیرون از ساختمان دیوان عالی پاکستان به انتظار رأی این دیوان نشسته بودند با اعلام خبر رأی دیوان به شادمانی پرداختند و با سر دادن شعار خواهان کناره گیری پرویز مشرف، رئیس جمهور پاکستان از قدرت شدند.
پرویز مشرف در زمان نواز شریف ریاست ستاد ارتش را به عهده داشت و نواز شریف با کودتای او از قدرت برکنار و بازداشت شد و به اتهام فساد مالی، توطئه قتل رئیس ستاد ارتش، سرقت اموال دولتی، جرائم مالیاتی و تروریسم محاکمه و به چندین بار حبس ابد محکوم گردید.
سال بعد، ژنرال مشرف با تخفیف مجازات نواز شریف از حبس به تبعید مخالفت کرد و وی به عربستان سعودی تبعید شد و تاکنون در آن کشور زندگی می کند.
روز پنجشنبه، وکیل نواز شریف در دفاع از دادخواستی برای بازگشت به فعالیت های سیاسی و مصونیت از پیگرد قانونی که به دادگاه عالی (عدالت عظمی) پاکستان تسلیم شده است گفت که موکل وی و برادرش از "حق مسلم، انکار ناپذیر، و بنیادی اقامت در پاکستان و شرکت در انتخابات آینده این کشور برخوردارند."
نواز شریف از سال 2000 میلادی به حالت تبعید در عربستان سعودی به سر میبرد و روز چهارشنبه نمایندگان حقوقی دولت نسخه ای از آنچه را که موافقت شریف با سلب حق بازگشت به پاکستان را تسلیم دادگاه عالی کردند.
وکیلان نخست وزیر سابق نسبت به اعتبار این سند ابراز تردید کرده و نمایندگان حقوقی نیز دولت تلویحا گفته اند که نمی توانند از بازگشت نواز شریف به پاکستان جلوگیری کنند اما تهدید کرده اند که رهبران سیاسی تبعیدی در صورت ورود به پاکستان با "اقدامات حقوقی" مواجه خواهد شد بی آنکه ماهیت این اقدامات را توضیح دهند.
قرار است انتخابات ریاست جمهوری پاکستان در ماه اکتبر و انتخابات پارلمانی این کشور در اواخر سال جاری برگزار شود و ظاهرا نواز شریف در صدد است با شرکت در فعالیت های انتخاباتی مجددا به صحنه سیاسی بازگردد.
اواخر ماه ژوئیه هم گزارش هایی در مورد تماس نمایندگان بی نظیر بوتو، از دیگر نخست وزیران پیشین پاکستان که در خارج به سر می برد، با نمایندگان ژنرال پرویز مشرف به منظور همکاری احتمالی دو طرف انتشار یافت.
خانم بوتو در سال 1999 و در حالیکه دولت پاکستان در صدد بازداشت وی به اتهام فساد مالی بود از پاکستان خارج شد و در سال های اخیر در بریتانیا اقامت داشته است.
وی تاکید کرده است که در صورت کناره گیری پرویز مشرف از سمت ریاست ستاد ارتش از وی در انتخابات ریاست جمهوری حمایت خواهد کرد.
پرویز مشرف از متحدان نزدیک آمریکا در مبارزه علیه تروریسم محسوب می شود و بر اساس برخی گزارش ها، ایالات متحده از همکاری او با سایر سیاستمداران پاکستانی، از جمله خانم بوتو، حمایت کرده است.
با اینهمه، به نظر نمی رسد رئیس جمهور پاکستان، که انگیزه خود از کودتای سال 1999 را توطئه شریف برای قتل خود عنوان کرده بود، تمایلی به همکاری با نواز شریف داشته باشد.
محمد نواز شریف که رهبری حزب مسلم لیگ شاخه نواز را برعهده دارد در سال 1990 برای نخستین بار به سمت نخست وزیری پاکستان منصوب شد.
اولین دوره نخست وزیری شریف تا سال 1993 ادامه یافت اما در ماه آوریل آن سال، رئیس جمهور وقت دستور انحلال پارلمان و برکناری دولت را به اتهام فساد مالی صادر کرد.
با اینهمه، دادگاه عالی پاکستان حکم رئیس جمهور را غیرقانونی و ملغی اعلام داشت و دستور از سرگیری فعالیت پارلمان و ابقای نخست وزیر را صادر کرد اما در ماه ژوئیه همان سال، نواز شریف همراه با رئیس جمهوری وقت از سمت های خود کناره گیری کردند.
در انتخابات همان سال، حزب مردم به رهبری بی نظیر بوتو توانست قدرت را در دست بگیرد اما خانم بوتو در سال 1997 به دستور رئیس جمهور وقت از کار برکنار و نواز شریف به جای او منصوب شد و تا سال 1999 در این سمت باقی ماند.
در اکتبر سال 1999، ژنرال پرویز مشرف، رئیس ستاد مشترک ارتش، نخست وزیر را به توطئه قتل خود متهم و با یک کودتای بدون خونریزی او را برکنار کرد و قدرت را در دست گرفت.
پس از برکناری از سمت نخست وزیری، نواز شریف به اتهام فساد، توطئه قتل رئیس ستاد ارتش، سرقت اموال دولتی، جرایم مالیاتی و تروریسم محاکمه و به چندین بار حبس ابد محکوم شد.
در سال 2000، ژنرال مشرف با تخفیف مجازات آقای شریف به حبس در تبعید در عربستان سعودی موافقت و در سال 2005، حکم محرومیت رهبران سیاسی تبعیدی از بازگشت به کشور به مدت دست کم ده سال را صادر کرد.
نمایندگان حقوقی نواز شریف با مراجعه به دادگاه عالی، این حکم را غیرقانونی دانسته و خواستار لغو آن شده اند.
همزمان با برگزاری جلسات دادگاه عالی، طرفداران نواز شریف با برگزاری تظاهراتی از بازگشت او به کشور حمایت کردهاند.