به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری مدیکال ساینس، سم بوتولینوم (BoNT) یا بوتاکس در پزشکی کاربردهای وسیعی از درمان درد مزمن گرفته تا رفع چین و چروک دارد.
مطالعات اخیر محققان بیمارستان کودکان بوستون نشان میدهد با یک اصلاح ژنتیکی کوچک میتوان کارایی بوتاکس را افزایش داد و از عوارض جانبی ناخواسته آن جلوگیری کرد.
عملکرد بوتاکس به این صورت است که پس از تزریق وارد محل اتصال عصب به عضله میشود و یکی از پروتئینهای موجود در بوتاکس از غشای عصب عبور میکند تا مانع از ترشح انتقالدهندههای عصبی شود و در نتیجه عضله فلج میشود.
در این مطالعه محققان یکی از اشکال تایید شده از BoNT توسط سازمان غذا و داروی آمریکا را اصلاح ژنتیکی ظریفی کردند و دریافتند این دارو نه تنها پیوند موثرتری با سلولهای عصبی برقرار میکند؛ بلکه اثربخشی و کارایی آن نیز افزایش مییابد و از طرفی ایمنتر میشود.
برای تقویت اتصال بوتاکس با عصب، محققان اسیدهای آمینه آبگریز (hydrophobic amino acids) را به شکل تجاری بوتاکس به نام BoNT/B افزودند. آزمایش مدلهای حیوانی نشان میدهد پس از این روش کارایی بوتاکس بسیار افزایش یافته و از طرفی انتشار سموم به اطراف محل تزریق که یکی از مضرات بوتاکس است، کاهش یافته است
نتایج این مطالعه در نشریه PLOS Biology منتشر شده است.