آفتابنیوز : آفتاب: در آستانه انتشار گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران دیپلماتهای غربی مرتبط با این نهاد مدعی شدهاند که سرعت توسعه فعالیتهای غنیسازی در ایران طی دو ماه گذشته به شکلی محسوس «کند» بوده است. با این حال به گفته آنان مشخص نیست دلیل این کندی مشکلات فنی و یا نگرانی ایران از وضع تحریمهای شدیدتر شورای امنیت بودهاست.
به گزارش خبرگزاری رویتر یکی از دیپلماتهای غربی نزدیک به آژانس که نخواست نامش فاش شود روز یکشنبه مدعی شد که بازرسان IAEA در جریان بازرسیهای اخیر خود از تاسیسات زیرزمینی غنی سازی اورانیوم در نطنز به این نتیجه رسیدهاند که ایران هنوز با تولید اورانیوم در مقیاس انبوه برای مصارف صنعتی «فاصله زیادی» دارد، با اینحال این امر که دلیل کند شدن فعالیتهای هستهای ایران سیاسی و یا فنی بوده هنوز مشخص نشدهاست.
به گفته این دیپلمات در تاسیسات هستهای نطنز هماکنون تنها دوهزار دستگاه سانتریفیوژ فعال وجود دارد و حجم گاز تزریقی به این دستگاهها نیز به اندازهای نیست که ظرفیت لازم را برای غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی بوجود آورد.
به ادعای منابع خبری رویتر برخی از سانتریفیوژهایی که ایران در تاسیسات غنیسازی نظنز از آنها استتفاده می کند دارای تکنولوژی قدیمی P-1 متعلق به اوایل دهه 1970 هستند و نگرانی از لرزش و یا حتی انفجار آنها در حین آزمایشهای اولیه باعث شده تا مقامات ایرانی از تزریق گاز با حداکثر ظرفیت به آنها خودداری کنند.
با اینحال به گفته یک دیپلمات «ارشد» غربی در وین برای آمریکا و متحدانش صرف فعال بودن آبشارهای غنیسازی در تاسیسات نطنز امری نگرانکننده بوده و قابل چشمپوشی نیست : «هیچکس نمیداند که ایرانیها از فعال نگه داشتن این سانتریفیوز ها در ظرفیت پائین چه هدفی را دنبال میکنند».
به ادعای رویتر بازرسان آژانس در گزارش اخیر خود به این نکته اشاره کردهاند که از 18 آبشار 164 تائی دستگاههای سانتریفیوژ تاسیسات نطنز در حال حاضر 12 آبشار فعال وجود دارد.
دیوید آلبرایت رئیس انستیتوی مطالعاتی علوم و امنیت بینالمللی دراینباره می گوید: «این امر نشانگر آنست که ایران در مسیر توسعه چشمگیر فعالیتهای (غنیسازی) در آینده نزدیک نیست، هرکدام از این آبشارها پیش از آغاز فعالیت صنعتی باید تحت آزمایشهای بسیار پیچیده قرار گیرند».
با این حال به گفته آلبرایت این موضوع میتواند تنها نوعی «خویشتنداری سیاسی» از سوی ایران باشد تا از تشدید فشارهای بینالمللی به رهبری آمریکا در قبال برنامه هستهایاش جلوگیری کند.
قرار است گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران روز چهارشنبه منتشر شود و به نظر میرسد جزئیات این گزارش برای کشورهای غربی عضو شورای امنیت که درصدد وضع دور تازه ای از تحریم ها علیه کشورمان هستند بسیار مهم است.
مقامات ایرانی تیرماه گذشته اعلام کردند که تاسیسات اتمی کشورمجهز به 3000 دستگاه سانتریفیوژ است و آمادگی فنی لازم برای غنی سازی اوراتیوم در مقیاس صنعتی وجود دارد.