کد خبر: ۶۴۴۲۴
تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۸۶ - ۱۱:۴۹
محمد هاشمی تشریح کرد:

انحراف دولت از سند چشم‌انداز

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: «محمد هاشمی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارزیابی عملکرد دولت نهم در چارچوب برنامه چهارم توسعه و سند چشم‌انداز 20 ساله کشور طی دو سال گذشته اظهار داشت: در مورد دو سال گذشته وجه مشترک نظر کارشناسی همه مدیران اقتصادی و سیاسی کشور این بود که تقریبا هیچ گامی در جهت تحقق اهداف سند چشم‌انداز برداشته نشده و حتی در مواردی انحراف از اهداف سند چشم‌انداز و برنامه چهارم توسعه وجود دارد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: طی دو سال گذشته میزان وابستگی اعتبارات جاری دولت به درآمد نفت افزایش یافته در حالی که براساس برنامه چهارم توسعه و بر مبنای سیاست‌های کلی سند چشم‌انداز مقرر شده که دولت سالانه 10 درصد از وابستگی اعتبارات جاری کشور به درآمد نفت را کاهش دهد.

وی تاکید کرد: در دو سال گذشته نه تنها 10 درصد وابستگی دولت به درآمدهای نفتی کاهش پیدا نکرده بلکه به سمت افزایش هزینه‌های جاری دولت، میزان وابستگی دولت به درآمدهای نفتی نسبت به سال 84 حدود 47 درصد افزایش داشته است.

هاشمی افزود: همچنین در سند چشم‌انداز پیش‌بینی شده بود که سهم بودجه تحقیقات و پژوهش افزایش یابد و حد نصابی برا‌ی آن تعیین شده بود اما طی دو سال گذشته سهم تحقیقات و پژوهش در بودجه کشور کاهش یافته، هر چند اخیرا دولت طی بخشنامه‌ای دستگاه‌های اجرایی را موظف کرده که مقداری از بودجه خود را به تحقیقات تخصیص دهند.

به گفته وی، براساس آنچه در بودجه‌های سنواتی کشور تعیین شده و ملاک سنجش است حاکی از آن است که میزان سهم تحقیقات و پژوهش در بودجه‌های سنواتی در مقایسه با درآمدهای کشور کاهش پیدا کرده در حالیکه سند چشم‌انداز یک سند دانش مدار است.

هاشمی تاکید کرد: کاهش سهم تحقیقات و پژوهش در بودجه‌های سنواتی کشور در مقایسه با درآمدهای کشور یک انحراف جدی از سند چشم‌انداز است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: در برنامه چهارم توسعه و سند چشم‌انداز 20 ساله تاکید شده که حجم دولت از نظر نیروی انسانی کاهش یابد و در حقیقت به کیفیت بها داده شود در حالی که بنا بر آمارهای ارائه شده از سوی دولت حجم نیروهای انسانی افزایش یافته و به کیفیت نیز آنچنان بهایی داده نشده که این مساله انحراف دیگری از سند چشم‌انداز است.

هاشمی با اشاره به تاکید سند چشم‌انداز و برنامه چهارم بر صادرات غیرنفتی و کاهش واردات نیز گفت: در حال حاضر این اتفاق برعکس شده یعنی سهم واردات در بودجه‌های دو سال گذشته افزایش یافته در حالی که صادرات غیرنفتی کاهش پیدا کرده و دولت نسبت به جدول صادراتی به اهداف خود نرسیده است.

وی تصریح کرد: همچنین در برنامه چهارم توسعه و سند چشم‌انداز برخصوصی‌سازی طبق اصل 44 قانون اساسی تاکید شده در حالی که دولت نهم در این جهت کارنامه بسیار ضعیفی از خود نشان داده و بسیار بدعمل کرده است.

وی با انتقاد از عملکرد دولت نهم در حوزه سیاست خارجی نیز اظهار داشت: در سند چشم‌انداز بر «تعامل سازنده» با کشورهای جهان تاکید شده است. این در حالی است که در دو سال گذشته عملکرد دولت منفی بوده و حساسیت‌های منفی در کشورهای منطقه و اروپایی ایجاد کرده است به طوری که مبادلات با کشورهای اروپایی از نظر سیاسی و اقتصادی کاهش پیدا کرده که نشان دهنده کاهش روابط و «تعامل غیرسازنده» دولت نهم با کشورهای جهان است.

وی برخورد عربستان سعودی با حجاج ایرانی را پیامدی از تعامل غیرسازنده دولت با کشورهای جهان دانست و تصریح کرد: این موضوع نشان دهنده عدم تدبیر در سیاست خارجی کشور است.

هاشمی با اشاره به وضعیت نامناسب حمل و نقل عمومی نیز گفت: وضعیت حمل و نقل عمومی از قبیل ناوگان هوایی و راه‌‌آهن واقعا خیلی بد شده و تاخیر در پروازها گاهی به 24 ساعت رسیده و تاسف‌بار شده است. همچنین تاخیر در ناوگان ریلی نیز افزایش یافته که باید ریشه‌های این وضعیت نامناسب را پیدا کرد.

وی در خصوص وعده‌های دولت نهم در کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال گفت: طبق برنامه چهارم توسعه قرار بود دولت سالانه یک میلیون فرصت شغلی ایجاد کند تا سطح بیکاری در سطح کنونی بماند اما طبق آمار رسمی ارائه شده از سوی دولت سالانه حدود 200 هزار فرصت شغلی ایجاد شده که این مساله نشان می‌دهد دولت نهم به طور جدی نسبت به انجام تکالیفش عقب است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به به جهش تورم در سال جاری تصریح کرد: پیش‌بینی شده بود که از سال جاری تورم یک رقمی شود. در حالی که نه تنها تورم یک رقمی نشد بلکه به 8/14 درصد افزایش یافته این در حالی است که در سبدی که بانک مرکزی محاسبه می‌کند مسکن را از این سبد خارج کرده است.

به گفته وی، اگر بانک مرکزی مسکن را از سبد محاسبه خارج نمی‌کرد، نرخ تورم حدود 22 درصد خواهد بود همان ‌طور که مرکز پژوهش‌های مجلس نیز با محاسبه مسکن نرخ تورم را حدود 22 درصد اعلام کرد.

هاشمی تاکید کرد: دولت در خصوص کاهش تورم بد عمل کرده و یکی از دلایل این موضوع افزایش 40 درصدی وابستگی بودجه دولت به نفت است. در حالی که قرار بود سالانه 10 درصد وابستگی بودجه جاری کشور به درآمد نفت کاهش یابد. بنابراین، با محاسبه افزایش حدود 40 درصدی وابستگی بودجه جاری کشور به درآمدهای نفتی و کاهش نیافتن 10 درصد سالانه وابستگی دولت می‌توان گفت که نه تنها وابستگی بودجه جاری کشور به درآمدهای نفتی کاهش نیافته بلکه افزایش بیش از 60 درصدی داشته است.

هاشمی درباره وعده احمدی‌نژاد مبنی بر این که «دولت نهم با اهداف بلندتر سند چشم‌انداز 20 ساله را پیگیری می‌کند»، اظهار داشت: نسبت به آینده فقط می‌شود هنگامی که دولت عمل کرد آن را دید و قضاوت کرد. چون در گذشته دولت وعده‌های زیادی داده که به آن عمل نکرده است. به قول یکی از نمایندگان اسم این دولت را باید «دولت وعده‌ها» گذاشت نه دولت کار.

وی بر این اساس خاطرنشان کرد: در حال حاضر نمی‌شود نسبت به وعده‌های دولت با توجه به عملکرد گذشته آن، نگاه خوش‌بینانه داشت. اگر دولت به وعده خود عمل کند که بسیار خوب است اما اگر عملکرد دولت مانند دو سال گذشته باشد باید منتظر شرایط بدتری باشیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارزیابی عملکرد دولت نهم در حوزه اجتماعی نیز گفت: متاسفانه ناهنجاری‌های اجتماعی از قبیل افزایش نرخ طلاق، افزایش تعداد معتادان و افزایش بزهکاری‌های اجتماعی فاصله زیادی از اهداف سند چشم‌انداز و برنامه چهارم دارد.

وی تاکید کرد: متاسفانه ریشه این نوع ناهنجاری‌ها عمدتا در بیکاری و گرانی است که قشر آسیب‌پذیر جامعه را به این نوع موارد وادار می‌کند.

وی در پایان اضافه کرد: در حوزه آموزش نیز متاسفانه در دو سال گذشته افت شدید کیفیت آموزش و تحقیقات در مدارس کشور شاهد بودیم به طوری که براساس گزارش‌های اعلام شده، مردودین 25 درصد از دانش‌آ‌موزان را شامل می‌شود که به معنای هدر رفتن 25 درصد از بودجه کلان آموزش و پرورش است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین