کد خبر: ۶۴۷۳۳
تاریخ انتشار : ۱۸ شهريور ۱۳۸۶ - ۱۹:۳۲

آمار واقعی سرمایه‌گذاری خارجی در ایران چقدر است؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب ـ یک عضو اتاق بازرگانی تهران در خصوص انتشار آمار جزئیات 3 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در ایران از سال 1372 تا 1386 گفت: ‌این آمار تنها مربوط به صدور مجوز برای سرمایه‌گذاری خارجی در کشور است که تمام آن محقق نشده است. 

محمد امین هادوی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: باید دید این مجوزها در مرحله عمل و بازدهی چه وضعیتی دارند. به طور مثال در هرمزگان چندی پیش یک شرکت فولادسازی هندی مجوز 2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را از ایران اخذ کرد اما این سرمایه‌گذاران به دلیل وضعیت کنونی سیاسی و اقتصادی کشور از درخواست خود انصراف دادند. 

وی تصریح کرد: از میزان اعلام شده سرمایه‌گذاری خارجی در ایران حداکثر 30 تا 40 درصد به مرحله عمل رسیده است و مابقی شرکت‌ها یا انصراف داده‌اند و یا تصمیم خود را برای سرمایه‌گذاری به حال تعلیق درآورده‌اند.

هادوی گفت: در این میان شرکت‌هایی همچون شرکت «کردسا» و «نستله» در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند اما رقم 30 میلیون دلار اعلام شده از سوی سازمان سرمایه‌گذاری خارجی، میزان مجوزهایی است که برای درخواست‌کنندگان خارجی سرمایه‌گذاری آن هم از سال 72 تاکنون صادر شده است.

وی افزود: باید توجه داشت که میزان سرمایه‌گذاری در بخش‌های خصوصی، تعاونی و دولتی داخلی در ایران سالانه بسیار بیشتر از میزان صدور مجوز سرمایه‌گذار خارجی است. بنابراین حتی این آمار سازمان سرمایه‌گذاری خارجی نمی‌تواند چندان امیدوارکننده باشد.

عضو اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: براساس اخبار و اطلاعات منتشر شده ایران در جدول کشورهای جذب‌کننده سرمایه‌گذاران خارجی در رده پایین 170 تا 180 قرار دارد. در این جدول تنها کشورهایی نظیر کره‌شمالی، افغانستان، عراق و چند کشور آفریقایی از ایران پایین‌تر هستند.

هادوی ادامه داد: ‌ایران از جمله کشورهایی است که در جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق عمل نکرده و این مسأله در یک سال و نیم گذشته با توجه به عملکرد دولت نهم تشدید شده است.

این فعال اقتصادی به آمار سازمان خصوصی‌سازی اشاره کرد و گفت:‌ این آمار نشان‌دهنده آن است که ایران به طور متوسط سالانه در حدود 2 تا 3 میلیون دلار سرمایه‌های خارجی آن هم نه به صورت به‌القوه را جذب کرده است. این در حالی است که کشورهای همسایه ایران که برخی از آنها کمتر از یک میلیون نفر جمعیت دارند، سالانه 7 تا 8 میلیون دلار سرمایه خارجی به القوه جذب می‌کنند. از جمله این کشورها، بحرین، قطر، ترکیه و‌ امارات هستند.

هادوی تأکید کرد: کاهش سرمایه‌گذاری خارجی در ایران به خصوص در یک سال اخیر بسیار محسوس است و حتی آمار رسمی که اکنون برای جذب سرمایه‌گذاران از سوی مراجع دولتی اعلام می‌شود بسیار مأیوس کننده و باعث سرشکستگی است.

وی افزود: در مدت یک سال اخیر حتی برخی از شرکت‌های که پیشتر اظهار تمایل برای سرمایه‌گذاری در ایران کرده بودند از این کار منصرف شده یا تمایل خود را از دست دادند، نمونه این شرکت‌ها شرکت توتال است که چند روز پیش انصراف خود را برای شرکت در پروژه پارس جنوبی اعلام کرد.

هادوی تأکید کرد: برخی از شرکت‌ها نیز که مبادرت به سرمایه‌گذاری در ایران می‌کنند به دلیل نبود امنیت سرمایه‌گذاری انتظار دارند که سودی کلان از سرمایه‌گذاری خود به دست آورند.

وی توضیح داد: انتظار سرمایه‌گذاران خارجی در کشورهای دیگر از سرمایه‌گذاری سودی معادل 8 تا 12 درصد است اما بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی در ایران توقع 20 تا 25 درصد سود از سرمایه‌های خود دارند که این در واقع استفاده و برداشت از منابع ملی کشور محسوب می‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین