آفتاب: قرار است کارشناسان نظامی روسیه و ایالات متحده روز سهشنبه به همراه همتایان آذربایجانی خود از ایستگاه رادار گابالا در شرق باکو بازدید کرده و موضوع استفاده احتمالی مشترک از این ایستگاه برای کنترل فعالیتهای موشکی ایران را مورد بررسی قرار دهند.
بهگزارش خبرگزاری ریانوستی سرتیپ الکساندر یاکوشین معاون ستاد نیروهای فضایی ارتش روسیه روز شنبه در مسکو ضمن بیان این مطلب اظهار داشت : «طی سه ماه گذشته کارشناسان نظامی دو کشور ضمن تبادل اطلاعات و مذاکره ، همکاری گستردهای را با یکدیگر آغاز نمودند و پیشنهادهایی نیز از سوی طرفین ارائه شد. اکنون وقت آن است که از حرف به مرحله عمل برسیم و سهشنبه 18 سپتامبر آغاز این مرحله است».
یاکوشین در ادامه گفت: «هدف اصلی از برگزاری برنامه بازدید از گابالا در روز سهشنبه این است که تواناییهای بالای این رادار را به طرف آمریکایی نشان دهیم و آنها را متقاعد کنیم که این ایستگاه از توان لازم برای کنترل فعالیتهای موشکی ایران برخوردار است».
وی افزود: «گابالا در تمام ساعات شبانه روز و در تمامی اوقات سال در شرایط عملیاتی قرار دارد و ما میتوانیم به آمریکاییها ثابت کنیم که این رادار توانایی ثبت و کنترل شلیک هرگونه موشک را در سراسر خاورمیانه و آسیا دارد».
گفته میشود هیات نمایندگی ایالات متحده برای بازدید از گابالا شامل مقامات بلندپایه وزارت دفاع ، کارشناسان رادار ارتش آمریکا و نیز اعضای سفارتخانه این کشور در باکو خواهد بود.
واسیلی استراتوف سفیر روسیه در جمهوری آذربایجان روز پنجشنبه در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام داشت که وزرای دفاع و خارجه روسیه و ایالات متحده در اجلاس مشترک خود طی ماه اکتبر استفاده مشترک از امکانات رادار گابالا را به صورت جدی مورد بحث قرار خواهند داد.
از عمر ایستگاه رادار گابالا که از جمله تاسیسات ارتش اتحاد جماهیر شوروی سابق در خاک آذربایجان است بیش از دو دهه میگذرد. ارتش روسیه از سال 1992 تاکنون این ایستگاه را در اجاره خود دارد.
به ادعای کارشناسان نظامی روسیه، از طریق تجهیزات ایستگاه گابالا میتوان چند ثانیه پس از پرتاب هر موشک در برد 6000 کیلومتری این رادار، نقطه پرتاب آن را از طریق ماهوارههای مرتبط شناسایی نموده و از همان لحظات نخستین اقدامات لازم برای ردیابی و هدفگیری موشک شلیکشده را به انجام رساند.
گفتنی است ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در جریان نشست سران 8 کشور بزرگ صنعتی جهان پیشنهادی را به همتای آمریکایی خود ارائه داد که بر اساس آن ایالات متحده اجازه خواهد داشت که درصورت صرفنظر کردن از استقرار یک سیستم راداری جدید در جمهوری چک، برای مقابله با تهدید موشکی احتمالی ایران از ایستگاه رادار گابالا در جمهوری آذربایجان استفاده نماید.