آفتابنیوز : آفتاب: مقامهای ارشد پنج عضو دائمی شورای امنیت و گروه هشت كشور صنعتی در كنار همسایگان عراق صبح امروز گردهم آمدند تا راههای كمك به عراق را برای برون رفت شرایط فعلی جستجو كنند. ریاست این نشست برعهده بان كی مون، دبیركل سازمانملل ونوری المالكی، نخست وزیر عراق بود. منوچهر متكی، وزیر امور خارجه ایران نیز در این نشست شركت كرد.
دبیر كل سازمان ملل و نخست وزیر عراق پس از پایان این نشست با حضور در جمع خبرنگاران ضمن ارایه گزارشی از این نشست كه پشت درهای بسته برگزار شده بود، به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دادند.
بان در ابتدای این نشست گفت: در این نشست كه ریاست آن به عهده من و المالكی نخست وزیر عراق بود، عراق، كشورهای همسایه، اعضای دائمی شورای امنیت، گروه هشت، اهداكنندگان اصلی، مصر، بحرین، اتحادیه عرب، سازمان كنفراس اسلامی و اتحادیه اروپا شركت داشتند.
وی افزود: اكثر كشورها در سطح وزیر در این نشست شركت كرده بودند و لحن بسیار مثبت و حمایتكننده از طرف همه شركتكنندگان دیده شد. حمایت قوی عراق از افزایش نقش سازمان ملل در چارچوب دستورات قطعنامه ۱۷۷۰ابراز شد و زمینههای گسترده كار در آینده مشخص شدند.
دبیركل سازمان ملل گفت: بسیای از سخنرانان بر افزایش نقش سازمان ملل در پیشبرد آشتی ملی تاكید كردند و كشورهای همسایه هم از نقش قویتر سازمان ملل برای توسعه همكاریهای منطقهای حمایت كردند. در همین راستا بسیاری از سخنرانان اهمیت تقویت مرزهای عراق را مورد تاكید قرار دادند.
بان تصریح كرد: همچنین توافق آشكاری روی این موضوع وجود داشت كه جامعه بینالملل نمیتواند عراق را رها یا فراموش كند و گفته شد كه ثبات عراق نگرانی مشترك ما است. وی گفت: پیشرفت در زمینه بكارگیری پیمان عراق در فضایی بسیار چالش زا ادامه دارد و این پیمان چارچوب مهم بسیج حمایت سیاسی و اقتصادی عراق است.
دبیركل سازمان ملل افزود: تعداد پناهندگان و آوارگان عراق هنوز نگرانی جدی است، كشورهای همسایه خواهان دریافت كمكهای انساندوستانه هستند و اكنون ظرفیت آنان پذیرش آوارگان عراقی كاملا تكمیل شده است و این مساله وظیفه حیاتی برای دولت عراق و جامعه بینالملل است تا به مردم نیازمند كمك شود. بان گفت: سازمان ملل حمایت و هماهنگی بسیار در این زمینه انجام میدهد ولی كافی نیست. چالشهای فراوانی در عراق وجود دارد و وقت اقدام مصمم دسته جمعی فرا رسیده است.
نوری المالكی نیز در این نشست گفت: ملاقات امروز بسیار مثبت بود و در این ملاقات تحولات مثبت عراق و همچنین چالشهایی را كه در عراق با آنها روبرو هستیم مطرح كردیم. همه شركتكنندگان حمایت سیاسی و اقتصادی خود را از عراق اعلام كردند. كشورهای شركتكننده حمایت خود را از آشتی ملی اعلام كردند. بدون آشتی ملی صلح و ثبات سیاسی ایجاد نمیشود و از سوی دیگر صلح را با زور نمیتوان بدست آورد. البته آشتی ملی نیاز به تلاش و وقت بسیار دارد. امنیت و اقتصاد عراق رو به بهبودی است و هزاران نفر از پناهندگان به كشور باز میگردند.
نخست وزیر عراق با اشاره به قطعنامه ۱۷۷۰سازمان ملل از آن حمایت كرده و افزود: اوضاع كلی عراق در حال حاضر با همكاری دولت عراق و نیروهای چند ملیتی بهتر شده و از یك جنگ داخلی جلوگیری كردهایم البته هنوز هم بازماندههای شورشیان بصورت پراكنده فعالیتهایی دارند.