کد خبر: ۶۵۳۳۱
تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۸۶ - ۱۸:۱۱
البرادعی در گفتگو با نیوزویک:

ایران یک تهدید فوری نیست

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: در حالی که شایعات مبنی بر احتمال برخورد نظامی میان واشنگتن و تهران بر سر برنامه هسته‌ای کشورمان بار دیگر در رسانه‌های بین‌المللی فراگیر شده، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به رهبری محمد‌البرادعی مصصم است تا هرگونه تصمیم‌گیری عجولانه در این زمینه را متوقف سازد. دکتر البرادعی در گفتگویی با هفته‌نامه آمریکایی نیوزویک از توافق آژانس با تهران برای ابهام‌زدایی از گذشته برنامه هسته‌ای کشورمان و سایر موضوعات مرتبط با آن سخن گفته‌است:

گفته می‌شود که هدف حمله هوایی دو هفته قبل اسرائیل به خاک سوریه تاسیسات هسته‌ای مخفی در حال ساخت توسط دولت کره‌شمالی بوده‌است. آیا شما اطلاعات خاصی در این زمینه دارید؟ 
حرف‌های زیادی در این‌باره شنیده شده‌است. اگر کسی اطلاعاتی درباره مرتبط بودن این حمله با مواد یا تجهیزات هسته‌ای ارائه دهد ما بسیار خوشحال خواهیم شد که تحقیق مستقلی در این خصوص انجام دهیم، ولی در حال حاضر هیچ‌چیز در این باره نمی‌دانیم. 

آیا گمانه‌زنی‌ها درباره حمله نظامی قریب‌الوقوع به ایران باعث به خطر افتادن مذاکرات جاری تهران و آژانس می‌شود؟
هنوز پرسش‌های زیادی باقی مانده که ایران باید به آنها پاسخ گوید، ولی ارزیابی من در شرایط کنونی این نیست که (برنامه هسته‌ای) ایران یک تهدید فوری و ثابت‌شده است. براساس برآوردهای ما تا زمان دستیابی ایران به توانایی ساخت تسلیحات هسته‌ای، اگر این کشور واقعا در پی آن باشد، 3 تا 8 سال فاصله وجود دارد و تقریبا تمام ارزیابی‌های اطلاعاتی دیگر نیز این برآورد را تائید می‌کنند. آنچه که ما امروز نیازمند آن هستیم تقویت فرآیند بازرسی‌هاست، آنچه که اکنون نیازمند آن هستیم تشویق میانه‌روها در داخل حکومت ایران است. 

هفته گذشته برنارد کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه از افزایش احتمال جنگ (‌بر سر برنامه هسته‌ای ایران) در صورت شکست مذاکرات سخن گفت ... 
بله، ولی من اکنون از اینکه می‌بینم آقای کوشنر از گفتگو (با ایران) و حمایت از اقدامات آژانس سخن می‌گوید بسیار خرسندم.

وقتی که خبر توافق (ایران و آژانس) منتشر شد منتقدان شما گفتند که این امر می‌تواند تلاش‌های شورای امنیت برای افزایش فشار بر حکومت تهران را به مخاطره‌اندازد...
در مورد این توافق هیاهوها و کج‌فهمی‌های بسیاری ابراز شد، این توافق در واقع یک تست واقعیت سنجی برای ایران است. ظرف دو یا سه ماه آینده ما کاملا متوجه خواهیم شد که این کشور در پاسخگویی و ابهام‌زدایی تا چه اندازه جدی است. اگر آنها این جدیت را نشان دهد مشخصا شرایط بهتری برای مذاکرات فراهم خواهد شد، اما اگر چنین نکنند بالطبع همه ما مجبور خواهیم شد توپ دیگری را برای ادامه بازی انتخاب کنیم.

ولی علیرغم فشارهای شورای امنیت ایرانی‌ها هنوز از پذیرش تعلیق فعالیت‌های مرتبط با غنی‌سازی اورانیوم خودداری می‌کنند...
ما هرگز نگفته‌ایم که این توافق دربرگیرنده همه مسائل است و به همه مسائل خاتمه می‌دهد، اگر ایرانی‌ها نمی‌خواهند (غنی‌سازی اورانیوم را) تعلیق کنند، این موضوعی است که به خودشان و شورای امنیت مربوط است.

- چرا شما برای این توافق دو تاسه ماه زمان تعیین کرده‌اید، اگر آنها می خواهند ابهام‌زدایی کنند خوب همین حالا این کار را انجام دهند...
- در شرایطی که ایرانی‌ها آمادگی خود را برای همکاری نشان می‌دهند ما چه گزینه دیگری به جز ادامه همکاری داریم؟ مطمئنا تا زمانی که همه طرف‌های درگیر در این مسئله پای میز مذاکره حاضر نشوند هیچ راه‌حل بلندمدتی پیدا نخواهد شد. شما می‌توانید این برنامه را با حمله نظامی دچار تاخیر کنید، ولی اگر واقعا به دنبال یک راه‌حل منطقی هستید باید مذاکره را انتخاب کنید.

- اگر سه‌ماه بعد ببینیم که ایران همکاری لازم را بعمل نیاورده‌است چطور؟ اگر این دیپلماسی با یک تهدید واقعی به استفاده از زور همراه نشود و ایرانی‌ها همچنان از پاسخگویی طفره بروند و آن‌قدر به غنی‌سازی ادامه دهند که ماده اولیه لازم برای تولید بمب را به دست آورند...
- اگر این امر ثابت شود که ایران از این دوره زمانی برای وقت‌کشی استفاده کرده و در پاسخگویی صادقانه عمل نمی‌کند، هیچکس ،هیچکس، از این کشور در مقابل تحریم‌ها و سایر ابزارهای تنبیهی دیگر حمایت نمی‌کند. این موضوعی است که خیلی‌ها از جمله شخص من برای آنها روشن ساخته‌ایم. اگر سه‌ماه بعد ما یک گزارش منفی از این موضوع داشته باشیم هیچکس نخواهد گفت که بیایید یک شانس دیگر به آنها بدهیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین