محمودرضا مومنی - متخصص تغییر اقلیم - در مطلبی که در کانال تلگرامی تغییر اقلیم و آلودگی هوا منتشر کرده، به نکات زیر اشاره کرده است:
*یکی از پیامدهای تغییرات آب و هوایی (اقلیم)، گسترش و افزایش شدت آتشسوزیها در مراتع و جنگلها است. این تغییرات باعث افزایش تعداد، مدتزمان و شدت آتشسوزیها شده است.
*شرایط آب و هوایی ایران عوض شده و گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی شرایط آتشسوزی مراتع و جنگلها را بیش از پیش فراهم کرده است. از اینرو کشور ما بیش از هر زمان دیگر برای آتشسوزیهای گستردهتر، شدیدتر و خطرناکتر مستعد شده است بنابراین با در نظر گرفتن این مسئله، کوچکترین خطای ما میتواند منجر به فجایع بزرگ و جبرانناپذیر آتشسوزی در مراتع، جنگلها، و مناطق حفاظتشده شود.
*برای جلوگیری از وقوع آتش در جنگلها و مراتع در درجه اول باید از پرتاب تهسیگار و پرتاب بطریهای شیشهای و پلاستیکی در طبیعت و روشنکردن آتش در مراتع و جنگلها خودداری کنیم. اگر مجبور به روشنکردن آتش شدیم از خاموششدن کامل آن مطمئن شویم.
* سازمانهای مردم نهاد (NGO) میتوانند نقش بزرگی با وجود خلا دستگاههای اجرایی ایفا کنند. برای مثال تهیه نقشههای مناطق مستعد و تدوین راه حل عملی برای مقابله با آتشسوزی در منطقه خود از جمله این موارد است.
*نیاز است که سازمانهای مردم نهاد شروع به آموزش و آگاهیدادن به گردشگران و بهویژه روستاییان و عشایر منطقه خود کنند و کشاورزان و دامداران را از تبعات آتشزدن زمینهای خود و چرای دام بدون ضابطه در منطقه آگاه کنند و در مقابل آن راهحلهای نوین و جایگزین علمی ارائه دهند.
*این سازمانهای مردم نهاد همچنین میتوانند برای مناطق مستعد آتشسوزی قوانین جدید و سختگیرانهای تدوین کنند و در آموزش و اجرای این قوانین کوشا باشند.
* از دیگر اقداماتی که میتوان برای مقابله با وقوع آتشسوزی در جنگلها و مراتع مدنظر قرار داد به رسمیت شناختن گرمایش جهانی و تغییر اقلیم در برنامهریزیهای مدیریتی و کلان کشور است. در این صورت نیاز است که هر چه سریعتر اقدامات کاهش، سازگاری و تابآوری برای تغییر اقلیم برنامهریزی شود.