فروش یخچال های لاکچری با قیمت ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیون تومانی در فضای واقعی و مجازی تعجب بسیاری را برانگیخته است.
۲ سالی می شود که واردات لوازم خانگی از جمله یخچال به منظور افزایش توان تولید ممنوع شده است. پس از آن تولید کنندگان لوازم خانگی مشغول تولید لوازم های داخلی شدند تا به خودکفایی کامل این محصولات برسیم.
اما در این بین تولید کنندگان به مشکلاتی نیز برخورده اند که یکی از آنها گرانی مواد اولیه است. ممنوعیت واردات و کیفیت پایین برخی از محصولات باعث شد بسیاری به سمت قاچاق محصولات خارجی بروند.
یخچال های لاکچری به قیمت یک خودرو!
با چرخی در فضای مجازی می توان به راحتی هر وسیله ای را با قیمت های متفاوت بخریم. اما مسئله ای که وجود دارد افزایش سرسام آور قیمت برخی از لوازم هاست که دود را از کله متقاضیان بلند می کند. یخچالی با برند خارجی که به قیمت ۱۶۰ تا ۲۵۰میلیون تومان به فروش می رسد درست هم قیمت یک خودرو!
۸۰ درصد لوازم خانگی در بازار قاچاق است
سید مرتضی میری رئیس اتحادیه لوازم خانگی درباره علت افزایش قیمت نجومی لوازم خانگی در بازار و همچنین فروش یخچال ۲۵۰ میلیون تومانی گفت: بیش از ۲ سال است که واردات لوازم خانگی کاملا ممنوع شده است. اگر لوازمی در بازار موجود است یا قاچاق به شمار میرود یا از قبل در انبار موجود بوده است.
به گفته رئیس اتحادیه لوازم خانگی در حال حاضر ۸۰ درصد لوازم خانگی ساخته شده در بازار قاچاق و ۲۰ درصدآن شرکتی است.
این مقام مسئول ادامه داد: مسئلهای که وجود دارد قاچاق لوازم خانگی هم رو به کاهش است که همین موضوع میتواند باعث افزایش قیمتها شود چرا که دیگر وارد نمیشود و وسایلی که در انبار موجود است مانند طلا نایاب میشوند و استقبال از آنها افزایش مییابد.
میری ادامه داد: مشکلی که وجود دارد گرانی بیش از اندازه برخی لوازم خانگی است به طوری که قبل از عید ماشین ظرفشویی آلمانی ۸ میلیون تومان بود، اما در حال حاضر برند ایرانی این کالا ۱۲ میلیون تومان شده است. نیاز است سازمان حمایت به این موضوع ورود کند تا بتوان قیمتها را کنترل کرد.
تولیدکنندگان لوازم خانگی قیمت ها را اعلام کنند
رئیس اتحادیه لوازم خانگی تشریح کرد: در نظر داریم برندهای ایرانی را سر و سامان دهیم، به فروشندگان لوازم خانگی فرصت داده ایم تا ۲۰ خرداد قیمت محصولات خود را وارد سامانه ۱۲۴ کنند تا قیمتها به یک ثبات نسبی برسد.
کاهش قاچاق عامل گرانی لوازم خانگی در بازار!
حسن حسنی سفیدآبی فراهانی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی فلزی (آشپزخانه) در خصوص علت افزایش قیمت لوازم خانگی فلزی، بیان کرد: به ۲ علت لوازم خانگی افزایش قیمت داشته که اصلی ترین دلیل آن گرانی مواد اولیه آن است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی فلزی (آشپزخانه) درخصوص علت های افزایش قیمت لوازم خانگی، ادامه داد: از دیگر علت های گرانی لوازم خانگی کاهش قاچاق است چرا که قاچاق به شدت کاهش یافته و همین امر باعث گرانی نجومی لوازم خانگی می شود.
این مقام مسئول ادامه داد: بسیاری از مواد اولیه مانند ورق برنج گران شده که باعث افزایش قیمت محصولات نهایی می شود. در حال حاضر تقریبا می توان گفت ۲۰ درصد لوازم خانگی افزایش یافته است. هم اکنون بیشترین مواد اولیه برای تولید لوازم خانگی در داخل کشور تولید می شود و مقدار کمی واردات داریم.
او بیان کرد: به طور مثال تمام قطعات جاروبرقی در داخل کشور تولید می شود اما موتور آن وارد می شود. واردات رسمی لوازم خانگی بیش از ۲ سال است که ممنوع شده و اگر برندی خارجی در بازار است قاچاق به شمار می رود.
افزایش تولید انواع لوازم خانگی در سال گذشته
مهدی صادقی نیارکی معاون امور صنایع وزارت صمت با اشاره به افزایش تولید انواع لوازم خانگی در سال گذشته، اظهار کرد: این در حالی است که در سال گذشته برند خارجی که سهم آنها حدود ۵۰ درصد بازار رسیده بود در کشور حضور نداشتند.
او افزود: بعد از خروج شرکتهای کرهای، بلافاصله شرکتهای داخلی فعال در این صنعت جایگزین آنها شدند و خلاء بازار را پوشش دادند. در ادامه شرکتهای همکار برندهای کرهای در نیمه دوم سال وقتی مطمئن شدند که شرکتهای کرهای دیگر در ایران حضور نخواهند داشت به سمت برندهای ایرانی حرکت کردند. البته میتوان گفت که در حال حاضر تفاوت عمدهای بین تولیدات داخلی با برندهای ایرانی نسبت به نمونه مشابه خارجی وجود ندارد.
معاون امور صنایع وزارت صمت از افزایش ۱۳ درصدی تولید لوازم خانگی در ساله ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۷ خبر داد و تصریح کرد: امسال برای صادرات لوازم خانگی نیز برنامهریزی شده است و پیش بینی میشود که در سال جاری ۱۶۰ میلیون دلار لوازم خانگی صادر شود.
به گفته این مقام مسئول تولید یخچال و فریزر در سال گذشته با ۷ درصد رشد به یک میلیون و ۱۶۰ هزار دستگاه رسید که امسال برنامه ریزی شده تولید این وسیله به یک میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه برسد. همچنین در سال گذشته تولید ماشین لباسشویی با ۳۳ درصد رشد به ۷۴۰ هزار دستگاه رسید و امسال به ۹۰۰ هزار دستگاه خواهد رسید. تولید تلویزیون نیز که ابتدای سال گذشته کاهشی بود، در شش ماهه دوم سال افزایش یافته و در مجموع با سه درصد به ۸۲۵ هزار دستگاه رسیده و در سال جاری هم برنامهریزی شده که به یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه برسد.
همچنین به گفته صادقی نیارکی عمق ساخت داخل در زمینه بخاری ۹۰ درصد کولر ۱۰۰ درصد، یخچال و فریزر ۶۰ درصد، آبگرمکن ۷۵ درصد، ماشین لباسشویی ۶۰ درصد، اجاق گاز ۹۰ درصد و تلویزیون ۳۰ درصد است.
او همچنین درباره بازار داخلی لوازم خانگی اظهار کرد: از طرفی با توجه به اینکه لوازم خانگی کالاهای مصرفی بادوام است و قدرت خرید مردم نقش کلیدی دارد و در این زمینه هم باید برنامهریزی شود.
صادقی نیارکی یکی از برنامههای وزارتخانه در سال جاری را تحریک تقاضای کالاهای مصرفی بادوام در داخل عنوان کرد و گفت: این برنامه نیازمند تامین منابع است و در آن ۱۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات دیده شده که ۶۰ درصد قیمت کالا با استفاده از آن پرداخت میشود و باز پرداخت آن به صورت دو ساله و با سود منطقی در نظر گرفته شده است و تقاضا داریم بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات و دولت در زمینه پرداخت یارانه تسهیلات که حدود ۲۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده، همکاریهای لازم را انجام دهند.
او با اشاره به افزایش نرخ ارز و به تبع آن نهادههای تولیدی از جمله فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی که با قیمت جهانی در بورس عرضه میشود، اظهار کرد: برای ایجاد تعادل بین افزایش قیمت نهادههای تولید و توان مردم نیازمند ارائه تسهیلات هستیم.