آفتابنیوز : آفتاب: «محمد مهدی عبدخدایی» گفت: «مرحوم آیتالله علی دوانی، یک روحانی وارسته دور از تعلقات دنیوی بود که فقدان ایشان صدمه بزرگی به حوزههای علمیه و روحانیت است».
دبیرکل جمعیت فدائیان اسلام در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب افزود: «اولین باری که آقای دوانی را ملاقات کردم به سال 1333 در قم بر میگردد. در آن روز جلسهای در منزل والده آقای عبدالحسین واحدی در گذر خان برقرار بود که عدهای از طلبههای عضو فدائیان اسلام و دیگر روحانیون مستقل در آن شرکت داشتند».
وی ادامه داد: «در آن جلسه مرحوم آقای دوانی سوره جمعه را تفسیر کردند. پس از آن ایشان مدتی به آبادان رفتند و مدتی را نیز در آن شهر سپری کردند».
عبدخدایی با بیان اینکه «آیتالله دوانی از روحانیون تیز هوش بود»، اظهار داشت: «اگر ایشان به جای تاریخ تنها فقه و حقوق میخواند قطعا یکی از مراجع بزرگ شیعه میشد».
وی در ادامه افزود: «من در سال 43 از زندان آزاد شدم و سال 44 به قم رفتم. مرحوم آیتالله دوانی را آن هنگام ملاقات کردم، ایشان بسیار پرحرارت و پرهیجان سخن میگفتند. آقای دوانی نگاه خوبی به تاریخ داشت که نه چپگرایانه بود و نه ملیگرایانه بلکه ایشان اعتقاد داشت که آنچه در تاریخ رخ داده باید از نسلی به نسلی دیگر منتقل شود».
دبیرکل جمعیت فدائیان اسلام اضافه کرد: «به نظر میآید یکی از دلایلی که مرحوم دوانی به تاریخ روی آورد و تبدیل به یک مورخ قابل شد، نفس گرم علامه امینی بود که با ایشان حشر و نشر داشتند».
عبدخدایی خاطرنشان کرد: «نباید مرحوم دوانی را با ابن خلدون مقایسه کرد زیرا ابن خلدون در تاریخ فقط یک نفر است اما ایشان لااقل در میان مورخان معاصر کم نظیر است».
دبیرکل فدائیان اسلام با ذکر خاطرهای از آیتالله دوانی، گفت: «اگر کسی سن ایشان را میپرسید، آقای دوانی بسیار ناراحت میشد. خاطرم است که در سالگرد شهادت شهید اندرزگو ایشان پس از آنکه از منبر پایین آمدند پرسیدم که شما سنتان چقدر است؟ مرحوم دوانی نگاه عجیبی به من انداخت و بدون آنکه پاسخ من را بدهد، دستش را در جیبش فرو برد و آن را تکان داد. فردای آن روز من ایشان را در مرکز اسناد انقلاب اسلامی دیدم و پرسشم را تکرار کردم، مرحوم دوانی هم به من گفتند که این سؤال را دیگر از او نپرسم زیرا همان دیروز که پرسیده بودم ایشان برای خودشان صدقه کنار گذاشته بودهاند».
وی آیتالله دوانی را از علاقهمندان شهید نواب صفوی بیان کرد و افزود: «محال بود که مرحوم دوانی در جلسهای شرکت کنند و یادی از این شهید بزرگوار ننمایند».
عبدخدایی در پایان تأکید کرد: «خدمات بلند مرحوم آیتالله دوانی به روحانیت، حوزههای علمیه و تاریخ معاصر هرگز فراموش نخواهد شد».