آفتابنیوز : آفتاب: معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به نتایج سرشماری سال 85 در خصوص وضعیت اشتغال تاکید کرد: براساس آمار، در حال حاضر بیکاری بر جمعیت جوان کشور که باید به عنوان سرمایه انسانی به آن توجه شود تمرکز یافته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب دکتر محمدباقر نوبخت در جمع اعضای هیات مدیره خانه صنعت و معدن جوانان اظهار داشت: نتایج سرشماری سال 85 بیانگر آن است که تمرکز بیکاری در میان جوانان تحصیلکرده و دانشگاهی از افراد زیر دیپلم بیشتر است.
وی تصریح کرد: این در حالی است که جمعیت جوان در مباحث توسعه به عنوان سرمایه انسانی همواره مورد توجه قرار دارد.
نوبخت افزود: آمار بیکاران تحصیلکرده همچنین بیانگر آن است که نیروی انسانی که برای فراگرفتن مهارت از سیستم آموزش عالی خارج میشود نه تنها فرصت بیشتر و مهمتری برای اشتغال به دست نمیآورد بلکه حتی بخشی از فرصتهای خود را به دلیل افزایش توقع، دانش و کارایی خود از دست خواهد داد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به آمارهای رسمی اعلام شده درباره رشد اقتصادی اشاره کرد و گفت: متأسفانه در دو سال گذشته رشد اقتصادی از اهداف پیشبینی شده در برنامه پایینتر بود بنابراین در حال حاضر جایگاه ما از برنامهریزیهای صورت گرفته و سند چشمانداز 20 ساله عقبتر است که البته فرصت جبران این عقبماندگی وجود دارد.
معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که توسعه یکی از اهداف سند چشم انداز 20 ساله است تصریح کرد: توسعهیافتگی در افق سال 1404 به عنوان یک هدف برای نظام تعریف شده اما این هدف با اهداف توسعه در گذشته تفاوت اندکی دارد.
دکتر نوبخت افزود: از سال 1325 یعنی پس از جنگ جهانی دوم در ایران برنامه توسعه آغاز شد، این در حالی بود که دنیا پس از جنگ جهانی دوم یعنی سال 1950 به دنبال توسعهیافتگی بود و توسعه را در رشد اقتصادی بالا میدانست.
وی ادامه داد: در مرحله بعد از سال 1950 تا 1975 نظریهپردازان توسعه به این نتیجه رسیدند که دستیابی به توسعه به معنای رشد بالای اقتصادی و توزیع عادلانه آن در جامعه است. یعنی رشد اقتصادی بالا به تنهایی نمیتواند موجب توسعهیافتگی شود چرا که این رشد باید میان افراد جامعه به طور عادلانه توزیع گردد و جامعه از رشد بالای اقتصادی بهرهمند شود.
نوبخت گفت: در مرحله بعد از سال 1975 تا سال 1990 در تحولی دیگر صاحبنظران به این نتیجه رسیدند که رشد اقتصادی و توزیع عادلانه باید منجر به توسعه انسانی گردد. در توسعه انسانی مجموعه فعالیتهای یک جامعه به رشد اقتصادی منجر خواهد شد، بر این اساس در برابر افراد جامعه گزینههای مختلفی برای انتخاب به وجود خواهد آمد که با انتخاب هر یک از آنها استعدادها پرورش یافته و جامعه توسعهیافتهتر میشود.
وی با تاکید بر اینکه اگر بستر لازم برای بروز استعدادها فراهم نشود، این استعدادها از بین خواهد رفت، افزود: جامعهای توسعه یافته است که امکان رشد و شکوفایی استعدادها در آن برای همه فراهم شود در غیر این صورت نمیتوان آن جامعه را توسعه یافته دانست.
این استاد دانشگاه ادامه داد:در سال 1327 اولین قانون برای توسعه در ایران نوشته شد و تا پیروزی انقلاب 5 برنامه توسعه اقتصادی تدوین گردید. با پیروزی انقلاب و تغییر ساختار سیاسی کشور و جنگ تحمیلی برنامههای توسعه نزدیک به 10 سال متوقف شد.
نوبخت افزود: اما برنامههای توسعه از سال 1369 مجددا در ایران برای اجرا تدوین شد که تاکنون سه برنامه توسعه تهیه شده است.
وی خاطرنشان کرد: بالاترین افق این برنامهها پنج سال بود و هیچ یک از این برنامهها در بستر یک چشمانداز بلندمدت تهیه نشد، تفاوت این برنامهها با سند چشمانداز در این است که ما در سند چشمانداز یک برنامه 20 ساله که درون خود 5 برنامه 4 ساله را گنجانده داریم و درواقع افق برنامهها 20 سال آینده است.
معاون مرکز تحقیقات استراتژیک تاکید کرد: برای رسیدن به جایگاه پیشبینی شده در سند چشمانداز باید هر پنج سال پلههایی را صعود کنیم، در برنامه 5 ساله اول باید رشد اقتصادی به 8 درصد برسد که این رشد در بخش کشاورزی 5/6 درصد، نفت و گاز 3 درصد و بخش صنعت و معدن 3/11 درصد است.
وی با اشاره به این که سهم بخش صنعت و معدن در دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی از سایر بخشها بالاتر است، گفت: رسیدن به این رشد 8 درصدی نیازمند سالانه 2/12 درصد سرمایهگذاری است، اما این میزان سرمایهگذاری تنها با منابع دولتی امکانپذیر نخواهد شد. از این رو مقام معظم رهبری با ابلاغ سیاستهای اصل 44 عرصه فراخی را برای فعالیت بخش خصوصی گشودند تا دولت تنها در جایگاه سیاستگذاری، نظارت و کنترل قرار گیرد.
نوبخت خطاب به اعضای خانه صنعت و معدن جوانان گفت: حال شما به عنوان بخشی از فعالین صنعت و معدن کشور باید برای خود تعریف کنید که چگونه میتوان نقشی در رسیدن به رشد 3/11 درصدی صنعت و معدن کشور داشته باشید.
وی افزود: در حال حاضر کشور با یک فرصت توام با چالش روبرو است،فرصت کشور حضور نیروی انسانی جوان و تحصیلکرده است ولی بیکاری جوانان برای کشور تهدید و چالش محسوب میشود.
نوبخت همچنین تصریح کرد: عدهای میگویند اهداف سند چشمانداز اهدافی آرمانی است، اما معتقدیم با توجه به ظرفیت کشور میتوان به این اهداف دست یافت مشروط بر این که عقل جمعی ایرانی کنار هم برای تصمیمگیری قرار گیرد نه عقل عدهای خاص.
معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک در بخش دیگری از سخنانش با اعلام این که خانه صنعت و معدن جوانان میتواند گروهی را برای همکاری رسمی به این مرکز معرفی کند، گفت: این مرکز براساس ضوابط با شما در عرصههای مختلف همکاری خواهد کرد به ویژه آن که شما خواهان کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال هستید و میتوانید در این زمینه فعالیت کنید.
نوبخت افزود: خانه صنعت و معدن جوانان میتواند با تشکیل یک گروه پژوهشی در مرکز تحقیقات استراتژیک با این مرکز در امر مطالعات اقتصادی و اشتغال جوانان همکاری کند.
لازم به ذکر است در این میزگرد سیدعلی صدر، علی اورنگی، محمد کیهانی، محسن رجبی و مهری از اعضای هیات مدیره خانه صنعت و معدن جوانان به بیان دیدگاههای خود پرداخته و سوالاتی را مطرح ساختند.