آفتابنیوز : آفتاب: محمود محمدی رییس کمیته سیاست خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی معتقد است در اجلاس خزر در شرایط کنونی مسایل هستهای موضوع جانبی است و باید سهم خزر مورد توجه باشد.
عضو کمیته شورای راهبردی روابط خارجی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی آفتاب در پاسخ به این سوال که با توجه به دیدارهای پوتین با سارکوزی، مرکل و رایس قبل از سفر به ایران احتمال این وجود دارد که بحث دریای خزر به یک موضوع حاشیهای تبدیل شود و تحتالشعاع مسایل هستهای قرار گیرد همچون اجلاس اول که در عشقآباد سهم دریای خزر مشخص نشد،گفت این اجلاس چند جانبه خزر است که اولین آن در دوره آقای خاتمی در عشقآباد برگزار شده است.
نماینده آباده افزود: معمولا مباحث کارشناسی که بین دو اجلاس توسط کارشناسان و وزرای خارجه انجام میشود در نشست سران تصویب میشود.
محمدی تصریح کرد: در چارچوب مسایل استفاده از بستر و زیر بستر دریای خزر و بحث سهم کشورها از این فضا و نوع همکاری و تفاهمشان موضوعی است که چند سال اخیر گفتوگو میشود.
وی اظهار داشت: اما موضوع مهم این است سیاستگذاری کلان کشورها در اجلاس سران به آن توجه شده اول همکاری این کشورها در دریای خزر و دیگر دریای صلح باقی ماندن دریای خزر و سوم آن که عدم تک روی برخی کشورها در استفاده از منابع این دریا است که میتواند موضوع اختلاف باشد و طبعا در این اجلاس این سه مساله مورد توجه قرار میگیرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم افزود: در شرایط کنونی با توجه به مسایل هستهای موضوع هستهای موضوع جانبی میتواند باشد و آن چه در جلسات کارشناسی برای خزر تصویب شده مورد بررسی قرار میگیرد.
محمدی در پاسخ به این که «آیا در بحث هستهای پوتین با مقامات کشور ما به نتیجه مطلوب میرسد، چون قرار است از این بحثها نتیجه دیپلماسی گرفته شود»، گفت: البته، دیدار مقامات فرانسه و آمریکا با پوتین در چارچوب روابط دو جانبه و چند جانبه و پرونده هستهای ایران متقاعد کردن کشور ما برای پذیرش قطعنامه سازمان ملل یا متقاعد کردن روسیه برای فشار بیشتر بر ایران بود.
وی اظهار داشت: اما این که مقامات روسیه در چارچوب منافع ملی مصالح منطقه قفقاز و آسیای مرکزی و نقش ایران و روسیه در ثبات این منطقه داشته باشند چه پاسخی به فرانسه و آمریکا داده و چه موضعی میگیرد به روسیه مربوط میشود.
نماینده آباده افزود: آنچه به ایران مربوط میشود موضعی که ما در توافق با روسیه برای تکمیل نیروگاه هستهای بوشهر داریم و انتظار داریم روسیه بدون تعلل وظایف خود را انجام دهد و تحت فشار آمریکا و یا قطعنامه شورای امنیت قرار نگیرد. ضمن این که به هر حال به عنوان دو کشور همسایه رایزنیها و گفتوگو در رابطه با چگونگی برخورداری ایران از حقوق خود و رفع نگرانیهای بینالمللی حائز اهمیت است.
رییس کمیته سیاست خارجی کمیسیون امنیت ملی در پاسخ به این سوال که «چنانچه در بحث هستهای با روسیه به نتیجهای نرسیم، آیا دریای خزر پایگاهی برای آمریکا خواهد شد»، گفت: الان هم دریای خزر جای پایی برای آمریکاییهاست و متاسفانه به دلیل عدم همکاری کشورهای حاشیه خزر برای یک سیستم امنیتی در این منطقه نه تنها آمریکا بلکه پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) مسیر تولید و انتقال نفت را تحت کنترل و سیطره خود دارد و این سیاست غرب دیر یا زود به مناسبات کشورهای تولید کننده نفت در آسیای مرکزی، قفقاز و روسیه آسیب جدی میزند.
وی اظهار داشت: من معتقدم آنچه برای این منطقه یکپارچه ژئوپولتیک مهم است همکاری کشورهای تولید کننده نفت و انرژی است که پنج تا از این کشورها هم در خزر دارای مرز مشترک و هم اهداف برای بهرهبرداری از خزر دارند که هماهنگیشان بسیار ضروری است.
محمدی در پاسخ به این سوال که «چرا از مجلس و خصوصا کمیسیون امنیت ملی در اجلاس خزر هیچ کس حضور ندارد»، گفت: به طور کلی هر نوع توافقی با دولتها و موافقتنامه ها نیازمند تصویب مجلس است.
وی اظهار داشت: خصوصا این گونه اجلاسها که مربوط به سهم و نحوه استفاده جمهوری اسلامی ایران از دریای خزر است حضور و اطلاع مجلس به خصوص کمیسیون امنیت ملی ضروری است.
عضو کمیسیون امنیت ملی با اظهار تعجب از دعوت نشدن اعضای این کمیسیون گفت: جای تعجب دارد که وزارت امور خارجه در مساله مربوط به خزر که مسالهای به این مهمی است کم توجهی کرده و از کمیسیون امنیت ملی مجلس کسی را دعوت نکرده است.