صید شبانه کشتیهای چینی در خلیج فارس دلنگرانی این روزهای صیادان جنوب است. آنطور که خلیلالله درخشان، عضو شورای مرکزی خانه کشاورز میگوید: ازآنجاکه این کشتیها اکوفایندر (ماهییاب) دارند، شبانه گلههای ماهی را شناسایی کرده و این گلهها را شکار میکنند.
او ادامه میدهد: ارزش محمولهای که در یک شب شکار میشود، گاه به اندازه قیمت خود کشتیهاست. درحالحاضر از 91 کشتی چینی که فعالیت صید و صیادی در ایران را به نزدیک دو دهه عقبتر بازگرداندهاند، هنوز 17 کشتی باقی مانده است که همچنان ذخایر آبهای جنوب را قلعوقمع کند. صید ترال، هست و نیست کف دریا را جارو میکند. شیوه صیادی این کشتیها در دهه 70 در ایران رایج بود و سازمان شیلات با صرف پول و خرید کشتیهای صید ترال آنها را از دریا جمع کرد اما در کمال تعجب، در دولت یازدهم به بهانه استفاده از ذخایر میکتوفیده مشترک بین ایران و عمان دوباره این شیوه بازیابی میشود. درباره ماهیت صاحبان کشتیهای چینی حرفوحدیث زیاد است اما کسی نمیداند کشتیهای باقیمانده متعلق به کیست. بههمیندلیل معینالدین سعیدی، نماینده چابهار، نیکشهر، قصرقند و دشتیاری مجلس، خواستار شفافسازی شیلات در این زمینه میشود.
شگفت آنکه ناظر این کشتیها هم به گفته سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس از صاحب کشتی حقوق دریافت میکند. بهاینترتیب آیا میتوان نسبت به اعمال دقیق قانون در این کشتیها امیدوار بود؟
داستان کشتیهای چینی و فعالیت آنها در آبهای جنوب ایران پایانی ندارد. شیلات اصرار دارد که از ذخایر آبهای جنوب استفاده کند و این اصرار کار دست صیادان محلی داده است. با گذشت دو سال از انتشار نخستین خبرها درباره فعالیتهای مخرب کشتیهای چینی هنوز هم صیادان جنوب نگران فعالیت مخفیانه و غیرقانونی این کشتیها و صید بدوی و مخرب آنها هستند. خلیلالله درخشان، عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در گفتوگو با «شرق» از صید شبانه کشتیهای چینی خبر میدهد.او میگوید: طبق قانون کشتیهای چینی باید در عمق 200 متری از ساحل از منبع میکتوفیده مشترک بین استانهای سیستانوبلوچستان و هرمزگان با کشور عمان صید کنند. شیلات به بهانه اینکه این منبع ذخیره، مشترک است و برای تولید پودر ماهی به آن نیاز داریم، برای کشتیهای چینی مجوز صادر کرده است اما این کشتیها قوانین را درست اجرا نمیکنند.
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز یادآور میشود: 80 درصد صید کشتیهای چینی باید میکتوفیده و میگوی شیشهای باشد و 20 درصد صید ضمنی شامل ماهیهای خوراکی در تور این شناورها قابل پذیرش است. درحالیکه نسبت صید کشتیهای چینی دقیقا برعکس است. به گفته او این روزها یعنی تیر و مرداد، فصل صید میشماهی است. این ماهی یک کیسه بادی در داخل بدن دارد که خیلی گرانقیمت است و کیلویی 40 تا 50 میلیون تومان فروش میرود. با این کیسه نخ پزشکی درست میکنند و به گفته صیادان محلی با کشتیهای چینی این روزها گلههای میشماهی نصیب چینیها میشود. درخشان ادامه میدهد: ازآنجاکه این کشتیها اکوفایندر (ماهییاب) دارند، متوجه میشوند که گلهها در کجا هستند و در شبها اقدام به صید میکنند. یکی از این کشتیها در یک شب 90 میلیارد تومان میشماهی صید کرده که به اندازه قیمت این کشتی است. کشتیهای چینی اغلب کهنه هستند و کشتی نو در کلاس ترال اگر چینی باشد سه میلیون دلار و کشتیهای اروپایی پنج میلیون دلار قیمت دارند.
بازگشت به شیوه صید دهه 70
به گفته عضو شورای مرکزی خانه کشاورز از قدیم یکسری کشتی کفروب در ایران داشتیم که مربوط به شرکت صنعتی ایران بوده است. شرکت صدرا و شیلات بعد از انقلاب صد تا 120 کشتی از آلمان به کشور وارد میکنند و آن را برای صید در استانهای جنوبی توزیع میکنند. در دهه 70، بهدلیل اثرات مخرب صید ترال، مجوز 80 تا 90 کشتی صید ترال خریداری میشود اما دوباره در دولت اخیر به بهانه صید فانوسماهیان به این نوع صید مجوز دادند. او تأکید میکند: کشتی وقتی کف را میروبد، در داخل تور نهنگ، دلفین، لاکپشت و... هم یافت میشود. مرجانها نابود میشوند و محل تخمگذاری ماهیها تخریب میشود. تنها راه نجات منابع آبی جنوب کشور خریداری مجوز کشتیهای صید ترال یا تغییر شیوه صید آنها به لانگلاین است.
ازدسترفتن اشتغال 1500 نفر با فعالیت کشتیهای چینی
درخشان میگوید: یک کشتی 400 تنی در یک هفته به اندازه 50 تا لنج صید میکند. هر لنج برای 30 نفر اشتغال ایجاد میکند. با فعالیت کشتیهای چینی نان هزارو 500 نفر آجر میشود. یک کشتی که 400 تا 500 تن ظرفیت دارد، فقط برای 15 نفر اشتغال ایجاد میکند. او ادامه میدهد: تا پیش از کرونا تمام پرسنلی که روی کشتیها کار میکردند، چینی، اندونزیایی و سریلانکایی بودند، درحالحاضر بهخاطر کرونا پرسنل کشتی ایرانی شدهاند. ولی بازرسی که شیلات بالای سر کشتی برای کنترل عملکردش میگذارد تا کشتی به آبهای ساحلی نیاید، حقوقش را از صاحب کشتی میگیرد. به بهانههای مختلف «جیپیاس» (موقعیتیاب) کشتی را خاموش میکنند. شبها وقتی میفهمند که گلههای ماهی در سواحل ماست، آخرهای شب میآیند و گلهها را صید میکنند.
دریافت مجوز از دزدان سومالی
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز تخریب زیستگاه و صید ماهیهای کوچک بهعنوان بخشی از زنجیره غذایی دریا را عاملی برای کوچ گلههای ماهی معرفی میکند. او در ادامه از کوچ پرمخاطره صیادان ایرانی هم خبر میدهد. به گفته درخشان در آبهای جنوب یا با قایقهای کوچک یا لنج صید انجام میشود. لنجها به دو دسته تقسیم میشوند، انواعی که با یخ به دریا میروند، حداکثر تا 12 مایلی ساحل برای صید میروند اما آنهایی که سیستم برودتی دارند، به اقیانوسها سفر میکنند و درگیر دزدان سومالی میشوند. او اضافه میکند: دولت برای این دسته از صیادان نتوانست کاری انجام دهد تا اینکه خود صیادان با دزدان سومالی وارد مذاکره شدند. بهازای هر لنج 10 هزار دلار میدهند و اجازه میگیرند که در مدت مشخص در آبهای این کشور صید کنند و از آفریقا برای ایران صید میآورند.
او یادآور میشود: شیلات مجوز صیادان آبهای دور را محدود کرده است؛ درحالیکه این صید ربطی به آبهای ما ندارد. در عوض کشتیهای صیادی چینی که قراردادهایی با شرکتهای داخلی ما دارند، اجازه فعالیت پیدا میکنند.
تاراج منابع بهوسیله شرکتهای مشارکتی
معینالدین سعیدی، نماینده مردم چابهار، نیکشهر، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی، درباره فعالیت کشتیهای چینی در آبهای ایران میگوید: با فعالیت این کشتیها، حجم ذخایر آبزیان بهشدت کم شده و زیستگاه طبیعی ماهیان دچار مشکل شده است.
او اضافه میکند: اگرچه دوستان میگویند کشتیها چینی نیستند و شرکتها ایرانی هستند اما گزارشهای متقنی به ما رسیده است که شرکتهایی تشکیل دادهاند با مشارکت 49 درصد چینیها و 51 درصد از افرادی که نمیدانم اصطلاح ژن خوب برایشان به کار ببریم یا نه، . این کشتیها براساس دستورالعملهای خود باید حداکثر تا 12 مایلی آبهای ساحلی جلو بیایند اما حتی تا هشت مایلی هم پیشروی میکنند. سخنگوی کمیسیون کشاورزی ادامه میدهد: متأسفانه اتفاقی که میافتد، این کشتیها رادارهای ردیابی را موقع شب خاموش میکنند و از این طریق وارد محدودههای آبهای ساحلی میشوند و تمام ذخایر آبزیان ما را دچار مشکل میکنند. بههمیندلیل صیادان بهشدت دچار مشکل هستند. به گفته او شیلات در پاسخ به پیگیریهای مجلس اعلام کرده است که نمیگذارند کشتیهای چینی جیپیاسهای خود را خاموش کنند؛ اما عملا چندینبار است که این اتفاق افتاده و بهتازگی با دستور دادستان کنارک و سپاه جلوی دو فروند از این کشتیها در شش مایلی آبهای چابهار گرفته شده است.
وجود شائبه در راهکارهای شیلات
سعیدی راهکار شیلات برای مقابله با تخلفات کشتیهای چینی را شائبهبرانگیز و مبهم توصیف میکند. او میگوید: شیلات اعلام کرده است که در این کشتیها ناظر مقیم دارد اما حقوق ناظر مقیم را مسئول شناور تأمین میکند. در چنین شرایطی چطور ناظر میتواند مانع چنین مفسدهای بشود. نکته دوم اینکه وقتی مقام قضائی جلوی کشتیهای چینی را میگیرد، براساس دستورالعملهای شیلات فقط یک ماه جلوی فعالیت کشتیهای توقیفشده گرفته میشود و بعد از یک ماه باز با همان سبکوسیاق و با شدت بیشتر به صید ترال ادامه میدهند و عملا این روند منجر به زیان صیادان و جامعه محلی خواهد بود. سخنگوی کمیسیون کشاورزی ادامه میدهد: عجیبتر اینکه جامعه صیادی 25 هزار نفر هستند. وقتی به شیلات میگوییم به اینها مجوز صید بدهید که بهصورت قانونی سوخت تهیه کرده و صید کنند، شیلات هرگز زیر بار مجوزدادن به این افراد نمیرود؛ زیرا معتقد است ذخایر آبزیان ما را از بین میبرند اما آنجایی که صید ترال میآید و آش را با جاش میبرد، هیچ اشکالی از نظر دوستان وجود ندارد و حتی در این شیوه صید از سوخت یارانهای هم استفاده میکند. به گفته او درحالحاضر اگرچه تعداد کشتیهای چینی در آبهای جنوب کاهش یافته اما همچنان 17 کشتی چینی فعال هستند که 10 تا از این کشتیها در آبهای چابهار و کنارک فعالیت میکنند. سعیدی میگوید: اطلاعی درباره مالکیت این 17 کشتی نداریم. از شیلات پیگیری میکنیم که شفافسازی کنند و بگویند این افراد چه کسانی هستند و به چه نهادها و جریاناتی وصل هستند یا از چه رانتی استفاده کردهاند.
سر با ز بعثی صدا م بو دند و هزا را ن ایرا نی را در جنگ شدند
در معنویات , و در رفتارهای حلال هم" هیجان افراطی "
یعنی رفتار یا گفتار یا افکار ....
هر چی چین و روسیه بفرمایند !
به خدا بسپارتا خودش حقمون رو بگیره
اون ۷۰۰۰ هزار نفر دانشجو رو که ارتش چین تو یک ساعت در میدان تیان ان من سلاخی کرد ،به چی اعتراض کردن؟؟؟
شما به فکر اصلاح دوستان چینی باش،مردم امریکا خودشون راهشون رو بلدن
چرا مغلطه میکنی
ایشون اعتقاد داره باید با آمریکا در این شرایط هم به خاطر مردم ارتباط داشت و به خاطر تنفر شخصی ایشون چین رو دشمن کل دنیا دونست و بنده هم در جواب ایشون متنی رو منتشر کردم که اگر موضوع مردم هستند که خب مردم آمریکا هم از دولتهای خودشون بیزارند . حالا ما به نظر شما ناشناسان محترم ، تنها به خاطر رویاهامون که ساخته غربه ، بریم بگیم گور بابای مردم آمریکا و جهان که دارن اعتراضات ضد سرمایه داری انجام میدن ما باید به دولت آمریکا سلام کنیم ، سر خم کنیم ؟ مثلا سلامتی مردم در آمریکا از بین نرفته فقط اینجا در اثر ارتباط اقتصادی با چین به مخاطره میوفته ؟ آمریکا اقتصاد ما رو به اینجا نکشونده حداقل از زمان پهلوی تا به امروز ؟ چین اقتصاد تمام دنیا رو ویران کرده یعنی فقط اقتصاد ما مونده ؟ اتفاقا کار شما و ایشون بیشتر شبیه به مقلطه گری ست تا حرفهایی که بنده زدم .
چین تکنولوژی بیاره زبان چینی میاره باید رمز گشایی هم بکنی اگر بهت اجازه بدن کمی عاقل باشید خواهشا
موضوع بعدی اینکه در این شرایط که افسار کشورهای اروپایی در دست ترامپ دیوانه است و ما تحت شدیدترین تحریمها قرار داریم راه حل دیگه ای دارید ؟ آیا روش جدیدی ابداع کردید تا بتونیم در قبالش 400 میلیارد دلار جنس و پول دریافت کنیم ؟ راه حلتون اگر برگشت به هر قیمتی به برجامه باید خدمتتون عرض کنم به اون قرارداد میشه گفت ترکمنچای نه این یکی . چون قرارداد با غربی ها یعنی خودمون رو و امکانات رو در اختیارشون بزاریم و هیچی عایدمون نشه ولی خوشمون باشه که غربی ها ما رو دوست دارند و ما هم که عاشقشونیم . ولی اینجا قراردادی منعقد شده که در ازای بهره برداری چین از ایران ( شاید غیر منصفانه ) ، ما در این شرایط اسفناک اقتصادی میتونیم به حیاتمون ادامه بدیم . اینکه انتظار داشته باشیم کشور چین در این دنیای پر از بی عدالتی و سواری گرفتن های مفتکی بیاد مرام و معرفت مثل فیلمهای فارسی خودمون به خرج بده ، یک انتظار دور از ذهن و از سر نادانی ست و البته طرفهای غربی هم در هیچ جای تاریخ این کارو انجام ندادن و اصولا اعتقاد دارند باید به طرفی که ضعیفه بیش از دیگران فشار اورد .
بیایید این روحیه رو در جامعه ایرانی خودمون بهش نگاه کنید . آیا ما در موقعیتهای مختلف اجتماعی مثل خرید ارز یا بنزین یا هرموقعیت اجتماعی و خانوادگی دیگه ای ، به خودمون و دیگران رحم میکنیم که انتظار داریم دیگران برامون انجام بدن ؟ آیا مسئولین کشور واقعا تنها و تنهادغدغه هاشون رفع مشکلات مردمه ؟ ما از مسئولین و حتی اظرافیان خود در این شرایط نمیتونیم انتظار داشته باشیم و داریم نقدشون میکنیم و حتی در انتخابات مشارکت نمیکنیم ، پس باید سطح انتظارتمون از قدرتهای جهانی که حتی از ما هم نیستند ، یعنی ایرانی نیستند و با روحیات ایرانی هم آشنا نیستند ، متناسب با داشته های امروزمون باشه .
موضوع دیگه این که خیلی مهمه که آیا ما امروز که برجام به دست ترامپ دیوانه پاره شده و از قبلشم دستاوردی نداشته و تحت تحریمهای وضع شده شرایطمون اینه و البته پتانسل و بضاعت فردی - اجتماعی - سیاسی و اقتصادیمون هم همینه ، باید انتظار 100 درصدی از کشورهایی که حمایتمون میکنند داشته باشیم ؟ ایا اگر به صورت اتفاقی و خیالی جای ما و چین عوض میشد ، ما این معرفتو به خرج میدادیم به اصطلاح خودمون ؟ همین امروز وقتی به کشور ونزوئلا کمک میکنیم خیلیها واکنشهای منفی و دور از ذهن از خودشون نشون میدن .
ما باید بپذیریم نبايد انتظار حداكثري از هیچکس داشته باشیم زيرا برآورده نشدن انتظارات حداكثري ميتواند مانع از تحقق انتظارات حداقلي بشود. در واقع به همان اندازه كه نگاه خوشبينانه به قدرتهاي بزرگ ميتواند خطرناك باشد که این نگاه خوش بینانه به غرب در طول تاریخ بوده که ما رو به این سو کشونده، نگاه بدبينانه نيز قدرت مانور دستگاه سياست خارجي را سلب ميكند. ما بايد واقعيت چین را آنگونه كه هست بپذيريم با تمامي خدمتها و خيانتها. القاي ترس از خیانت چین و یا هر بازیگر ديگري به همان اندازه كه ميتواند هشدارآميز باشد به همان اندازه هم ميتواند حق انتخابهاي محدود را محدودتر كند. چرا بايد تلاش كرد تا دوستان نصفه و نيمه و حتي موقتي را به دشمن تبديل كرد؟ بازتوليد و بزرگنمايي بدگماني نسبت به چین در شرايطي كه براي جمهوري اسلامي ايران حق انتخابهاي محدودي وجود دارد جز بستن مسيرهاي تنگ موجود چه اثر مثبتي دارد؟
اين مساله البته به معناي آن نيست كه ما حق نداريم هيچگونه انتظاري از شرکای خود داشته باشيم. طبيعتا هر ميزان از همكاري و همراهي توقعات و انتظاراتي را براي هر دو طرف ايجاد ميكند، اما اين انتظارات نبايد ما را از واقعبيني دور كرده يا دايما در فضايي از بيم و اميد قرار دهد.
تاریخ درباره خیانتها قضاوت میکنه،بدون تعارف
این قبا برازنده تو و همفکرهای وطن فروشت هست
حساس بودن به فروش وطن غیر ضروریه؟؟؟؟
غرب زدگی چیه؟
تو گرما زده شدی که داری هذیون میگی
خدایی خودت میفهمی چی داری میگی؟؟
اجازه به متن پر از ایرادت اشاره کنم
ولی اینجا قراردادی منعقد شده که در ازای بهره برداری چین از ایران ( شاید غیر منصفانه ) ، ما در این شرایط اسفناک اقتصادی میتونیم به حیاتمون ادامه بدیم .
واقعا من نمی دونم تو چند سالته و کجا و چه جوری بزرگ شدی
اینکه چقدر سواد داری و اصلا از روابط بین الملل و تاریخ و چین کمونیست چی می دونی فقط این رو می دونم که تو و امثال تو با درک نادرستتون و پاک کردن صورت مسئله های این کشور دارید تیشه به ریشه این کشور می زنید
اخه ادم حسابی تو برجامی رو که ایران رو داشت به حالت عادی برمیگردوند و دست همین چین و روسیه ی مرده خوار بنجل فروش رو کوتاه می کرد رو بد میدونی و بعد میگی خوبه که چین میخواد ما رو نجات بده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
واقعا تو چی هستی؟؟؟
ینی تو و همفکرات یه درصد هم فکر نمی کنید که نبود برجام یعنی فرصت ناب برای ویران شدن ایران به دست چین و روسیه؟؟؟؟
هیچ وقت فکر کردی که تو حق داری زندگی با کیفیت داشته باشی؟ نه اینکه ارزوت این باشه که جین بیاد نجاتت بده
شرکا کدومه مرد حسابی؟؟؟
اینا لاشخورن
با دنیا تعامل نکنیم بعد خوشحال باشیم که مونده خور چین و روسیه ایم؟؟؟
کوبا رو برو ببین
اونجا هم فکر می کنن اقتدار حفظ کردن ولی 60 ساله که از زندگی کردن محرومن
این حرفهایی که شما ازش داری میگی که قشنگه ولی به درد دهه 60 میخوره و به نظرت الان در دهه 90 نباید زده بشه زمانی زده شده ، ولی در اثر خوابزدگی و رویاپردازی امثال شما درک درستی از نشده که به این نقطه رسیدیم . مسائلی رو که در گذشته درک نکردید حالا باید دوباره براش وقت بزارید و درکش کنید ، که ظاهرا دوباره دارید مقاومت میکنید و خوب این مقاومت نشانه همون ندانستن مطلقی ست که در قبل دچارش بودید و در طی این همه سال رفعش نکردید . در مورد این موضوعات هم بهتره زیاد به خودتون فشار نیارید و به این فکر کنید که ناشناس میخواید باشید یا یه روزی شهامت به خرج میدید و با هویت حرف میزید که جدااون روز میشه بهتون امیدوار شد که تمام کج رویهای گذشته رو جبران کنید .
ولی در مورد سوالتون : چند ساله كه ما با چين و روسيه به جاي اروپا و آمريكا روابط اقتصادي داريم و در اين سالها اونا به اقتصاد ما چه كمكي كردن ؟ و اگر درست عمل كردن و با ما روراست بودن پس چرا سقوط كرديم ؟ باید عرض کنم :
ما مدت زیادی تحت استعمار غرب بودیم به طوری که همه چیز رو به تاراج بردن که حال و روزمون شده اینی که میبینی . این عقب ماندگی به خاطر وابستگی بیش از اندازه به تفکری ست که فقط به حیات خودش فکر میکرده و میکنه ، نه رشد و ارتقا دیگری که اگر غیر این بود باید الان جهان گل و بلبل بود و هیچ جنگی در خاورمیانه رخ نمیداد . این نقطه نتیجه اعتماد و اتکا بیش از اندازه به غربی هاست در تمام زمینه ها اقتصادی گرفته تا فرهنگی و ربطی به قول شما به ارتباط اقتصادی ما در این چند ساله اخیر نداره و نتایج این ارتباطات رو زمان مشخص میکنه . مثل امروز که داریم نتایج روابطمون رو با غرب در گذشته میسنجیم . وابستگی زیاد باعث متوهم شدن کشورهای غربی نسبت به ما شده طوری که فکر میکنن اونها ارباب ما هستن و برای زندگی و مرگ ما تصمیم میگیرند و این برای بشر قرن 21 یا همون دهه 90 که شما اسم بردید ، یک ننگ باید به حساب بیاد . به خاطر همین فکر ارباب و رعیتی است که هیچ وقت نه اونها خواستند و نه ما توانستیم که مستقلانه تصمیم بگیریم و روابط ازادی با دنیا داشته باشیم . هرزمان که خواستیم روابط خودمون رو گسترش بدیم ما رو تهدید و تحریم کردند و از روابط با دیگران ترساندند به هر نحوی که میتونستند چون منافعشون در روابط یک جانبه ما با غرب بوده و خب طبیعیه که شرق رو به عنوان یک رقیب بر نتافتند و هرگونه تبیلغات غیرواقعی رو از زمان قاجار تا انقلاب اسلامی به خورد جامعه و حتی دولتمردان دادند تا این بازار پر سود رو از دست ندن . البته شرق و غرب اختلافات و دشمنی های اشکار و پنهان زیادی در طول تاریخ دارن .
حالا به جای پافشاری بر مواضع قبلی که نتیجش کاملا در اقتصاد ما قابل مشاهده است باید دنبال راه چاره بود نه تکرار مکررات حرفهای منسوخ شده قدیمی که به خوردمون دادند . حالا باید بدون در نظر گرفتن شکستها و تحقیرشدن های قبلی دستمون رو به زانو بگیریم و قویتر برگردیم . خب برای این مهم نیاز به کمک داریم . عاقلانه به نظر نمیرسه به کسانی اعتماد کنیم که در زمان افول خودشون هستند و ما رو مستعمره خود میدانند و نگاه از بالا به پایینی در طول تاریخ به ما داشتند . ما باید حیثیت و اعتبار از دست رفتمون رو پس بگیریم . امروز به شرق و کمک شرق نیازمندیم تا بتونیم تعامل عادلانه رو با توجه به درس عبرتهایی که از وابستگی به غرب گرفتیم پیاده کنیم . اگر موفق باشیم به دستاورد بزرگی رسیدیم .
1 . به اربابان قدیمی میفهمونیم دیگه اونقدر قوی هستیم و اونقدر نسبت به منافع کشورمون حساسیم که دیگه اجازه نمیدیم روابط بین ما و غرب به صورت یکطرفه ، و به حالت گذشته برگرده .
2 . و برای شرکای جدید هم هشداری خواهد بود که اگر خواب و رویایی در ذهنشون میبینند پوشالی و خیالی ست چون ما تصمیم گرفتیم اولویتمون رو بر خلاف گذشته برمنافع ملی بزاریم . یعنی همون کاری که بقیه کشورها مثل روسیه و چین میکنن .
چه کسی مسئول به وجود آمدن وضعیت فعلی است بسیار ساده انگارانه است که دولت روحانی را تنها مقصر بدانیم!
بعدش هم قرار نیست برای مشکلاتی که به هر دلیلی پیش آمده خود مستعمره اژدها شویم!
مگه اجاره دریا یا جنگل و صید حیوانات توسط خارجیان و فروش خاک کشور و عیره چقدر سود داره برای یه کشور نفت خیز که ۹ درصد منابع طبیعی دنیا رو هم در اختیار داره.
همه اینها رو سرجمع حساب کنی به سختی به ۱۰۰ میلیون دلار میرسه در حالی که تخریب زیست محیطی حاصل از این فعالیت ها نا سالها باقی میمونه و حتی دیگه به وضعیت قبل هم بر نمی گرده.
نفت بشکه ۳۳ دلار و فروش ۳ میلیون بشکه میشود روزانه ۱۰۰ میلیون دلاز آیا منطقی است پولی که در یک روز بدست میاید را اینگونه با حرص و طمع و بدور از تصمیمات کارشناسی شده زیست بوم مملکتی رو نابود کنیم؟!
چند وقت دیگه ی چینی تو خاک ایران جرم میکنه و به یک ایرانی صدمه میزنه
اخرش چینی ها دستشون رو تو پوست گردو میزارند
کسانی که آب و خاک ایران را میفروشند یا در قبال فروش آن سکوت میکنند تابعیت ایرانی ندارند
...
خدایی چرا بدون فکر حرف میزنید؟
!
تو هم یکباره با امثال علی جوانمردی که مثل مارگیرها خبر ازتوآستینشون بیرون میارند همصدا شدی. نکن آخر عاقبت نداره
آنها باید اسمشان در تاریخ ایران ثبت شود که دیگر هیچ آرامشی نداشته باشند هم خودشان هم خانواده هایشان!!!
مطمئنا چنین مسئولینی که دست به چنین کارها را میزنند فقط اسمشان ایرانی است در واقع هیچ ایرانی واقعی که عشق به وطن دارد به خود اجازه نخواهد داد که مملکت را به دار فنا بسپارند!!!!!