آفتابنیوز : آفتاب: بانک مرکزی در اطلاعیهای خطاب به بانکها در زمینه لزوم تمرکز بیشتر بر روی مدیریت نقدینگی تاكید كرد. این اطلاعیه در حالی صادر شده است که بانکهای دولتی کسری منابع خود را که به دلیل تامین نظر دولت در مواردی چون بخشودگی برخی از معوقات و یا پرداخت تسهیلاتی چون وامهای زودبازده حاصل شده را از بانک مرکزی تامین میکردند.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی پیش از این بارها نسبت به کاهش منابع بانکی در اثر برخورد دستوری و تعیین تکلیف دولت برای این منابع هشدار داده بودند و اکنون در صورتی که بانک مرکزی بطور واقعی راه استفاده از منابع خود را بر بانکهای دولتی مسدود کند، شرایط ادامه فعالیت این بانکها به دلیل کمبود منابع و ناتوانی در اجرای تکالیف دولت در زمینه پرداخت تسهیلات مختلف در هالهای از ابهام خواهد رفت.
با این حال به نظر میرسد بانک مرکزی با علم به کمبود شدید منابع بانکهای دولتی با آوردن این جمله در اطلاعیه خود که «اضافه برداشت از بانک مرکزی صرفا" ابزاری است برای پوشش کمبودهای مقطعی و گذرا که با مدیریت صحیح نقدینگی امکان به صفر رساندن آن وجود دارد» راه و تبصرهای برای اغماض و ادامه استقراض بانکها باقی گذاشته باشد تا این بانکها ناگهان دچار ورشکستگی نشوند.
متن اطلاعیه بانك مركزی به شرح زیر است:
« پیرو ابلاغیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به بانکها در زمینه لزوم تمرکز بیشتر روی مدیریت نقدینگی و تنظیم منابع و مصارف خود به نحوی که در اعطای تسهیلات صرفا" از منابع قابل تجهیز خود بهره برداری کنند از بکارگیری منابع بانک مرکزی اجتناب كنند، بانک کشاورزی در گزارشی اعلام كرد، ابلاغ مصوبات دولت به آن بانک منجر به بدهکار شدن بانک کشاورزی به بانک مرکزی شده است.
بانک مرکزی تاکید كرد که باتوجه به تاثیر جدی اضافه برداشت بانکها از منابع بانک مرکزی بر روی نرخ تورم، اجتناب از منابع بانک مرکزی برای پرداخت تعهدات یک ضرورت اساسی بوده و پرداخت تعهدات باید از محل منابع خود بانکها و نیز از طریق وصول مطالبات معوق، فروش داراییهای غیرمنقول، تجهیز و جلب سپردههای جدید، وجوه اداره شده دولتی، وصول مطالبات از دولت و افزایش سرمایه انجام گیرد و به هیچ وجه نباید هیچ گونه تکلیف و تعهدی برای بانکها، با بهرهگیری از منابع بانک مرکزی انجام شود.
در این اعلامیه تاکید شده است که دولت و بانک مرکزی مصمم به کنترل و مهار تورم هستند از هرگونه تصمیم که موجب تشدید تورم شود با جدیت خودداری و جلوگیری میكنند.
تزریق منابع از بانک مرکزی به اقتصاد کشور یکی از مهم ترین و مؤثرترین عوامل موجده تورم است و فارغ از اینکه این منابع از طریق تسهیلات بانکی یا از طریق بودجه عمومی دولت تزریق شود، این اقدام موجب افزایش پایه پولی و تشدید تورم میشود لذا به عنوان یک تصمیم اساسی و کلیدی روند تزریق منابع پولی به طرحها و پروژهها، اعم از تسهیلات عادی یا تکلیفی با بهرهگیری از منابع بانک مرکزی باید متوقف و محدود شود و بانکها به هیچ دلیلی مجاز نیستند برای انجام تعهدات و تکالیف خود نسبت به اضافه برداشت از بانک مرکزی اقدام کنند.
اضافه برداشت از بانک مرکزی صرفا" ابزاری است برای پوشش کمبودهای مقطعی و گذرا که با مدیریت صحیح نقدینگی امکان به صفر رساندن آن وجود دارد و به هیچ وجه نباید به عنوان یک منبع مالی در طراحی منابع و مصارف بانک ها منظور شود.»