آفتابنیوز : آفتاب: یک اقتصاددان میگوید: فاصله فقیر و غنی از طریق رفع نیازهای اعتباری پروژههای کوچک و ایجاد ظرفیت برای پاسخگویی به نیاز این پروژهها کاهش مییابد.
دکتر بایزید مردوخی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: کمبود منابع اعتباری برای پاسخگویی به نیازهای پروژههای کوچک یکی از مشکلات بزرگ اقتصادی سرمایهداری است. البته در این اقتصادها سرمایه به طور طبیعی به دنبال بیشترین بازدهی است اما آنان سازوکارهایی در نظام بانکی و سرمایهای خود ایجاد کردهاند که پاسخگوی پروژههای کوچک هم باشند.
وی خاطرنشان کرد: در ایران سیستم بانکی برای پاسخگویی به نیاز پروژههای کوچک تجربه و گرایشی نداشته و در نتیجه افرادی که میخواستند طرحهای کوچک را به اجرا درآورند به ناچار متکی به بازارهای غیررسمی سرمایه با بهرههای بسیار سنگین میشدند.
دکتر مردوخی با بیان اینکه ضرورت دارد تا سیستم بانکی نسبت به رفع نیاز پروژههای کوچک اقدام کند گفت: اما آنچه که در عملکرد طرحهای زودبازده و اشتغالزا باعث ایجاد مشکل و احتمالا شکست شده و یا خواهد شد، عدم توجه به توجیه فنی و اقتصادی این پروژهها است.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: دولت به سیستم بانکی کشور دستور داده است تا منابع معینی را که خود تعیین کرده در هر شرایطی به بنگاههای زودبازده اختصاص دهد. این مسأله عاملی است برای اینکه تعداد زیادی طرح بدون توجیه اقتصادی از منابع بانکی که همان سپردههای مردم است به غلط استفاده کنند.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: در صورت ادامه این شرایط خطر جدی سیستم بانکی و اقتصاد کشور را تهدید خواهد کرد.
وی به سیستم اعتبارات ماکروفاینانس در برخی نظامهای بانکی دنیا اشاره کرد و افزود: تا کنون در کشور ما به طور رسمی و گسترده به این سیستم توجه نشده و باید به جای استفاده از روش اعتبارات زودبازده، اعتبارات ماکرو فاینانس مورد توجه قرار گیرد.
دکتر مردوخی توضیح داد: در این روش، از طریق پساندازهای مردم و به صورت گروهی با اضافه کردن درصدی از منابع دولتی به طرحهای دارای توجیه فنی و اقتصادی اعتبار پرداخت میشود.
مردوخی تأکید کرد: این طرحها در عین اینکه بسیار کوچک هستند اما باید حتما توجیه اقتصادی داشته باشند.
این اقتصاددان افزود: این روش اعتبارات متکی بر مشارکت مردم در تأمین منابع و همچنین توجیه فنی و اقتصادی طرحها و حساس کردن پساندازکنندگان نسبت به این توجیه است.
ااین مسائل مهمی است که در حال حاضر در روش اعتبارات زودبازده نادیده گرفته میشود.