یک هفته پیش بود که سمیعی مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سلامت وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگاران درباره هزینه آزمایش سرولوژی و مولکولی کرونا اعلام کرد: «در چندین مصاحبه که در صداوسیما انجام شد، دیدم که مسئولان برخی آزمایشگاهها در حال جا انداختن تعرفههایی در ذهن مردم هستند که لزومی ندارد. هزینه آزمایشهای سرولوژی باید حدودا بین ۲۹ تا ۳۰ هزار تومان باشد؛ در حالی که گاهی شنیده میشود این هزینه به بیش از ۱۰۰ هزار تومان هم در برخی مقاطع رسیده است. همچنین در خصوص تست تشخیصی مولکولی هزینهها در بخش خصوصی ۵۸۶ هزار و ۵۰۰ تومان است و در بخش دولتی نیز در صورتی که با تشخیص پزشک انجام شود به شکل رایگان خواهد بود. نکته بسیار مهم آن است که تشخیص تست سرولوژی کاری بسیار دقیق است که به تبحر کافی نیاز دارد.»
وی افزود: «برخی از فرایندهای تدوین تعرفه به این شکل است که زمانی که خدمتی ضروری تشخیص داده شود، براساس هزینه تمامشدهای که دارد تعرفه آن تعریف میشود. وزارت بهداشت و شورای عالی بیمه سلامت، صلاحیت تصویب این تعرفه را ندارند. یعنی اگر تعرفهای پیشنهاد شود تا زمانی که هیئت دولت تصویب نکند، تعرفه قانونی نخواهد بود. برای آزمایشهای سرولوژی یک کد مشخص شده است که نشان میدهد هزینه آزمایش حدود ۲۹ تا ۳۰ هزار تومان است و زمانی که هزینه تمامشده کیت آزمایش سرولوژی کووید ۱۹ را برآورد کردیم، تولیدکننده اعلام کرد که هزینه او بین ۱۷ تا ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است. البته در آن زمان تنها یک تولیدکننده داشتیم اما در این فاصله چند تولیدکننده دیگر نیز وارد بازار شدهاند. اکنون تعرفه آزمایشهای سرولوژی در مسیر تصویب نهایی و پیشنهاد به هیئت وزیران است و اگر رقابت در جامعه اتفاق بیفتد و قیمت کیت برای تولیدکننده کاهش یابد، با این تعرفه هم میتواند ارائه خدمات را انجام دهد. چیزی که وزارت بهداشت هم اکنون ابلاغ کرده است کد ۸۰۳۷۲۰ کتاب ارزش نسبی است و بخش خصوصی نیز باید هزینه حدود ۲۹ هزار تومان را برای این آزمایش دریافت کند.»
به منظور بررسی رقمهایی که از مردم برای انجام تست آزمایش خون و نیز PCR کرونا (مخاط بینی) دریافت میشود، در مشهد و تهران به چند آزمایشگاه مراجعه کردیم، با چند آزمایشگاه تماس گرفتیم و با چند بیمار نیز گفتوگو کردیم.
در حالی که اعلام شده بود تست PCR کرونا به صورت رایگان در مراکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام میشود اما مراجعه خبرنگار ما به یکی از مراکز بهداشت مشهد نشان میدهد که برخلاف اعلام قبلی، فقط برای افراد بالای ۶۰ سال، بانوان باردار و چند گروه خاص تست رایگان کرونا انجام میشود؛ البته برای همینها نیز کیت وجود نداشت و تمام شده بود!
بر این اساس افراد زیر ۶۰ سال برای انجام تست کرونا مجبورند به مراکز خصوصی مراجعه کنند و با صرف هزینه چند صد هزار تومانی، تست بدهند.
خبرنگار ما برای آزمایش خون و تست کرونا همچنین به مرکز درمانی ولیعصر (عج) مشهد مراجعه کرد و پس از دریافت دستور پزشک، انجام این آزمایش ۹۹ هزار و ۷۷۰ تومان برای وی تمام شد که سهم بیمه تامین اجتماعی تنها سه هزار و ۵۲۶ تومان بود و ۹۶ هزار و ۲۴۳ تومان پرداخت کرد!
در تماس با آزمایشگاه جهاددانشگاهی مشهد نیز اعلام شد که هزینه آزمایش PCR کرونا به صورت آزاد ۳۰۰ هزار تومان و با دفترچه بیمه به شرط اینکه دکتر دستور داده باشد و مراکز بهداشت منتخب نیز مهر تایید بر آن زده باشند، ۱۵۰ هزار تومان میشود.
یکی از شهروندان نیز اظهار کرد که برای انجام آزمایش خون کرونا در مرکز درمانی شهید شوریده مشهد از او ۱۳۰ هزار تومان دریافت کردهاند که پس از پیگیری توانسته در نهایت ۴۰ هزار تومان را پس بگیرد.
شهروند دیگری نیز مدعی شد که طبق اظهارات یک پزشک هزینه آزمایش PCR کرونا به وی ۶۰۰ هزار تومان به صورت آزاد اعلام شده است.
تماس خبرنگار ما با بیمارستان انصاری تهران نیز نشان میدهد که هزینه انجام آزمایش خون یا همان تست آنتیبادی کرونا در این بیمارستان ۶۰ هزار تومان و کلا به صورت آزاد است. همچنین بیمارستان شهرام تهران هزینه انجام این آزمایش را ۱۵۲ هزار تومان و بیمارستان امام حسین (ع) تهران این رقم را ۴۸ هزار تومان اعلام کرد.
این ارقام نشاندهنده آشفتگی و نبود نظارت بر تعرفههای آزمایشهای کروناست که مسئولان وزارت بهداشت باید تدبیری برای آن بیندیشند و با مراکز خصوصی و دولتی متخلف برخورد قانونی لازم انجام گیرد تا در زمان نیاز مردم به انجام این آزمایشها، این گونه برای خود کاسبی راه نیندازند.