این یک شگرد رسانهای قدیمی است که خبری اشتباه و نادقیق درباره جریان سیاسی رقیب منتشر کنی و بعد تا طرف مقابل بخواهد خبردار شود و از چند و چون ماجرا کسب اطلاع و نهایتا تکذیب کند، کار از کار گذشته و هدف انتشار خبر- که مثلا میتواند ایجاد تشتت در اردوگاه رقیب سیاسی باشد- محقق شده است. به همین دلیل هم شگرد امتحانپسدادهای است که بعضا کارساز هم میافتد. اما نه امروز و امروزه.
درواقع روزگاری که شهروندان جامعه برای دریافت اخبار امروز ناگزیر بودند تا صبح فردا صبر میکردند و بعد شال و کلاه کرده، سر سیاه زمستان یا ظل گرمای تابستان، خود را به کیوسک روزنامهفروشی محله میرساندند و تا پس از ساعتی بالا و پایین کردن صفحات و پت و پهن جراید سیاهوسفید از اوضاع و احوال مملکت سر در بیاورند، این شگردهای کهنه رسانهای هم میتوانست اثرگذار باشد.
چه آنکه خبر امروز، فردا منتشر شده بود و تکذیبش هم علیالقاعده زودتر از پسفردا میسر نبود. امروز اما خبر به ساعت و حتی دقیقه دست به دست میشود. چه خبر مهمی چون استیضاح شخص رییسجمهوری مملکت، چه خبر نه چندان مهمی چون استعفای یک فعال سیاسی از یک تشکل حزبی.
دیروز دقایقی از ظهر نگذشته بود که فارس با تیتر درشت نوشت «حکیمیپور از شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استعفا کرد» و جالب آنکه همزمان در تیتر دوم همان خبر در جملهای پرسشی ادامه داد:«آیا میانهروها شورا را ترک میکنند؟!» کمتر از ۹۰ دقیقه پس از این خبر، فارس خبر دوم را نیز به نقل از محمود میرلوحی از جمله اعضای حزب اتحاد ملت در شورای شهر پایتخت منتشر کرد که خبر اولیه را تایید کند اما متن و جزییات خبر از این حکایت داشت که ظاهرا میرلوحی از موضوع بیخبر بوده و صرفا به پیشفرض پرسش فارس اعتماد کرده؛ چه آنکه در توضیحات خود صرفا با اما و اگر، تحلیل یا به بیان دقیقتر گمانهزنی کرده که «آقای حکیمیپور «شاید» به خاطر اینکه نمیخواسته مسوولیتی برعهده بگیرد؛ استعفا کرده است» چراکه به گفته میرلوحی، «حکیمیپور میتوانست در غیاب عارف و موسویلاری به عنوان نایبرییس دوم شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان جلسات شورای عالی را مجددا احیا و تشکیل دهد.» البته مشکل اصلی و جدی این جمله و این خبر همان بود که اشاره میرلوحی به استعفای عارف و موسویلاری چنانکه تاکید کرده از ریاست و نایبرییسی «شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان» است، حال آنکه حکیمیپور صرفا ریاست دورهای «شورای هماهنگی جبهه اصلاحات» را برعهده داشته و حالا بنابر ادعای فارس از این سمت استعفا داده است. با این همه، خبر دوم فارس، ظاهرا چنان با عجله نگارش و منتشر شده که در لید خبر، اشتباه فاحشی به لحاظ نگارشی وجود دارد که حتی منجر به نارسایی محتوایی جمله شده است.
اما این تنها مشکل این خبر عجیب نیست. موضوع وقتی جالبتر میشود که در متن خبر فارس، اگرچه در یک جمله به نقل از حکیمیپور هم اشاره شده اما بخش اعظم آن به بیانیهای مربوط است که حزب اراده ملت (حاما) که حکیمیپور به عنوان دبیر کل آن عضو شورای هماهنگی اصلاحات و رییس دورهای (۳ ماهه) این شوراست. فارس نوشته که حاما در آن بیانیه نیز ضمن اشاره به«جدیدترین مواضع سیاسی خود» تاکید کرده بود که «دیگر امیدی که در پیوستن به شورای هماهنگی اصلاحطلبان داشته بر باد رفته است.» این خبرگزاری در ادامه مینویسد که «پیگیریهای خبرنگار فارس حکایت از این دارد که احمد حکیمیپور، دبیر کل حزب حاما که هماکنون ریاست دورهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات را برعهده دارد از ریاست این شورا استعفا داده و در ادامه به نقل از او آورده است:«قاعدتا باید ریاست شورای هماهنگی جبهه اصلاحات را هماکنون دبیر کل حزب دیگری بر عهده بگیرد.» اشارهای که احتمالا به همان شکل خاص فعالیت دورهای رییس این شورا مربوط است چراکه ریاست بر این شورا بنابر اساسنامه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، مدتدار بوده و رییس هر ۳ ماه یکبار بهصورت نوبتی از بین اعضا تعیین میشود. این خبرگزاری اصولگرا همچنین در ادامه به سراغ محمود میرلوحی رفته اما نه برای اینکه تاییدیهای برای گمانهزنی خود دریافت کند بلکه این تحلیل را جا بیندازد که اولا اختلاف میان اصلاحطلبان بالا گرفته درثانی علت نارضایتی برخی اعضا، تندرویهای گروهی دیگر است.
همه اینها اما ساعتی بیشتر دوام نیاورد و حکیمیپور بلافاصله در گفتوگویی نسبتا مفصل با برنا تصریح کرد که استعفا نداده و از قضا به همین شکل خاص به کار شورای هماهنگی و انتخاب رییس در این شورا پرداخت. حکیمیپور گفته است:«رییس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به صورت دورهای و هر ۳ ماه یک بارتغییر میکند و از طرفی به دلیل اینکه از شورا خارج شدیم، حزب بعدی که فکر کنم حزب جوانان است، کار را برعهده میگیرد که در جلسه آخری که با شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خواهیم داشت این تغییر و تحولات انجام میشود.» دبیر کل حاما البته انتقاداتی به ساختار و ۲ نهاد بالادستی جریان اصلاحات دارد اما آنچه میان گفتههای این کنشگر سیاسی اصلاحطلب و آنچه خبرگزاری اصولگرای فارس نوشته، مشترک است شاید تنها همین موضوع باشد که موضوع بحث هر دو «اصلاحات» است و «آینده اصلاحات»؛ حال آنکه یکی از موضع درونگفتمانی و دیگری از موضع رقیبی که ظاهرا کمی هم از زمانه عقب است.