سه روز پس از اینکه قیمت دلار خود را به کانال ۲۵ هزارتومانی رساند، بازار با ریزش مواجه شد و پس از آن روند معاملات کمی آرام گرفت. ظاهرا همچنان نیز آرام مانده است. اما آیا این ثبات و آرامش ادامه خواهد یافت یا بار دیگر باید منتظر تلاطم در بازار ارز باشیم؟
روز گذشته دو خبر مهم از سوی دو سازمان درباره بازگشت ارز صادرکنندگان اعلام شد؛ رئیس سازمان توسعه تجارت خبر داد که مشخصات صادرکنندگانی که نسبت به رفع تعهدات ارزی خودشان به صورت کامل اقدام نکردهاند، به سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها اعلام میشود.
خبر دوم هم این بود که رئیس سازمان امورمالیاتی کشور طی بخشنامهای روشهای رفع تعهد ارزی مورد تایید بانک مرکزی را اعلام کرد.
امروز هم رییسجمهور در جلسه هیات دولت خبرداد که براساس گزارش بانک مرکزی، شرکتهای صادر کننده طی ۱۰ روز گذشته، ۲٫۵ میلیارد دلار ارز را به بازار تزریق کردهاند.
این هفته ارز ارزان میشود؟
آیا سیگنالهای مربوط به بازگشت ارز صادرکنندگان میتوانند فشاری برای کاهش نرخ ارز در روزهای آتی باشد؟
مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی، در پاسخ به این سوال تجارتنیوز میگوید: از یکسو ممکن است صادرکنندگانی که اکنون برای بازگردادن ارز تحت فشار هستند، ارزی که خرج کردهاند را از بازار تامین کنند و به بانک مرکزی تحویل دهند. اگر چنین شود فشاری مجدد است برای افزایش قیمت ارز در بازار. بانک مرکزی و دولت باید سیاستی اتخاذ کنند که خطر ایجاد تلاطم کمتر باشد. باید با هر ابزاری که شده جلوی تامین ارز صادرکنندگان از بازار داخلی گرفته شود. ظرفیتهای اقتصاد ما ارز را با قیمت فعلی نمیطلبد. غالبا عوامل خارج از اقتصاد از جمله عوامل سیاسی است که بر نرخ ارز اثر میگذارد. اخیرا برخی واردکنندگان فشار مضاعف بر بازار آورند و صادرکنندگان هم مجبور به تامین ارزهای صادراتیشان از بازارشدند. این دست عوامل است که نرخ ارز را جابجا میکند.
به اعتقاد عزتی در این دو سال اخیر تلاطم نرخ ارز تماما تحت تاثیر این نوع عوامل بوده است. او میافزاید: صادرات ما به قدری است که میتواند ارز مورد نیاز وارداتمان را تامین کند و از این نظر نباید مشکلی داشته باشیم اما بیثباتیها معمولا حاصل نفع شخصی و سفتهبازیها در کنار عوامل غیراقتصادی است.
این کارشناس در توضیح وضعیت احتمالی بازار ارز در هفته آینده تصریح میکند: نرخ ارز ما میتواند به ثبات بیشتری برسد و از عددی که در بازار است پایینتر بیاید. نمیتوانم برای آن عددی را مشخص کنم اما وضعیت اقتصاد نشان میدهد که ارز به این مقدار نباید بالا باشد. احتمالا این هفته نرخ ارز کمی پایینتر بیاید. البته مشروط به این که عوامل موثر بر بازار به شکل فعلی بماند و تغییر نکند.
قیمت دلار کاهشی میشود؟
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز در همین خصوص گفته است: با توجه به اقدامات و برنامههای بانک مرکزی برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد، به طور حتم کاهش نرخ و ساماندهی وضعیت بازار به زودی رخ خواهد داد.
به گزارش تسنیم، سیدمهدی فرشادان با اشاره به وضعیت بازار ارز در ماههای اخیر، گفت: متاسفانه عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور توازن عرضه و تقاضا را بر هم زده است.
نماینده سنندج در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه باید با تعامل با قوه قضاییه بازگشت ارز حاصل از صادرات به خزانه سرعت بگیرد، افزود: در شرایط فعلی نابسامانی ارزی بسیاری از بازارهای موازی را نیز درگیر تلاطم قیمتی کرده، از این رو باید پیگیریها برای بهبود وضعیت بدون وقفه ادامه داشته باشد.
آخرین تحولات قیمت دلار بر تابلوی صرافیهای منتخب | رشد پلهای در بازار ارز | سکهبازان عقب نشستند
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با تاکید بر اینکه عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات تصمیمگیریها برای بهبود وضعیت بازار را نیز با وقفه مواجه خواهد کرد، تصریح کرد: باید این میزان ارز به چرخه اقتصاد برگردد تابتوان برای اقلام وارداتی تخصیص ارز انجام داد.
این نماینده در مجلس یازدهم ادامه داد: بانک مرکزی یکبار توانست بازار را از آشفتگی قیمتی نجات دهد، اکنون نیز اگر تعامل مناسبی در بازگشت ارز حاصل از صادرات صورت بگیرد تجربه موفق قبلی تکرار خواهد شد.
فرشادان با بیان اینکه مجلس آماده همکاری با بانک مرکزی برای ساماندهی ارزی است، تصریح کرد: در خصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات نیز مجلس تعامل خوبی با دولت به ویژه بانک مرکزی داشته و در این راستا در صورت لزوم قوانین مورد نیاز را نیز مصوب خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه می توان با تدوین بسته های تشویقی بازگشت ارز حاصل از صادرات را نیز تسریع کرد، گفت: پس از بازگشت ارزهای حاصل از صادرات باید اهلیتسنجی دقیقی برای مجوز صادرات افراد انجام بگیرد. با توجه به اقدامات و برنامههای بانک مرکزی برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به کاهش نرخ و ساماندهی وضعیت بازار رخ خواهد داد.