موافقت با تحریم بیست مقام رسمی بلاروس روز جمعه ۲۸ اوت در جریان نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در برلین اعلام شد. اختلاف بر سر گنجاندن نام الکساندر لوکاشنکو در فهرست تحریم شدگان میان اعضا سبب شده تا تصمیم برای این اقدام به زمان دیگری موکول شود.
اتحادیه اروپا در حال کار روی طرح تحریم برخی مقامات بلاروس است که گفته میشود در نتیجه انتخابات دستکاری کرده و یا نقشی در سرکوب معترضان به انتخاب مجدد رئیس جمهوری فعلی این کشور داشتهاند.
این تحریمها سبب میشود افراد قرار گرفته در فهرست سیاه از اقامت در کشورهای اروپایی منع شوند و اموال و داراییهای آنها نیز توقیف شود.
پس از موافقت اصولی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا با فهرست نهایی تحریم مقامات بلاروس، این طرح باید به صورت رسمی به تصویب برسد؛ این درحالی است که در نشست روز جمعه وزرای خارجه اتحادیه در برلین اعضا بر سر گنجاندن نام آقای لوکاشنکو با یکدیگر اختلاف نظر داشتند و لذا هنوز موافقت اصولی بر سر فهرست نهایی حاصل نشده است.
لیتوانی، همسایه بلاروس که آقای لوکاشنکو پیشتر مقامات این کشور را به دخالت در امور داخلی کشورش متهم کرده بود از موافقان گنجاندن نام رئیس جمهوری بلاروس در فهرست تحریم است.
لیناس لینکویسیوس، وزیر امور خارجه لیتوانی که کشورش هم اکنون میزبان سوتلانا تیخانوفسکایا، رقیب اصلی آقای لوکاشنکو در انتخابات ریاست جمهوری نهم اوت و رهبر فعلی اپوزیسیون بلاروس است در پایان نشست پیش از ظهر وزرای خارجه اتحادیه اروپا در برلین تاکید کرد که موافق افزودن نام رئیس جمهوری بلاروس است و وی باید در فهرست تحریم گنجانده شود.
وی در ادامه تصریح کرد که ارپوپا باید به واکنش جدی خود به بحران بلاروس، جایی که به گفته او اوضاع به شکل بی سابقهای «غیرقابل تحمل» است سرعت ببخشد.
توماس پتریچک، وزیر امور خارجه جمهوری چک نیز از موضع همتای لیتوانیایی خود دفاع کرده است. وی با اشاره به اینکه اعضا کم و بیش با تهیه فهرست بیست نفره و اینکه چه افرادی باید در آن قرار بگیرند موافقند، تصریح کرده است که تایید نهایی این فهرست به یک هفته زمان مضاعف نیاز دارد.
وزیر امور خارجه جمهوری چک در عین حال تصریح کرد که با قرار گرفتن نام لوکاشنکو در فهرست یاد شده موافق است امابه گفته او باید برای این کار کمی دیگر منتظر ماند تا اگر شرایط و تحولات در بلاروس به سمتی مثبت گرایش پیدا نکرد، این تصمیم اجرایی شود. پتریچک در ادامه یادآور شد که وزاری خارجه اتحادیه اروپا از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه خواستهاند که فهرست تحریم مقامات بلاروس برای نشست آتی وزرا در روز بیست و چهارم سپتامبر آماده و نهایی شود.
وزیر امور خارجه لوکزامبورگ با تاکید بر در پیش گرفتن رویهای احتیاط آمیز هشدار داده که تحریم و مجازات الکساندر لوکاشنکو ممکن است مانع تلاشهای سازمان امنیت و همکاری اروپا برای حل بحران بلاروس از طریق میانجیگری شود.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در پایان نشست وزرای خارجه کشورهای عضو این اتحادیه به روسیه در باره هرگونه دخالت در امور داخلی بلاروس هشدار داد و از مسکو خواست تا به «انتخابهای دمکراتیک» مردم این کشور احترام بگذارد.
آقای بورل که پس از نشست برلین با خبرنگاران سخن میگفت همچنین تصریح کرد اگر روسیه خواهان استقلال و حاکمیت بلاروس است باید به خواست و انتخابهای دمکراتیک مردم این کشور احترام بگذارد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه ضمن دعوت از طرفین این مناقشه به حل بحران از طریق گفتگو اعلام کرد که آماده است تا در صورت تشدید ناآرامیهای پس از انتخابات ریاست جمهوری برای کمک به دولت بلاروس برای کنترل اوضاع نیروهایی ویژه به خاک همسایه خود گسیل کند.
همزمان اعتراضها به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری نهم اوت در بلاروس همچنان با اجتماعات و تظاهرات پراکنده که به دعوت اپوزیسیون این کشور برگزار میشود، ادامه دارد.