کد خبر: ۶۶۹۴۴
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۸۶ - ۱۷:۳۵
پيشنهاد احمدی نژاد در ریاض:

اوپك ارز دیگری را جايگزين دلار كند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب - محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری در ریاض پیشنهاد داد كه به‌دلیل بی‌اعتباری دلار، تركیبی از ارزهای معتبر، مبنای معاملات نفت قرار گیرد و یا كشورهای عضو اوپك، ارز جدیدی را مبنای معاملات قرار دهند. 

احمدی نژاد كه روز یكشنبه در سومین اجلاس سران اوپك سخن می‌گفت، همچنین از اعضای اوپك خواست به كمك هم بورس نفت جدیدی را شكل دهند كه در خدمت اهداف انسانی و منافع ملی خودشان قرار گیرد و ذخایر ارزی خود را به ارزهای معتبر دیگری تبدیل كنند تا در برابر تبعات سقوط دلار آسیب نبینند. 

وی همچنین برای بهبود وضعیت موجود انرژی جهان پیشنهاداتی را بیان كرد كه تدوین برنامه جامع برای تولید و مصرف و صیانت از ذخایر، مقاومت در برابر تقاضای فزاینده و حفظ منابع، طراحی ساز و كار پولی و مالی مناسب از جمله تاسیس بانك و تقویت صندوق اوپك و تشكیل منظم نشست سران اوپك از جمله این پیشنهادات است.

رییس جمهوری در سخنان خود، ابتدا از ملت و دولت كشور دوست و برادر عربستان به ویژه ملك عبدالله خادم الحرمین الشریفین به خاطر حسن استقبال و میهمان نوازی گرم و تدارك این اجلاس، تشكر كرد و اظهار داشت: 

برگزاری سومین اجلاس سران تولیدكننده نفت ، نقطه عطفی در همفكری و همكاری كشورهای عضو اوپك و بیانگر وفاق و همدلی اعضا در پیگیری علائق و مسائل مشترك است.

احمدی نژاد سپس از هوگو چاوز، رییس‌جمهوری ونزوئلا به خاطر تلاش‌های موثر وی در دوران ریاست خود بر اجلاس سران تشكر كرد و افزود: آنچه امروز ما را گرد هم آورده است از یك سو دغدغه‌های مشترك و از سوی دیگر امیدهای فراوانی است كه در هماهنگی و همكاری اعضاء شكوفا می‌شود.

وی ادامه داد: عدم تعادل در مناسبات جهانی و تحمیل سیاست‌های یك جانبه برخی قدرت‌ها و تلاش آنان برای تسلط بر منابع سایر ملت ها، موجب نگرانی جوامع بشری است.

رییس جمهوری ایران به بعضی دغدغه‌ها در زمینه انرژی جهان اشاره كرد و گفت: مصرف روزافزون حامل‌های انرژی فسیلی و قیمت نامناسب ناشی از فراوانی عرضه، مانع از برنامه ریزی‌ها و اقدامات جامع در كنترل مصرف شده است و بخشی از مصرف‌كنندگان عمده بدون توجه به محدود بودن منابع انرژی دائما به بازار فشار وارد می‌كنند.

وی افزود: استخراج بی‌رویه و غیر صیانتی منجر به تخریب بخش مهمی از منابع و عدم امكان بهره برداری از باقیمانده ذخایر شده است. بسیاری از چاههای نفت غیر قابل استفاده و متروكه شده است به گونه‌ای كه احیاء آنها مقرون به صرفه نیست. بدون برنامه ریزی دقیق برای كاهش مصرف توسط مصرف كنندگان عمده، صیانت از منابع با مشكل جدی روبروست و این نه به نفع مصرف كننده و نه تولیدكننده است.

احمدی نژاد تاكید كرد: نبود دورنمایی روشن از آینده مصرف و تولید، مدیریت انرژی را دچار اختلال كرده است. در حالی كه در برخی كشورها، تولید انرژی‌های نو در صدر برنامه‌ها قرار دارد، در برخی دیگر، تناسبی بین مصرف انرژی فسیلی با تولید انرژی‌های جایگزین وجود ندارد. با این روند نمی‌توان دورنمای خوبی از بازار انرژی داشت.

رییس جمهوری اظهار داشت: عدم تعهد برخی كشورها به حفظ منابع جهانی انرژی در حالی كه خودشان بیشترین تمایل به سرمایه‌گذاری برای متنوع كردن منابع انرژی خود و كمترین تمایل را به انتقال فناوری‌های تولید به سایر كشورها و كشورهای صادركننده نفت و گاز دارند، دغدغه‌ای جدی است.

به گفته احمدی نژاد، برخی قدرت‌ها تصور می‌كنند با توسعه مصرف و پایان یافتن انرژی‌های فسیلی، سایرین و به ویژه تولیدكنندگان امروز نفت و گاز مجبور می‌شوند دست نیاز به سوی آنان دراز كنند و آنان می‌توانند بازار انحصاری انرژی‌های نو را در اختیار خود نگهدارند.

رییس جمهوری كاهش روزافزون ارزش دلار را موضوع بسیار مهمی دانست و با اشاره به اینكه خسارت ناشی از این امر، اقتصاد جهانی به ویژه كشورهای صادركننده انرژی را تحت تاثیر جدی قرار داده است، اظهار داشت: بسیاری از كالاهای راهبردی نظیر گندم، برنج، دانه‌های روغنی و انواع فلزات نظیر فولاد، طلا و مس تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته‌اند.

وی درباره نفت و گاز نیز گفت: علیرغم بالا رفتن ظاهری قیمت، با توجه به كاهش بیش از ‪ ۴۵‬درصدی ارزش دلار ظرف دو سه سال گذشته، هنوز با قیمت واقعی خود فاصله زیادی دارد. دولت آمریكا تلاش می‌كند آثار منفی كاهش ارزش دلار را كتمان نماید ولی قرائن و شواهد فراوان حكایت از تداوم كاهش ارزش دلار دارد كه به تبع آن مشكلات نیز افزایش خواهد یافت. در واقع تورم ناشی از توزیع دلار بدون پشتوانه نصیب كشورهای صادركننده نفت است و آنان یارانه وسیعی به اقتصاد آمریكا واریز می‌كنند.

رییس جمهوری تاكید كرد: تفاوت درآمد تولید و صادركنندگان انرژی با برخی دولت‌های واردكننده بسیار زیاد و ناعادلانه است. درآمد برخی كشورها از مالیات بر انرژی وارداتی معادل و حتی بیش از قیمتی است كه بابت خرید انرژی پرداخت می‌كنند. این یك اجحاف آشكار بر مصرف‌كنندگان واقعی انرژی یعنی مردم آن كشورها است. آنان همچنین از ذخایر ارزی صادركنندگان انرژی، بهره اقتصادی می‌برند و در مواردی از همین ذخایر، برای اعمال فشار به خود آنان سوء‌استفاده سیاسی می‌كنند.

احمدی نژاد در ادامه تخریب روزافزون محیط زیست توسط كشورهای بزرگ صنعتی و در راس آن آمریكا كه ناشی از مصرف مستقیم و بی‌رویه حامل‌های انرژی است را نگران‌كننده توصیف كرد.

رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش در اجلاس سران اوپك تاكید كرد: ایجاد نا امنی و گسترش سایه تهدید و جنگ از ناحیه برخی قدرت‌های زورگو به خصوص در بعضی از مناطق انرژی خیز جهان، علاوه بر ایجاد التهاب روانی در بازار انرژی تاثیرات منفی بر صیانت از منابع انرژی و توسعه سرمایه‌گذاری ها گذاشته است و نگرانی‌های فراوانی را در تامین انرژی مورد نیاز در آینده نزدیك فراهم ساخت است. خودخواهی‌ها و تصمیمات نادرست یك دولت زیاده طلب، آثار منفی فزاینده‌ای بر اقتصاد جهانی تحمیل كرده است.

وی، همكاری و هماهنگی كشورهای تولیدكننده نفت، ابزار بسیار موثری در تنظیم سیاست‌های تولید و مصرف و صیانت از منابع و ذخایر دانست و گفت: به نظر می‌رسد درك روشن تری از منافع درازمدت ملی و بین‌المللی دربین بسیاری از تولید و مصرف‌كنندگان انرژی‌های فسیلی در حال شكل‌گیری است كه می‌تواند زمینه همكاری هدفمند را فراهم كند.

احمدی نژاد ادامه داد: افول قدرت برخی دولت‌های مداخله گر، یك سویه نگر و سلطه طلب، فرصت را برای برنامه ریزی مناسب، هماهنگ و درازمدت در تولید و مصرف انرژی فسیلی و صیانت از ذخایر بیش از گذشته فراهبم می نماید.

رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش برای بهبود وضعیت موجود انرژی پیشنهاداتی را بیان كرد.

وی پیشنهاد كرد كه برنامه جامعی برای تولید و مصرف توسط اعضا اوپك تهیه و با هماهنگی سایر صادركنندگان عمده و مستقل به اجرا گذاشته شود.

احمدی نژاد همچنین پیشنهاد داد تا برنامه هماهنگ صیانت از ذخایر توسط اوپك تهیه و با تعامل مثبت اعضا به اجرا گذاشته شود و سازمانی برای تبادل تجارب و فناوری‌ها تشكیل گردد.

رییس جمهوری همچنین از اعضای اوپك خواست در برابر تقاضای فزاینده و بعضا كاذب خویشتنداری نشان دهند و با كنترل تولید و عرضه از نابودی ذخایر انرژی جلوگیری كنند. حفظ منابع باعث بهره مندی طولانی تر جامعه بشری از این نعمت خدادادی است.

وی تاكید كرد : به دلیل بی‌اعتباری دلار، تركیبی از ارزهای معتبر مبنای معاملات نفت قرار گیرد و یا كشورهای عضو، ارز جدیدی را مبنای معاملات قرار دهند. درخواست شود كه بورس‌های نفت، ارزهای دیگری را مبنا قرار دهند.

احمدی نژاد سپس از اعضای اوپك خواست به كمك هم بورس نفت جدیدی را شكل دهند كه در خدمت اهداف انسانی و منافع ملی خودشان قرار گیرد و ذخایر ارزی خود را به ارزهای معتبر دیگری تبدیل كنند تا در برابر تبعات سقوط دلار آسیب نبینند.

رییس جمهوری تصریح كرد: با توجه به بهره برداری وسیع اقتصادی برخی كشورها از ذخایر ارزی كشورهای عضو اوپك و استفاده ابزاری از این منابع در مقاصد سیاسی و همچنین با توجه به درآمد اقتصادی بسیار بالای اعضا اوپك پیشنهاد می‌گردد نسبت به طراحی ساز و كار پولی و مالی مناسبی با مشاركت و سرمایه‌گذاری اعضا اقدام شود. در همین رابطه پیشنهاد دوست خوبمان آقای چاوز رئیس جمهور ونزوئلا در خصوص تاسیس بانك اوپك می‌تواند ضمن صیانت از ذخایر ارزی اعضا، منافع مالی آن را نیز به آنان برگرداند و ضمنا پشتیبان خوبی برای طرح‌های توسعه آنان باشد.

وی افزود: با توجه به تاثیر هماهنگی و همكاری كلیه صادركنندگان مستقل انرژی در ثبات بازار، مناسب است كه مشورت با كشورهای صادركننده غیر اوپك تا رسیدن به یك برنامه كاری مشترك و هماهنگ به طور جدی برنامه ریزی و دنبال شود.

احمدی نژاد اتخاذ راهبردی واحد برای تولید و مصرف سالم و استفاده از فناوری‌های نوین در جهت حفظ محیط زیست را از ضروریات عنوان كرد و گفت:
متنوع‌سازی منابع انرژی یك مصلحت جهانی است.

وی در ادامه با بیان اینكه بسیاری از كشورهای ضعیف در نوسانات قیمت انرژی دچار خسارت‌های فراوان می‌شوند، افزود: تقویت صندوق اوپك و تهیه برنامه راهبردی حمایت از این كشورها یك امر خداپسندانه، انسانی و تاثیرگذار بر بازار است.

رییس جمهوری خاطر نشان كرد: با توجه به سرعت تحولات جهانی و موضوعات متنوعی كه كشورهای عضو با آن مواجه هستند، ضروری است نشست‌های سران اوپك به طور منظم هر دو یا سه سال یكبار تشكیل شود.

احمدی نژاد خطاب به سران و مقامات عالیرتبه كشورهای عضو اوپك اظهار داشت: توانایی‌های بالقوه و بالفعل اعضا اوپك یك سرمایه كم نظیر و عظیم است. در صورتی كه با اراده عالیجنابان امكان دسترسی كامل به این توانایی ها در یك برنامه عملی فراهم گردد، نتایج حاصل به نفع همه اعضا و جامعه جهانی است . البته رشد و شكوفایی مادی و معنوی در سایه صلح و امنیت پایدار كه مبتنی بر عدالت و حفظ كرامت انسانی است میسر خواهد بود.

رییس جمهوری ایران از ملك عبدالله میزبان و ریاست سومین اجلاس سران اوپك تشكر كرد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین