در این مناظره که حدود ۹۰ دقیقه طول کشید و کریس والاس از شبکه فاکس نیوز میزبانی آن را به عهده داشت به مسائل متعددی از جمله پر کردن کرسی خالی دیوان عالی، اقتصاد، بحران همه گیری کرونا، تغییر اقلیم و نتیجه انتخابات پرداخته شد.
دو نامزد در ابتدای این مناظره درباره نامزدی قاضی ایمی برت در دیوان عالی در آستانه انتخابات بحث کردند. با درگذشت قاضی روت بیدر گینزبرگ اکنون یک کرسی این دیوان که نقش مهمی در تعیین سرنوشت سیاست های دولتی دارد خالی است.
آقای ترامپ از نامزدی خانم برت که مورد علاقه محافظه کاران اجتماعی است دفاع کرد اما جو بایدن گفت در خلال انتخابات و به گفته او در حالی که ده ها هزار نفر به صورت پستی رای داده اند باید تا ماه فوریه برای پر کردن کرسی خالی دیوان عالی صبر کرد.
پاسخ ها درباره قاضی برت به بحث درباره اوباماکر یا همان برنامه بیمه درمانی که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما تصویب شده بود کشید.
خانم برت قبلا در مقاله ای از تایید این قانون در سال ۲۰۱۲ در دیوان عالی انتقاد کرده و درحالی که برخی ایالات بار دیگر علیه اوباماکر به دیوان عالی شکایت کرده اند احتمال لغو آن در این دیوان وجود دارد. در صورت تایید نامزدی خانم برت در سنا رای محافظه کاران در برابر لیبرال ها در دیوان شش به سه خواهد بود.
آقای بایدن دونالد ترامپ را متهم کردن اگر در دیوان عالی موفق به لغو این قانون شود میلیون ها نفر را از بیمه درمانی محروم خواهد کرد.
در مقابل آقای ترامپ گفت اگر جو بایدن سر کار بیاید نظام درمانی سوسیالیستی خواهد شد.
بحث درباره همه گیری ویروس کرونا
آقای بایدن در پاسخ به این سوال که چرا مردم باید برای مدیریت این بحران به او اعتماد کنند گفت که بیش از ۲۰۰ هزار نفر تاکنون در آمریکا در اثر ویروس کرونا درگذشته اند.
او گفت که دونالد ترامپ هیچ برنامه ای برای مدیریت این بحران ندارد و با اینکه از ابتدا می دانست کووید-۱۹ مرگبار است آن را پنهان کرد.
او به ستایش آقای ترامپ از شی جین پینگ رهبر چین در ابتدای این همه گیری در چین اشاره کرد.
آقای ترامپ در پاسخ از چین انتقاد کرد و گفت اگر بایدن رئیس جمهور بود میلیون ها نفر جان خود را از دست می دادند.
او همچنین عملکرد دولت خود در مهار بحران را ستود.
آقای ترامپ در طول این مناظره به عضویت هانتر بایدن، پسر جو بایدن، در یک شرکت انرژی در اوکراین حمله کرد اما آقای بایدن گفت پسرش مرتکب هیچ خطایی نشده است.
این موضوع در جریان استیضاح آقای ترامپ در مجلس نمایندگاه کنگره مطرح شده بود چون گفته می شد که آقای ترامپ به رهبر اوکراین فشار آورده بود درباره پسر آقای بایدن و شخص او تحقیق کند.
مناظره ای پر از جنجال
در طول این مناظره آقای ترامپ مکررا صحبت های جو بایدن را قطع می کرد. هرچند آقای بایدن هم چنین کرد اما خیلی محدودتر.
آقای بایدن در مقطعی در واکنش به قطع دایم صحبت هایش آقای ترامپ را "دلقک" خواند و گفت "ساکت می شوی".
کریس والاس در بخشی از مناظره از آقای ترامپ پرسید او در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ چقدر مالیات پرداخته است؟ آیا چنانکه نیویوک تایمز گزارش کرده ۷۵۰ دلار در هر یک از این دو سال پرداخته؟
آقای ترامپ ابتدا فقط به طور کلی گفت که او میلیون ها دلار مالیات پرداخته است و در پی فشار مجری مناظره گفت که در این دو سال "میلیون ها دلار مالیات پرداخت کرده است."
آقای بایدن از او پرسید چرا برگه های مالیاتی خود را فاش نمی کند و آقای ترامپ جواب داد همه آنها را خواهند دید.
وقتی نوبت به مساله رشد اقتصادی رسید کریس والاس به آقای ترامپ یادآوری کرد که در سه سال آخر دولت اوباما فرصت های شغلی بیشتری از سه سال اول ریاست جمهوری او ایجاد شد.
آقای ترامپ می گوید که دوران ریاست جمهوری او با بزرگترین رشد اقتصادی در تاریخ آمریکا همراه بوده است. جو بایدن در مقابل گفت که او اولین رئیس جمهور آمریکاست که در پایان دوران ریاست جمهوری اش مردم بیش از آنکه کار یافته باشند مشاغل خود را از دست داده اند.
در ماه های اخیر با بحران همه گیری کرونا میلیون ها آمریکایی بیکار شده اند.
اظهارات بایدن در مورد گرمایش زمین
کریس والاس به آتش سوزی های غرب آمریکا اشاره کرد و خطاب به رئیس جمهور آمریکا گفت که او تغییر اقلیم را زیر سال می برد.
آقای ترامپ گفت: "من آب های زلال و هوای پاکیزه می خواهم... اگر به سابقه من نگاه کنید ما عالی عمل کرده ایم."
او گفت از توافق اقلیمی پاریس خارج شده چون به ضرر آمریکا بود.
او دلیل آتش سوزی های کالیفرنیا که همچنان در جریان است را به نحوه جنگلداری و باقی گذاشتن چوب خشک کف جنگل ها نسبت داد.
او از دادن پاسخی صریح به سوالی درباره اینکه درباره تغییر اقلیم چه فکر می کند طفره رفت.
کریس والاس درباره برنامه دو تریلیون دلاری آقای بایدن برای مقابله با گرمایش سوال کرد. این سناتور سابق در جواب گفت برنامه اش برخلاف ادعای دونالد ترامپ باعث تخریب اقتصادی نمی شود.
او گفت بخش خصوصی هم خواهان عبور از زغال سنگ برای تولید برق و تولید آن از منابع پاکیزه است و تاکید کرد که برنامه او میلیون ها فرصت شغلی تازه با حقوق خوب ایجاد خواهد کرد.
او همچنین تاکید کرد که بار دیگر به توافق پاریس خواهد پیوست. معاون رئیس جمهور سابق آمریکا اشاره کرد که جنگل های آمازون در برزیل درحال نابودی است و باید برای برای جلوگیری از آن تلاش کرد و برنامه داشت.
او گفت سیل، توفان های استوایی و خشکسالی ها درحال به بار آوردن میلیاردها دلار خسارت است؛ مشکلاتی که به گفته او از گرمایش زمین ناشی می شود و باید برای جلوگیری از آنها کوشید.
آقای تراپ در پاسخ از آقای بایدن پرسید چرا طی ۴۷ سال زندگی سیاسی برای مقابله با گرمایش کاری نکرده.
سوال درباره رای پستی
مجری مناظره از دو نامزد پرسید چقدر باید مطمئن بود که رای پستی به درستی ارسال و شمارش می شود و برنده مشروعیت دارد.
آقای بایدن گفت حتی مقام های ارشد دولت ترامپ می گویند که رای پستی دقیق و درست است و اشاره کرد که آقای ترامپ شخصا به صورت پستی رای داده است.
او گفت در روز رای گیری باید فاصله گیری اجتماعی رعایت شود و مردم را تشویق کرد به هر شکلی می توانند رای دهند و گفت دونالد ترامپ "نمی تواند مانع رای دادن آنها شود."
او گفت آقای ترامپ در صورت باخت نمی تواند در قدرت بماند و باید کاخ سفید را ترک کند.
آقای ترامپ که هفته پیش از دادن تعهد نسبت به پذیرش نتیجه انتخابات خودداری کرد در مقابل گفت که شاید نتیجه انتخابات تا ماه ها معلوم نشود چون معلوم نیست آرای پستی در چه وضعی خواهد بود.
او در این مناظره بار دیگر سلامت رای پستی را زیر سوال برد و آقای بایدن در واکنش گفت که دونالد ترامپ از شمارش کل آرا می ترسد.
بایدن به ترامپ نگفت ساکت شو، گفت خفه شو!
اکثر آمریکایی ها از آن به عنوان بدترین و کثیف ترین مناظره تاریخ آمریکا یاد کردند.
وای به حال چنین جامعه ای....
انتخاب رییس جمهور آمریکا بر کل جهان تاثیر می گذارد. این یک واقعیت انکار ناپذیر است.
اگر برهمه دنیا اثر دارد، پس چطور هیچ غلطی نمیتواند بکند؟!!
مناظره دیشب یک درس مهم برای کشورها.. ، گروه های رقیب سیاسی نمی توانند یکدیگر را قانع کنند، این مردم هستند که انتخاب می کنند، سیاست درست کدام است.
در سیسنم های بسته تصمیمات را گروه های محفلی کوچک پشت درهای بسته می گیرند.
نقطه مثبت دموکراسی این است که رییس جمهور امریکا که رهبر آن جامعه و فرمانده کل قواست، مادام العمر نیست و پس از چهار سال در معرض شدید ترین انتقادات گروه رقیب سیاسی قرار می گیرد.
دموکراسی در امریکا شفاف و قابل احترام است به همین دلیل مناظرات سیاسی امریکا را همه دنیا دنبال می کنند و مناظرات هبچ کشور دیگری اینقدر جذاب نیست.
ما ایرانیان به جای دشنام دادن، توهین کردن و دشمنی با امریکا می توانیم از نقاط مثبت سیاست در امریکا درس بگیریم.
مهم این نبست که رییس جمهور امریکا چه کسی است مهم این است که رقیب سیاسی اش به راحتی می توان شدیدترین نقد ها را علیه او بکند،
این یعنی آزادی بیان و دموکراسی.
ترامپ مرد همیشه پیروز