کد خبر: ۶۷۶۲۷
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۸۶ - ۱۵:۵۷

اورینتال کیش؛ از تحریم تا تحریم

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب‌ـ محمد رادنیا: شاید هنگامی که مدیران شرکت اورینتال کیش خبر قرار گرفتن این شرکت را در لیست تحریم آمریکا شنیدند هیچگاه تصور نمی‌کردند که علاوه بر مشکلات احتمالی خارجی، برای فعالیت از سوی شرکت‌های دولتی داخلی نیز به همین دلیل دچار محدویت و تحریم شوند. اینکه چرا یک شرکت وابسته به دولت اصولگرای احمدی نژاد به اورینتال کیش اعلام می‌کند که به دلیل قرار گرفتن در لیست سیاه تحریم آمریکا حاضر به همکاری یا ادامه فعالیت با او نیست سوالی است که در این مصاحبه بی پاسخ مانده است. 

آیا این موضوع به واسطه مسائل سیاسی داخلی یا نبود تمایل برای همکاری با اورینتال با توجه به پیشینه شرکت و به تصور قرار داشتن در صف منتقدان دولت مطرح شده یا اینکه برخی از شرکت‌های دولتی که فعالیت آنان وابسته به همکاران خارجی است نمی‌خواهند با انعقاد قرارداد با شرکتی که به اصطلاح در لیست سیاه وزارت خارجه آمریکا قرار دارد موقعیت خود را به خطر اندازد!

به هر حال اورینتال کیش از شرکت‌های خصوصی فعال در حفاری پروژه‌های نفتی تا کنون از خبر ساز‌ترین شرکت‌های فعال در این بخش بوده است.
 
شاید قرار گرفتن این شرکت در لیست تحریم آمریکا، اتهامات داخلی گروه‌های محافظه‌کار و مطبوعات وابسته به آنها در مورد نحوه قراردادهای این شرکت و بحث مافیای نفتی از مهمترین خبرهایی باشد که در هنگام فعالیت این شرکت مطرح شده است.

خبرنگار اقتصادی آفتاب در گفت‌وگویی با مهندس امام موسوی مدیرعامل شرکت اورینتال کیش علاوه بر این مباحث به جایگاه کنونی حفاری در صنعت نفت ایران و اهمیت آن پرداخته است.

بخش اول این مصاحبه در پی می‌آید: 

مهندس ابوالقاسم امام موسوی درباره قرار گرفتن نام شرکت اورینتال کیش در لیست تحریم آمریکا می‌گوید: وزارت خارجه آمریکا چندی پیش بیانیه‌ای تحلیلی را منتشر کرد که همین تحلیل بعدها تبدیل به بیانیه تحریم شرکت شد. در این بیانیه اسم اورینتال کیش به عنوان شرکتی تحت مالکیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برده شده است.

او می‌افزاید: استدلال و استناد آمریکا برای قرار دادن نام شرکت در لیست تحریم، مصاحبه و خبرهایی بود که در خبرگزاری فارس و چند روزنامه از جمله کیهان و نشریه «آپ استریم» در مورد فروش شرکت به قرارگاه خاتم الانبیا سپاه پاسداران درج شده بود.

به اعتقاد مدیرعامل اورینتال کیش آمریکا بدون بررسی و تحقیق و تنها براساس این اخبار شرکت را در لیست تحریم خود قرار داده است: «در خبرها تنها اعلام شده بود که شرکتی در حال مذاکره برای فروش با چند مجموعه از جمله سپاه پاسداران است. بعد‌ها این شرکت فروخته می‌شود. آیا آمریکا بررسی کرده که اساسا اروینتال فروخته شده یا خیر؟ در این صورت آیا تحقیقی درباره اینکه اورینتال در نهایت به چه مجموعه‌ای فروخته شد انجام داده است؟!

مدیرعامل شرکت اورینتال تصریح  می‌کند: بسیار عجیب است دولتی که کار سیاسی انجام می‌دهد چگونه در مورد اسناد، مدارک و اخباری که برای تحریم به آن استناد کرده بررسی درست و دقیقی انجام نداده است.

او با اشاره به اخبار منتشر شده درباره فروش شرکت اورینتال کیش به قرارگاه خاتم می‌گوید: به نظر برخی افراد به دلیل مشکلاتی که برای شرکت اورینتال کیش در زمان مسئولین قبلی شرکت ایجاد شد،‌ فرصت مناسبی برای اینکه اعلام شود شرکت اورینتال به سپاه پاسداران فروخته می‌شود، پیش آمد. بنابراین در مصاحبه‌ای با خبرگزاری فارس در حالی که هویت مصاحبه شونده فاش نشد این خبر به شکل وسیعی انعکاس یافت. در همین ارتباط نماینده وقت شرکت در دبی نیز در گفت‌وگو با نشریه «آپ استریم» اعلام کرد که مذاکراتی برای فروش اورینتال کیش، با قرار گاه خاتم الا‌نبیاء و دو مجموعه دیگر در حال انجام است. آپ استریم در پایان این خبر که مربوط به آگوست 2006 است، نتیجه‌گیری کرده که شرکت اورینتال کیش به قرارگاه خاتم و دو شرکت دیگر وابسته به وزارت نفت فروخته شده است. این در حالی بود که دو ماه بعد یعنی در ماه اکتبر اعلام شد که مذاکراتی در مورد فروش شرکت شروع شده است. این خبر در رسانه‌های خارجی از جمله «وال‌استریت ژورنال» درج شد.

او ادامه می‌دهد: به هر حال بسته پیشنهادی قرارگاه خا تم با بسته پیشنهادی شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران (ioec) که یکی از مذاکره کنندگان خرید شرکت بود تفاوت داشت و شرکت تاسیسات دریایی در نهایت شرکت اورینتال کیش را در تاریخ 27 دی ماه سال 85 به نمایندگی از تعدادی از سهامداران طی قراردادی خریداری کرد.

مهندس امام موسوی می‌گوید: شرکت تاسیسات دریایی از شرکت حفارسامان کیش با 51 درصد که 3 درصد از سهم خود را به شرکت‌های وابسته خود برای حضور مدیران در هیئت مدیره واگذار کرده بود نمایندگی داشت. همچنین شرکت تاسیسات دریایی نیز با 49 درصد سهم که یک درصد آن را در اختیار یکی از مدیران خود گذاشت، اقدام به خرید اورینتال کیش کردند. 

او می‌گوید: در آن زمان با وجود اینکه ما از سوابق شرکت و مباحث مربوط به فروش آن اطلاع داشتیم، به دلیل اینکه با نگاهی کاملا اقتصادی اقدام به خرید اورینتال کیش کرده بودیم تصمیم گرفته شد وارد پروپاگاندا و مباحث تبلیغات سیاسی نشویم؛ بنابراین خرید شرکت به طور رسمی به شرکت‌هایی که با آنها فعالیت کاری داشتیم اعلام نشد. بر این اساس تغییرات جدید شرکت به طور کتبی به اطلاع 400 شرکت که به گونه‌ای با ما کار می‌کردند رسید. 


مدیر عامل اورینتال کیش می‌گوید: اورینتال کیش اسناد خود را ارائه و اعلام کرد که سهامداران چه شرکت‌هایی هستند. بنابراین گذشته از این که چنین تحریم‌هایی درست است یا خیر باید گفت که اسم اروینتال کیش در آن لیست با استناد به اخبار نادرست و غیرواقعی آمده است. ما در این ارتباط اعتراض خود را به مجامع بین‌المللی اعلام کرده و از طریق وکیل پیگیر موضوع هستیم. 

امام موسوی تاکید می‌کند: لیست کامل شرکت‌های خریدار، شرکت‌های وابسته و سهامداران موجود است و امکان انتشار آن وجود دارد. این مجموعه و سهامداران آن هیچ ارتباطی با قرارگاه خاتم و سپاه پاسداران ندارند.

مدیرعامل اورینتال کیش به این سوال که قرار گرفتن در لیست تحریم چه مشکلاتی را برای شرکت ایجاد کرده است،‌ اینگونه پاسخ می‌دهد: به هر حال تحریم‌ها با هدف و منظور ایجاد مشکل صورت می‌گیرد و به طور طبیعی مشکلاتی نیز برای ما در بازار فاینانس ایجاد کرده است. اکثر مجموعه‌هایی که با ما کار می‌کردند از جمله بانک‌های اروپایی از این مساله تعجب کرده و از ما مدارکی برای رد ادعای بیانیه آمریکا خواستند که ما مدارک خود را به آنان ارائه کردیم و حداقل دو بانک پس از مشاهده این مدارک به کار خود با ما ادامه دادند. با این حال بحث تحریم فعالیت‌های ما را دشورا و به ما خسارت وارد کرده است که ما این موضوع را پیگیری خواهیم کرد. 

او در ارتباط با تحریم‌ها به نکته دیگری نیز اشاره می‌کند: «مهم این است که شرکت اروینتال، شرکتی است با کارفرما و تعهداتی که موظف به انجام آن است. بر این اساس به کارفرمایان خارجی و داخلی خود اعلام می‌کنیم علیرغم این تحریم‌ها متعهد به انجام وظایف، تعهدات و قراردادها خود با آنان هستم و به طور قطع اطمینان می‌دهیم که به این دلیل از تعهدات خود تخطی نخواهیم کرد». 

امام موسوی درخصوص مسائل داخلی و اتهاماتی که‌ در رابطه با نحوه کار و پرداخت رشوه در برخی از پروژه‌ها به این شرکت وارد آمده است،‌ می‌گوید: متاسفانه به دلیل مسائلی که پیش از این در زمان مالکین قبلی شرکت پیش آمده بود، در حال حاضر مشکلاتی برای ما ایجاد شده است. البته نمی‌خواهم قضاوتی درباره مسایل حقوقی پیش آمده و اتهاماتی که شرکت در نهایت از آن تبرئه شد کنم اما بسیاری از مباحثی که در آن زمان در روزنامه‌ها منعکس شد،‌ صحیح نبود. اکنون نیز این شرکت به یک مجموعه حرفه‌ای پیمانکار نفتی فروخته شده است. 


او می‌گوید: هر دو مجموعه‌ای که شرکت اروینتال کیش را خریده‌اند سابقه پیمانکاری دارند. یکی از آنها پیمانکار خصوصی بسیار بزرگی است و دیگری مجموعه پیمانکاری نفتی است. 

مدیر عامل اورینتال کیش با تاکید بر اینکه پرونده و حاشیه سیاسی این شرکت بالاخره باید در جایی بسته شود می‌افزاید: ما آماده‌ایم اسناد و مدارک، نوع کار و فعالیت خود را به تمام افرادی که زمانی براساس شنیده‌ها مسائلی را منتشر کرده‌اند، ارائه کنیم تا به جای نقد بدون منطق و دلیل در حالی که کشور در بخش حفاری با بحران مواجه است به شرکت‌هایی که سعی دارند بخش کوچکی از بار این بحران را به دوش بگیرند،‌ کمک کنند. به هر حال این مجموعه حرفه‌ای برای ایجاد درآمد و خدمت‌رسانی به کشور، شرکتی را خریداری کرده و اکنون در شرایط تحریم نیازمند یاری دیگران است.   

او در عین حال می‌گوید: معتقدم تمام افرادی که چنین مسائلی را در مورد اورینتال مطرح می‌کنند، نگران کشورند اما این افراد می‌توانند بررسی کنند و ببینند که نگرانی آنان جایی ندارد.

امام موسوی به این سوال که منظور از نگرانی، طرح مسائلی چون مافیای نفتی و ارتباط اورینتال کیش با آنان است، پاسخ می‌دهد: «یکی از شاخص‌های گروه‌های مافیایی این است که در انجام امور خود از رانت استفاده، پشت پرده و غیرشفاف عمل ‌کنند، این گروه‌ها کار نمی‌کنند با این وجود درآمد زیاد می‌خواهند. حال طرح کنندگان این اتهام می‌توانند نوع کار ما را بررسی کنند و ببینند که آیا فعالیت ما نسبتی با کار گروه‌های مافیایی دارد؟ ما در بخش پر زحمت صنعت نفت تلاش می‌کنیم.  اگر شخصی وارد مجموعه ما شود حتی از چهره ما و همکارانمان نیز می‌تواند به این موضوع پی‌ببرد.

او می‌افزاید: کار ما کاملا شفاف و از راه مناقصه‌ها است، سهامداران شرکت نیز مشخص هستند. افرادی که چنین مسائلی را درباره ما مطرح می‌کنند، ببینند که ما چگونه ساعت‌ها فعالیت می‌کنیم و این نوع فعالیت چه شباهتی با کار گروه‌های مافیایی دارد.

مدیرعامل شرکت اورینتال کیش می‌گوید: از تمام افرادی که نسبت به شکل فعالیت ما نگرانی دارند دعوت می‌کنیم که به مجموعه ما وارد شوند و از هر موضوعی از سهامداران و نوع مالکیت گرفته تا نوع کار، پروژه‌ها و اجرای آن گزارش تهیه کنند تا بالاخره پرونده حواشی این شرکت و گروه آن بسته شود و بتوانیم با آرامش به کار خود ادامه دهیم. 

وی تصریح می‌کند: متاسفانه پس از بیانیه تحریم آمریکا از سوی مجموعه‌های دولتی به ما اعلام شد که به دلیل این تحریم نمی‌توانند با ما کار‌ کنند. این مساله برای ما بسیار دردناک است.

امام موسوی ادامه می‌دهد: خسارت‌هایی از تحریم آمریکا دیده‌ایم که از راه حقوقی به دنبال آن هستیم البته این موضوع برای ما دردناک نبود، اما این که یک شرکت دولتی به دلیل قرار گرفتن نام اورینتال در لیست تحریم آمریکا با ما کار نمی‌کند بسیار دردناک و متاثرکننده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین